ΚΡΗΤΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Κρήτη: Ο ορνιθοτουρισμός στο νησί

Με τον απαραίτητο εξοπλισμό, όπως κιάλια και φωτογραφική μηχανή, και πολλή αγάπη για τη φύση, άνθρωποι από όλο τον κόσμο θα έρχονται στην Κρήτη για να παρατηρούν τα διάφορα πουλιά που ζουν στο νησί.

Ο λεγόμενος ορνιθοτουρισμός αποτελεί μία σημαντική προοπτική για το νησί, όπως τονίζει ο Aναστάσιος Παύλος Λεβέντης, Πρόεδρος του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη.

ϊδρυμα λεβέντη
ΙΔΡΥΜΑ Α. Γ. ΛΕΒΕΝΤΗ: Αναστάσιος Π. Λεβέντης

Τα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης «Φωτογραφίζοντας έναν εύθραυστο κόσμο: Πουλιά της Ελλάδας και της Κύπρου» θα πραγματοποιηθούν σήμερα στις 10:00 το πρωί στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης. Διοργανωτές είναι το ΜΦΙΚ και το Ίδρυμα Λεβέντη.

Στα εγκαίνια της έκθεσης ο κύριος Αναστάσιος Παύλος Λεβέντης, θα απευθύνει χαιρετισμό και θα μοιραστεί τη φωτογραφική του εμπειρία στο πεδίο.

ορνιθοτουρισμός
Φωτογραφία: Απόστολος Τριχάς

Την εκδήλωση θα προλογίσουν ο διευθυντής του Μουσείου και καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης, κος Νίκος Πουλακάκης, κος Δρ. Σταύρος Ξηρουχάκης, ΕΔΙΠ, Εργαστήριο Οικολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και ο κος Προμπονάς, δρ. Φυσικός, επιστημονικός υπεύθυνος Εργαστηρίου Οικολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος ΜΦΙΚ.

Ορνιθοτουρισμός στην Κρήτη
Φωτογραφία: Γιάννης Χαρκούτσης

Παρατήρηση πουλιών και ορνιθοτουρισμός

«Γιατί όμως έχει σημασία η έκθεση αυτή; Γιατί μας δίνει την ευκαιρία να δούμε, μέσα από φωτογραφίες, την ξεχωριστή ορνιθοπανίδα της Ελλάδας και της Κρήτης. Να αναγνωρίσουμε ότι εδώ κρύβεται ένα τεράστιο κεφάλαιο για τον τόπο μας. Ιδιαίτερα στην Κρήτη, με τον πλούτο της φυσικής ομορφιάς της, που, όπως άλλωστε τονίζει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, είναι ‘μια ολόκληρη ήπειρος σε ένα νησί», αναφέρει ο κ. Λεβέντης.

Ορνιθοτουρισμός στην Κρήτη
Φωτογραφία: Μιχάλης Δρετάκης

Σημειώνει πως «η ορνιθοπαρατήρηση έχει πλέον φανατικούς οπαδούς σε  ολόκληρο τον κόσμο. Θα μπορούσε να φέρνει στην Κρήτη, επισκέπτες, με τις φωτογραφικές μηχανές τους, ολόκληρο τον χρόνο. Ανθρώπους που να ακολουθούν τα μονοπάτια και τις διαδρομές που ακολούθησα κι εγώ. Είναι λοιπόν στο χέρι των Κρητικών, που αγαπούν τον τόπο τους, να προφυλάξουν τα μοναδικά πουλιά της Κρήτης, και τους τόπους που αυτά ζουν και φωλιάζουν. Έτσι θα εξασφαλίσουν ένα ανεκτίμητο κομμάτι της φυσικής ιστορίας της Κρήτης για τις επόμενες γενιές. Αλλά και θα βάλουν, μέσα από την προστασία της φύσης, και ένα λιθαράκι για την ανάπτυξη του τόπου τους.

Ορνιθοτουρισμός στην Κρήτη: πεδίο δόξας λαμπρό!
Φωτογραφία: Πόπη Μπαξεβάνη

Οι φωτογραφίες της έκθεσης μιλάνε από μόνες τους – και ελπίζω το μήνυμά της να βρει τους αποδέκτες του, ιδιαίτερα στη νέα γενιά των Κρητικών, που αποτελεί και το μέλλον του περήφανου και μοναδικού αυτού τόπου

Ορνιθοτουρισμός στην Κρήτη
Φωτογραφία: Μίνα Τρικάλη


Φωτογραφία: Σπύρος Λιαπάκης

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ | ΙΔΡΥΜΑ Α. Γ. ΛΕΒΕΝΤΗ: Αναστάσιος Π. Λεβέντης
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ | ΜΦΙΚ: Μιχάλης Δρετάκης, Σπύρος Λιαπάκης, Πόπη Μπαξεβάνη, Μανώλης Νικολακάκης, Μίνα Τρικάλη, Απόστολος Τριχάς, Γιάννης Χαρκούτσης.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ