ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗ ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

Κρήτη: Οι ελλείψεις σε ζωοτροφές και η εναλλακτική λύση των βοσκοτόπων

Χωρίς ζωοτροφές κινδυνεύει να μείνει η Κρήτη, αφού δεν υπάρχει «φως» στις εισαγωγές πρώτων υλών από την Ουκρανία, η οποία απαγόρευσε τις εξαγωγές των σιτηρών. Ήδη τα περιθώρια στενεύουν ιδιαίτερα για πτηνοτροφία, βοοτροφία, κουνέλια και χοιροτροφία στην Ελλάδα, ενώ μέχρι στιγμής κάπως «σώζει» την κατάσταση της κρητικής αιγοπροβατοτροφίας η εναλλακτική λύση των βοσκοτόπων. Αλλά και αυτή δεν είναι η καλύτερη λύση, όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ, κτηνίατρος Αλέκος Στεφανάκης.

Απευθυνόμενος σε όλους τους κτηνοτρόφους του νησιού, καλώντας τους όσο μπορούν να φανούν ψύχραιμοι και να κάνουν υπομονή, ενώ εκφράζει και την προσωπική του ανησυχία για το ενδεχόμενο, εκτός από τις ελλείψεις στη διατροφή των ζώων, να αντιμετωπίσουμε κι εμείς τις ελλείψεις σε ψωμί για τις ανάγκες του ανθρώπου.

«Η Ελλάδα σαν χώρα δεν έχει ιδιαίτερα αποθέματα, γιατί στην ουσία το δικό μας έδαφος, που είναι πολύ καλής ποιότητας, το προκρίνουμε για τις ανάγκες της βιομηχανίας των τροφίμων. Άρα η Ελλάδα για την κτηνοτροφία της χρησιμοποιεί εισαγόμενα καλαμπόκια, τα οποία στην πλειοψηφία τους προέρχονται από την περιοχή της Ουκρανίας και της Ρωσίας», είπε χαρακτηριστικά στη «ΝΚ» ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ Αλέκος Στεφανάκης.

«Σήμερα γίνεται μία τεράστια προσπάθεια να μη μείνει η ζωική παραγωγή από δημητριακά. Ο κίνδυνος να μείνουμε από ψωμί εμείς και από δημητριακά η κτηνοτροφία είναι ορατός. Και να ξεκαθαρίσουμε ότι στην Κρήτη δεν υπάρχει έλλειψη με την έννοια της έλλειψης, αλλά υπάρχουν εφιαλτικές απαιτήσεις προκειμένου να φορτωθεί το καράβι με καλαμπόκι από την Ουκρανία. Δηλαδή μιλάμε για τιμές 370 ευρώ ο τόνος στο καράβι, από περίπου 270 ευρώ που αγοράζαμε τον τόνο πριν από τον πόλεμο», αποκάλυψε ο κ. Στεφανάκης.

Στο σημείο αυτό επισήμανε ότι «δεν υπάρχει επάρκεια. Δηλαδή, δεν υπάρχει περίπτωση να σηκώσει κάποιος το τηλέφωνο και να του πεις “θέλω ένα καράβι καλαμπόκι” και να σου πει “ναι, αμέσως”… Διότι δε βρίσκονται αυτή τη στιγμή τα καλαμπόκια για να φορτωθεί το καράβι. Και όταν η βιομηχανία της Κρήτης το βρει, οι τιμές είναι εφιαλτικές».

Εξάλλου, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «έτσι κι αλλιώς, από πριν τον πόλεμο οι τιμές ήταν απαγορευτικές με βάση τις τιμές που πληρώνονται τα προϊόντα στον παραγωγό».

Αιγοπροβατοτροφία – Πέφτει το βάρος στα βοσκοτόπια

Πάντως, σε ό,τι αφορά την αιγοπροβατοτροφία της Κρήτης, ο κ. Στεφανάκης επισημαίνει: «Είναι η πιο ανεξάρτητη. Αν κάποια στιγμή υπάρξει έλλειψη, δε θα ταΐσουν οι κτηνοτρόφοι, απλώς θα πέσει το βάρος στους βοσκοτόπους. Ασφαλώς, θα κοπεί η παραγωγή και θα πάμε μόνο σε ανάγκες συντήρησης των ζώων. Αλλά τότε το γάλα θα πει “χαιρετίσματα”. Τα βάρη των αρνιών θα πουν “χαιρετίσματα”. Και θα αρχίσει να μην κλείνει ο κύκλος».

Αντιθέτως, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ, «ο μεγάλος εφιάλτης είναι στην κτηνοτροφία εκτός εδάφους. Και εννοώ κοτόπουλα, κότες αβγοπαραγωγής, κουνέλια και χοιρινά. Εκεί η κατάσταση είναι εφιαλτική. Δηλαδή, για παράδειγμα, έχεις έναν θάλαμο και έχει 30.000 κότες. Θα ανοίξεις τις πόρτες; Να πάνε πού; Και ξαφνικά θα φτάσουμε στο σημείο να μην έχουμε ούτε αβγό. Και ήδη, τώρα που μιλάμε, είναι δυσεύρετο. Μην κοιτάζετε που στην Κρήτη έχουμε μερικές υπέροχες δουλειές αβγοπαραγωγής και μαζί με τα οικόσιτα εξασφαλίζουμε την επάρκειά μας. Στην υπόλοιπη Ελλάδα και παγκόσμια υπάρχουν ελλείψεις».

Εν τω μεταξύ, όπως τονίζει επίσης, «οι χοιροπαραγωγικές χώρες μειώνουν τους πληθυσμούς των ζώων τους και τα χοιρινά δεν έχουν πάρει καθόλου αύξηση στην τιμή. Έτσι όμως “σκοτώνουν” τα ελλειμματικά ζώα. Και έχουμε δραματικές μειώσεις του ζωικού κεφαλαίου. Φανταστείτε ότι οι χώρες που παράγουν κοτόπουλα και χοιρινά έκαναν εξαγωγές στη Ρωσία. Και έκαναν εξαγωγές και στην Κίνα. Αυτή τη στιγμή όμως η Κίνα αναπτύσσει την κτηνοτροφία της με τρομακτικούς ρυθμούς κι εμείς είμαστε απλοί θεατές. Και η Ρωσία θα προσπαθήσει να καλύψει τις ανάγκες της εκ των ενόντων. Να φάνε το καλαμπόκι τους πιθανά και πάει λέγοντας».

Απευθυνόμενος στους αιγοπροβατοτρόφους της Κρήτης, ο Αλέκος Στεφανάκης λέει: «Θα κάνουν υπομονή και σταθερά βήματα και θα δείξουν ψυχραιμία, όση δεν έχουν δείξει ποτέ».

Παράλληλα, και στα βοσκοτόπια εντοπίζονται πρόβλημα, καθώς «λογω του βαρύ χειμώνα το χόρτο δεν έχει μεγαλώσει. Υπάρχει πρόβλημα. Θέλει σωστή διαχείριση. Δε θέλει σπατάλη. Και δε θέλει λάθη στη διατροφή των ζώων».

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ υπογραμμίζει ότι «ήδη σε μία μέρα το κόστος των ζωοτροφών αυξήθηκε κατά 10% και έχει αυξηθεί κατά 35% σε σχέση με πριν τον πόλεμο. Σε σχέση με τις τιμές των ζωοτροφών, το γάλα έπρεπε να πληρώνεται στα 1,30 ευρώ το κιλό και το αιγοπρόβιο κρέας όχι κάτω από 7 ευρώ το κιλό. Και όχι για να έχουν κέρδος οι παραγωγοί, αλλά απλά για να μην έχουν ζημιά».

ΠΗΓΗ: neakriti.gr

#pgnews




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ