ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Κρήτη: Οι ακυρώσεις κρατήσεων… κλείνουν τα ξενοδοχεία από το Σεπτέμβρη

Φόβους ότι η σημερινή κατάσταση με την έξαρση της πανδημίας και στην Κρήτη, οι ακυρώσεις κρατήσεων και η ούτως η άλλως ισχνή τουριστική κίνηση θα οδηγήσει σε κλείσιμο ξενοδοχείων στο νησί από το Σεπτέμβριο εκφράζουν οι ξενοδόχοι.

Τα στοιχεία είναι απογοητευτικά όπως δήλωσε ο πρόεδρος των ξενοδόχων του Λασιθίου κ. Μανόλης Βαρκαράκης μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη.

Ο κ. Βαρκαράκης περιέγραψε την κατάσταση που βιώνουν φέτος τουριστικοί επιχειρηματίες αλλά και εργαζόμενοι λέγοντας ότι όχι μόνο φέτος αλλά και του χρόνου τα πράγματα δεν θα είναι καλύτερα.

“Εάν δεν γίνουν συγκεκριμένες κινήσεις στήριξης των επιχειρήσεων η έναρξη της επόμενης σεζόν θα είναι δύσκολη άσχετα με την διάθεση του οποιοδήποτε εμβολίου” τόνισε χαρακτηριστικά.

Αυτή τη στιγμή τα ξενοδοχεία αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα ενώ οι ακυρώσεις πέφτουν βροχή εξαιτίας της έξαρσης του κορωνοιού,ενώ οι ελπίδες για παράταση της σεζόν φαίνεται να εξανεμίζονται ανέφερε ο πρόεδρος των ξενοδόχων.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι πολλοί ιδιοκτήτες να κρατούν ανοιχτά τα ξενοδοχεία με νύχια και δόντια ωστόσο τα τεράστια λειτουργικά έξοδα και τα πενιχρά έσοδα θα τους αναγκάζουν να τα κλείσουν από τον επόμενο μήνα.

Επίσης θεωρεί ότι το σενάριο για έσοδα τη φετινή χρονιά 4 δις είναι αισιόδοξο την ώρα που το 2019 ο ελληνικός τουρισμός συνεισέφερε στο ΑΕΠ φτάνοντας τα 18 δις

Έτσι ξενοδοχεία που άνοιξαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, παρά το αυξημένο λειτουργικό κόστος που προκάλεσε μεταξύ άλλων η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, προσανατολίζονται πλέον σε πρόωρο κλείσιμο, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν όσο γίνεται περισσότερο τις ζημιές από την τουριστική πτώση.

Ο κ. Βαρκαράκης επεσήμανε επίσης ότι από την φετινή χρονιά ελάχιστα έχουν εισπράξει οι ξενοδόχοι από τις κρατήσεις καθώς οι επιταγές μεταχρονολογούνται ενώ και οι προκαταβολές για το 2021 είναι ελάχιστες.

Οι απώλειες από όλες τις σημαντικές αγορές για τον ελληνικό τουρισμό είναι μεγάλες. Όπως σημειώνουν φορείς που γνωρίζουν καλά το τουριστικό τοπίο, η ροή από τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη “δεξαμενή” τουριστικών εσόδων για την Ελλάδα, εκτιμάται πως θα είναι μειωμένη κατά 70%. Οι ενδείξεις λένε πως η κίνηση από τη Μεγάλη Βρετανία θα είναι ακόμη πιο μειωμένη. Όσον αφορά την αμερικανική αγορά, το Ταμείο φέτος θα είναι μηδενικό, λόγω των κλειστών συνόρων.