ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Ο ΕΛΓΑ ξεκίνησε τη καταγραφή των μεγάλων ζημιών στα αμπέλια – Έρχονται αποζημιώσεις

Σε πολύ δύσκολη χρονιά για τους αμπελουργούς εξελίσσεται η φετινή λόγω των πολύ δυσμενών συνθηκών που έχουν επικρατήσει ως τώρα, με αποτέλεσμα να έχει χαθεί ένα τεράστιο ποσοστό της φετινής παραγωγής του οινοποιήσιμου σταφυλιού και της σουλτανίνας

Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής, αλλά και των αμπελώνων, έχουν υποστεί μη αναστρέψιμες για εφέτος βλάβες από τον περονόσπορο και τον παρατεταμένο καύσωνα, ενώ σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκη, συνεργεία του ΕΛΓΑ επισκέπτονται για αυτοψίες από χθες, Τρίτη 22/08, τους αμπελώνες.

Επίσης όπως είπε δειλά δειλά έχει ξεκινήσει ο τρύγος με τα περισσότερα αμπέλια όμως να αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα.

Οι παραγωγοί προτιμούν να τρυγήσουν όπως όπως γνωρίζοντας ότι δεν θα αποζημιωθούν με τις τιμές της αγοράς, γι αυτό όπως τονίζει ο κ. Χιλετζάκης θα πρέπει εκτός από τον ΕΛΓΑ και η πολιτεία να δώσει περισσότερες ενισχύσεις καθώς τα 25 εκατ. ευρώ για όλη την Ελλάδα δεν φτάνουν να καλύψουν τις εκτεταμένες ζημιές και το κόστος παραγωγής των αγροτών.

“Το πρόβλημα δεν το έχει μόνο η Κρήτη και η υπόλοιπη Ελλάδα αλλά όλη η Ευρώπη”, επεσήμανε και γι αυτό πρέπει να ενεργοποιηθεί το ταμείο στήριξης προκειμένου να αντιμετωπιστούν όλα τα προβλήματα που προέκυψαν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Όλα τα παραπάνω σημαίνουν ότι εκτός από τις μικρότερες ποσότητες επιτραπέζιου σταφυλιού που θα έχουμε φέτος μειωμένη θα είναι και η ποσότητα της σταφίδας που θα παραχθεί ενώ σοβαρό πρόβλημα εντοπίζεται και στα οινάμπελα γεγονός που σημαίνει ότι θα υπάρχουν και μειωμένες ποσότητες κρασιού ενώ να υπενθυμίσουμε ότι νέα σύσκεψη με φορείς για τα αμπέλια θα πραγματοποιηθεί 31 Αυγούστου.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ