ΚΡΗΤΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Κρήτη: Μια ολόκληρη Ελλάδα πέρασε μέσα σε 10 μήνες από τα αεροδρόμια του νησιού – Αριθμοί ρεκόρ

Μια ανάσα από τα 11 εκ είναι η κίνηση στα αεροδρόμια Ηρακλείου και Χανίων από την 1 Ιανουαρίου 2022 μέχρι και 31 Οκτωβρίου 2022.

Δηλαδή πολύ απλά μέσα σε 10 μήνες από τα δύο μεγάλα κρητικά αεροδρόμια πέρασε μια ολόκληρη Ελλάδα.

Ο αριθμός αυτός κάνει την Κρήτη για μια ακόμα χρονικά ως τον νούμερο 2 αεροπορικό κόμβο της χώρας με την κίνηση μέχρι τα τέλη του 2022 να αγγίζει σε αφίξεις και αναχωρήσεις τα 10 εκ επιβάτες αν υπολογίσουμε και τον αριθμό από το αεροδρόμιο της Σητείας.

Στην διάρκεια της εκπομπής ΩΡΑ ΑΙΧΜΗΣ στην ΚΡΗΤΗ TV παρουσιάστηκε η αριθμητική ακτινογραφία της τουριστικής σεζόν που έριξε αυλαία πριν από μερικές μέρες.

Μάλιστα η κίνηση στα αεροδρόμια της Κρήτης ξεπέρασε την χρυσή χρονιά του 2019 όχι όμως και την καλύτερα ιστορικά χρονιά για τον κρητικό τουρισμό το 2018.Συγκεκριμένα μέχρι τις 31 Οκτωβρίου η κίνηση στο αεροδρόμιο Ν Καζαντζάκης του Ηρακλείου άγγιξε τα 7.815.703 επιβάτες ενώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα στα Χανιά και στο αεροδρόμιο Δασκαλογιάννης η κίνηση άγγιξε 3.161.770 επιβάτες.

Μάλιστα το αεροδρόμιο των Χανίων καταγράφει και την πιο εντυπωσιακή αύξηση σε σχέση με το 2021.

Στην ανάλυση των αριθμών φαίνεται πως η γερμανική απόβαση είναι δεδομένη στο αεροδρόμιο Ν Καζαντζάκης του Ηρακλείου με τις αφίξεις από την συγκεκριμένη χώρα να κάνουν τους Έλληνες επιβάτες ουσιαστικά ”φιλοξενούμενους” στο αεροδρόμιο που θυμίζει την κίνηση ενός αερολιμένα της Γερμανίας.

Χαρακτηριστική η σύγκριση καθώς μέχρι την τελευταία μέρα του Οκτώβρη από το Νίκος Καζαντζάκης μετακινήθηκαν 1.059.205 Γερμανοί έναντι 540.502 Ελλήνων ενώ πολύ κοντά βρίσκονται οι Βρετανοί και ακολουθούν η Γαλλία, η Ολλανδία ,η Ελβετία, η Πολωνία, το Ισραήλ, η Αυστρία ,η Ιταλία.

Ωστόσο αίσθηση προκαλεί το ισπανικό έλλειμα στην Κρήτη μιας και με βάση τα αριθμητικά δεδομένα παρά το γεγονός ότι Η Ισπανία είναι μια τεράστια τουριστική αγορά φαίνεται πως ακόμα γυρνά την πλάτη στο νησί μας μιας και οι μετακινήσεις των Ισπανών από τις αρχές του 2022 στο Ηράκλειο περιορίστηκαν στους 14.442 επιβάτες.

Επίσης στις χώρες που μάλλον ”σνομπάρουν” την τουριστική Κρήτη είναι η Εσθονία, η Μολδαβία, η Αρμενία, η Ιρλανδία, η Σλοβενία αλλά και οι γειτονικές Αλβανία, Βουλγαρία και Τουρκία με τις συγκεκριμένες χώρες να βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις των αεροπορικών αριθμών στα αεροδρόμια Ν Καζαντζάκης του Ηρακλείου και Δασκαλογιάννης των Χανίων που για μια ακόμα χρονιά Σκανδιναβοί, Γερμανοί και Βρετανοί έκαναν την διαφορά.

Πηγή: neakriti.grΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ