ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Μία γυναίκα… πίσω από απάτη με τον ΔΕΔΔΗΕ: “Ήξερε τον αριθμό της κάρτας του γιού μου…” (βίντεο)

Ακόμα μια απόπειρα τηλεφωνικής απάτης καταγγέλθηκε στην Αστυνομία από μια Ηρακλειώτισσα που για… καλή της τύχη κατάλαβε άμεσα τι πρόκειται να συμβεί αν δώσει τα τραπεζικά της στοιχεία στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής. Η Ηρακλειώτισσα δέχτηκε τηλεφώνημα από μια άλλη γυναίκα, η οποία, προσποιούμενη την εκπρόσωπο του… ΔΕΔΔΗΕ, την ενημέρωσε ότι έχει να λάβει επιστροφή ύψους 250 ευρώ!

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο της “ΚΡΗΤΗ TV”, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η γυναίκα γνώριζε ήδη τον τραπεζικό λογαριασμό, ενώ ζήτησε περισσότερες πληροφορίες ώστε να πραγματοποιηθεί η… “επαλήθευση” του PIN πριν την υποτιθέμενη… οριστική ολοκλήρωση της «διαδικασίας επιστροφής χρήματων».

«Μια κοπέλα μας πήρε τηλέφωνο, ότι ήταν από τον ΔΕΔΔΗΕ, και ζήτησε τα δικά μου στοιχεία. Εγώ της απάντησα ότι δεν έχω τραπεζικό λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα, ούτε τηλέφωνο και λογαριασμό ρεύματος στο όνομά μου».

Η Ηρακλειώτισσα, ούσα υποψιασμένη για τις τηλεφωνικές απάτες, απέφυγε να δώσει περισσότερες πληροφορίες, ενώ η επίδοξη απατεώνας επικοινώνησε και με άλλο μέλος της οικογένειας, με στόχο να αποσπάσει τα στοιχεία που δεν κατάφερε την πρώτη φορά.

«Άρχισε να μου λέει νούμερα από την Εθνική και τυχαίνει να είναι η κάρτα του γιου μου. Μίλησε πρώτα με εμένα και αφού της είπα ότι δεν έχω τίποτα από αυτά, στη συνέχεια επικοινώνησε με τον γιο μου και του έδωσε ένα νούμερο στο Viber, ώστε να ενεργοποιηθεί η διαδικασία. Εμείς δε δεχτήκαμε και δεν πατήσαμε τίποτα. Μας έκανε εντύπωση πώς γνώριζαν τον αριθμό της κάρτας μας».

Το περιστατικό καταγγέλθηκε στην Αστυνομία, η οποία κίνησε την προβλεπόμενη διαδικασία ώστε να βρεθεί ήδη πολύ κοντά στην εξιχνίαση.

Σε άνοδο τα απατηλά μηνύματα 

Phising και smishing είναι δύο από τους όρους που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν πιο ειδικά δύο από τα πιο αυξανόμενα φαινόμενα διαδικτυακού εγκλήματος.

Τα απατηλά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) ή μηνυμάτων σε κινητά (SMS), phishing και smishing αντίστοιχα, παραπέμπουν στην αγγλική λέξη fishing… δηλαδή στο ψάρεμα, το οποίο οι επίδοξοι απατεώνες προσπαθούν να εφαρμόσουν μέσω ευφάνταστων σεναρίων σε ανυποψίαστους πολίτες. Στόχος τους είτε να αποσπάσουν απευθείας χρηματικά ποσά σε δικούς τους λογαριασμούς, είτε ηλεκτρονικά δεδομένα, τα οποία θα τους επιτρέψουν την είσοδο σε τραπεζικούς ή άλλους ηλεκτρονικούς λογαριασμούς σε δεύτερο χρόνο.

Δείτε το βίντεο:

 

Πηγή: neakriti.gr




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ