ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗ

Έρχονται μήνες πληρωμών για τους παραγωγούς – Νέο πακέτο στήριξης της κτηνοτροφίας

Μέσα στον Δεκέμβριο – αφού άναψε επιτέλους το “πράσινο φως” της Κομισιόν – θα είναι σε θέση η κυβέρνηση να μοιράσει στους κτηνοτρόφους τα 89 εκατομμύρια ευρώ στις ζωοτροφές. Σήμερα, Δευτέρα 21 Νοεμβρίου, δημοσιεύτηκε στη “διαύγεια” και η σχετική υπουργική απόφαση, που καθορίζει περισσότερες λεπτομέρειες.

Τη δέσμευση ότι οι πληρωμές για τις ζωοτροφές θα γίνουν μέσα στον Δεκέμβριο, έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς, σε συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ).

Αναλυτικά τα ποσά ενίσχυσης βάσει μεγέθους εκμετάλλευσης στους τομείς της κτηνοτροφίας που αξιώνουν ενίσχυση μέσω του Μέτρου 22 περιλαμβάνει η απόφαση που φέρει την υπογραφή του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργου Στύλιου και δημοσιεύθηκε στη “διαύγεια” σήμερα το πρωί.

Έπειτα από τη δημοσίευση της απόφασης προκήρυξης για το Μέτρο 22, αναμένεται η δημοσίευση της προκήρυξης βάσει της οποίας θα μπορούν οι υποψήφιοι προς στήριξη να υποβάλλουν τα σχετικά αιτήματα.

Στην περίπτωση της αιγοπροβατοτροφίας, υπάρχουν 10 συν τρεις κλάσεις (οι τρεις αφορούν στη Β. Εύβοια) και τα ποσά ενίσχυσης ξεκινούν από τα 100 ευρώ για εκμεταλλεύσεις με 11 έως 24 ζώα και να φτάνουν τις 5.480 ευρώ για εκμεταλλεύσεις άνω των 950 αιγοπροβάτων. Στις αντίστοιχες κλάσεις, υπάρχει μια προσαύξηση 15% για τις νησιωτικές περιοχές.

Τι ζήτησε η ΕΘΕΑΣ

Η ΕΘΕΑΣ στη συνάντηση που είχε με τον Γιώργο Γεωργαντά, ζήτησε ένα νέο πακέτο στήριξης της κτηνοτροφίας, το οποίο περιλαμβάνει πέντε ζητήματα και έχει ως στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής:

  • Αντιστάθμιση του κόστους παραγωγής εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της ακρίβειας τα οποία έχουν εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
  • Προστασία και έλεγχοι για την αποφυγή των ελληνοποιήσεων στις αγορές γάλακτος και κρέατος ΠΟΠ προϊόντων.
  • Διευκόλυνση και χρηματοδότηση των κτηνοτροφικών μονάδων για την εγκατάσταση ΑΠΕ.
  • Ξεκαθάρισμα των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης.
  • Επέκταση του μέτρου του μεταφορικού ισοδύναμου για τις ζωοτροφές και τη μεταφορά καυσίμου στα νησιά.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση των συνεταιριστών, εκτός από τα 89 εκατομμύρια ευρώ για τους κτηνοτρόφους, θα υπάρχει μία αύξηση 15% των κονδυλίων, για όλα τα νησιά της χώρας. Επιπλέον, 60 εκατομμύρια θα δοθούν για τα λιπάσματα, για αγορές με τιμολόγιο από Οκτωβρίου του 2021 έως Οκτώβριου του 2022. Και η πρόθεση του υπουργείου είναι, να δοθούν αυτά τα χρήματα στο σύνολο τους, το αργότερο ως το τέλος του Ιανουαρίου του 2023.

Επίσης, η ΕΘΕΑΣ έλαβε διαβεβαιώσεις και για ελέγχους στην αγορά του γάλακτος και του κρέατος, ώστε να αποτραπούν φαινόμενα αισχροκέρδειας σε βάρος των καταναλωτών και φυσικά “ελληνοποιήσεων”.

Τέλος, να υπενθυμίσουμε, ότι λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, θα ολοκληρωθεί η πληρωμή του υπόλοιπου 30% της βασικής ενίσχυσης συν το “πρασίνισμα” συν το πριμ των νέων γεωργών. Αυτές οι εξοφλήσεις θα είναι και οι τελευταίες, της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου, καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2023, οι χώρες – μέλη της Ε.Ε. εισέρχονται σε νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική.

 

Πηγή: neakriti.grΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ