ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Ο περονόσπορος “θερίζει” τα αμπέλια – Αγωνία στους παραγωγούς

Μολυσμένα από τον περονόσπορο είναι πολλά από τα αμπέλια της ενδοχώρας του Ηρακλείου, καθώς οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις της άνοιξης ευνοούν τις συνθήκες προσβολής και ήδη οι επιπτώσεις είναι ορατές.

Οι αμπελουργοί, βλέπουν με αγωνία την εμφάνιση του περονόσπορου στις καλλιέργειές τους όπως μαρτυρούν και οι φωτογραφίες από την περιοχή του Προφήτη Ηλία.

Ήδη, πολλοί παραγωγοί που έχουν διαπιστώσει την εμφάνιση κηλίδων πάνω στα αμπελόφυλλα, προχωρούν σε ψεκασμούς για να αποτρέψουν την καταστροφή. Ωστόσο, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εκτιναχθεί στα ύψη το κόστος παραγωγής για τους καλλιεργητές.

περονόσπορος

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης Πρίαμο Ιερωνυμάκη, την ώρα που το αμπέλι αναπτύσσεται ταχύτατα αυτή την εποχή, ο περονόσπορος έχει προσβάλει το φύλλωμα σε πολλούς αμπελώνες, ενώ οι θερμοκρασίες που επικρατούν κάνουν “πρόσφορο το έδαφος” για την εξάπλωση ασθενειών που απειλούν την φετινή παραγωγή.

περονόσπορος
Ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης, Πρίαμος Ιερωνυμάκης

Παράλληλα, οι άστατες καιρικές συνθήκες και οι εναλλαγές της θερμοκρασίες κάνουν την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη, ενώ στο “κάδρο” των καλλιεργειών που κινδυνεύουν μπαίνουν και οι ελαιώνες.

περονόσποροςΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ