ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Κρήτη: Νότιος άνεμος, φέρνει δάκους, κουνούπια και Μύγα Μεσογείου – Τι να προσέξουν οι αγρότες

Νότιος άνεμος φέρνει ξανά παντού στην Κρήτη τον…”πεινασμένο” δάκο, με τις παγίδες να εμφανίζουν καθημερινά σημαντική επισκεψιμότητα, την ώρα που οι ελαιοπαραγωγοί, βρίσκονται στα χωράφια τους και προσπαθούν να μαζέψουν τη σοδειά τους, πριν τους την καταστρέψει το έντομο από τη μια και τους την ρίξει ο νοτιάς από την άλλη…Όμως, αυτές οι θερμοκρασίες, δεν είναι ιδανικές μόνο για το δάκο. Όπως δηλώνει στο neakriti.gr ο γεωπόνος – εντομολόγος και διευθυντής του αρμόδιου γραφείου του δήμου Μαλεβιζίου Παύλος Μαυρικάκης, “όλα τα έντομα αυτή την περίοδο βρίσκονται σε δράση. Από τα κουνούπια και τις σκνίπες μέχρι και τη Μύγα Μεσογείου, που καταστρέφει πρώτα και κύρια τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια, με τις συνθήκες που επικρατούν, να είναι οι πλέον κατάλληλες για τη δράση των εντόμων και την αναπαραγωγή τους στα χωράφια”!

“Βιαστείτε να μαζέψετε”, ήταν το μήνυμα που θέλησε να περάσει αμέσως μετά τις έντονες βροχοπτώσεις της 15ης Οκτωβρίου, μιλώντας στο neakriti.gr ο γεωπόνος από τη Βιάννο Μανόλης Γελασάκης, που για πολλά χρόνια υπηρετούσε στον τομέα της δακοκτονίας στη Βιάννο, τον Πύργο και το Καστέλι. Είχε ξεκαθαρίσει από τότε, ότι μετά τις βροχές, ο καρπός πάνω στα δέντρα θα “φούσκωνε” και σε λίγες ημέρες θα ήταν στις περισσότερες περιοχές ώριμος, ώστε να γίνει το λιομάζωμα το αργότερο ως τα τέλη Νοεμβρίου και ας έμεναν οι πιο όψιμες περιοχές, κυρίως της Μεσαράς, προκειμένου να γίνει κι εκεί η συγκομιδή της ελιάς μέσα στον Δεκέμβριο.

Ο Μανόλης Γελασάκης, είχε τονίσει ιδιαίτερα, πως οι συνθήκες φέτος ευνοούν τη δακοπροσβολή. Έτσι, μιλώντας σήμερα στο neakriti.gr, τονίζει ότι δυστυχώς επιβεβαιώθηκε ως προς την δακοπροσβολή, ενώ αυτές οι συνθήκες όπως λέει, “επηρεάζουν ποιοτικά τον ελαιόκαρπο μας και το παραγόμενο ελαιόλαδο εκτός από την οξύτητα, μπορεί να έχει και άλλα προβλήματα, αν συνεχιστούν αυτές οι ζέστες”!

“Στις παγίδες γίνεται “πάρτι”

Για την έξαρση του δακοπληθυσμού, που περίπου τον τελευταίο μήνα ήταν έντονος μόνο σε κάποιες περιοχές της Κρήτης, ο γεωπόνος – εντομολόγος του δήμου Μαλεβιζίου Παύλος Μαυρικάκης, λέει: “Έχοντας δικές μου παγίδες, αφού μετά το τέλος της δακοκτονίας οι παγίδες που είχαν τοποθετηθεί κατέβηκαν, βλέπω τις τελευταίες μέρες σε διάφορες περιοχές, κάθε μέρα γύρω στους 8 καινούργιους δάκους. Και αυτός ο αριθμός, είναι πολύ υψηλός”!

Ο ίδιος μάλιστα, σε μία από τις παγίδες που έχει κρεμάσει, μέτρησε προ ημερών γύρω στους 200 δάκους, γεγονός που δείχνει μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Πάντως, δεν μπορεί να συμβουλέψει τους ελαιοπαραγωγούς να βιαστούν να μαζέψουν, γιατί όπως λέει, αν οι ελιές σε κάποιες περιοχές είναι πράσινες, δεν θα έχει νόημα κάτι τέτοιο. Αλλά στα “λιγατάρια”, όπου υπάρχει δακοπροσβολή και πέφτουν στο έδαφος οι χτυπημένες ελιές, δεν υπάρχει λόγος να περιμένει ο ελαιοπαραγωγός, πέρα βέβαια, από το γνωστό πρόβλημα που υπάρχει με την έλλειψη εργατικών χεριών.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τη γενικότερη άποψη του Παύλου Μαυρικάκη, τα λάδια που παράγονται στο δήμο Μαλεβιζίου, παραμένουν σε καλές ποιότητες. Το θέμα είναι από τώρα και μετά, πώς θα εξελιχθεί η παραγωγική περίοδος.

“Ο δακοπληθυσμός που βρίσκεται τώρα στις παγίδες, προέρχεται από μια νέα γενιά, που ξεκίνησε από τις ήδη προσβεβλημένες ελιές οι οποίες είχαν πέσει στο έδαφος”, λέει χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, διευκρινίζει, ότι μπορεί για παράδειγμα μία γενιά που υπάρχει στην Κρήτη, να μην έχει γεννηθεί στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Βέβαια, αν οι θερμοκρασίες πέσουν κάτω από τους 15 με 16 βαθμούς, σύμφωνα με τον Παύλο Μαυρικάκη, “θα περιοριστεί σημαντικά η δραστηριότητα του εντόμου”, ενώ οι πιο κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας, είναι πάνω από τους 25 βαθμούς κελσίου.

Όλα τα έντομα…σε δράση

Στο μεταξύ, με τις συνθήκες αυτές, σύμφωνα με τον Παύλο Μαυρικάκη, όλα τα έντονα βρίσκονται σε πλήρη δράση. “Με τη Μύγα της Μεσογείου στα ξινόδεντρα έχουμε το ίδιο θέμα. Ξεκινάει από τα μανταρίνια και μετά μπορεί να χτυπήσει και τα πορτοκάλια. Η Μύγα της Μεσογείου υπάρχει πάντα. Και τώρα στο Φόδελε με αυτές τις θερμοκρασίες έχουμε μεγάλο πρόβλημα”…

Επίσης, “κουνούπια και σκνίπες με τις βροχές που είχαμε και επειδή δεν έχει κάνει κρύο για να μειωθούν οι πληθυσμοί τους, έχουμε σε μεγάλους πληθυσμούς μέχρι και σήμερα. Έχουμε απ΄ όλα αυτή την περίοδο στην Κρήτη”, όπως καταλήγει ο γεωπόνος – εντομολόγος του δήμου Μαλεβιζίου.

ΠΗΓΗ: neakriti.gr




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ