ΚΡΗΤΗ ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

Κρήτη – νοσοκομεία: Κλινικές πάνω από τα όριά τους με υπαράριθμους ασθενείς

Πίεση σε αρκετές κλινικές των μεγάλων νοσοκομείων της Κρήτης αποτυπώνουν τα στοιχεία για τον αριθμό των νοσηλευόμενων ασθενών και τη δυναμικότητα των κλινών. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις, οι ασθενείς ξεπερνούν τον αριθμό των διαθέσιμων κλινών, ενώ σε άλλες οι κλινικές λειτουργούν με πληρότητα που αγγίζει το 100%.

Πιεσμένη είναι η εικόνα στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων. Στην Α΄ Παθολογική νοσηλεύονται 28 ασθενείς σε δυναμικότητα 29 κλινών, ενώ στη Β΄ Παθολογική οι ασθενείς φτάνουν τους 38, όταν η δυναμικότητα της κλινικής είναι 32 κλίνες. Πρόκειται για έξι ασθενείς περισσότερους από τις διαθέσιμες θέσεις. Στη ΜΕΘ Χανίων καταγράφονται 6 ασθενείς για 7 κλίνες.

Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου, στην Αιματολογική Κλινική νοσηλεύονται σήμερα 26 ασθενείς, ενώ η δυναμικότητα της κλινικής είναι 23 κλίνες, με τρεις ασθενείς πάνω από το προβλεπόμενο όριο.

Ακόμη μεγαλύτερη είναι η πίεση στην Ψυχιατρική Κλινική Ενηλίκων, όπου 34 ασθενείς νοσηλεύονται σε δυναμικότητα μόλις 23 κλινών, δηλαδή 11 περισσότεροι από τις διαθέσιμες θέσεις. Στη Χειρουργική Ογκολογίας καταγράφονται 21 ασθενείς για 24 κλίνες, ενώ στην Παιδοψυχιατρική αναφέρονται 8 ασθενείς, χωρίς διαθέσιμη δυναμικότητα.

Στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, η Β΄ Παθολογική Κλινική βρίσκεται ακριβώς στο όριο, με 27 ασθενείς για 27 διαθέσιμες κλίνες. Αντίστοιχα, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας νοσηλεύονται 12 ασθενείς, όσες είναι και οι διαθέσιμες κλίνες, με την πληρότητα να φτάνει στο 100%.

Στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, στην Καρδιολογική Κλινική νοσηλεύονται 11 ασθενείς σε δυναμικότητα 12 κλινών, ενώ στην Ψυχιατρική οι ασθενείς είναι 12 για 10 διαθέσιμες κλίνες, καταγράφοντας υπέρβαση κατά δύο ασθενείς.



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ