ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Μεγάλες ελλείψεις στο ΕΣΥ με δανεικούς γιατρούς από το ένα Νοσοκομείο στο άλλο

Αντί να λάβουν απαντήσεις για περισσότερες προσλήψεις σε μόνιμο προσωπικό, οι γιατροί και οι νοσηλευτές του ΠΑΓΝΗ και του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου δέχτηκαν ένα ακόμη έγγραφο από την 7η Υγειονομική Υπηρεσία Κρήτης, με το οποίο δίνονται εντολές για μετακινήσεις συνολικά 8 γιατρών στο Ρέθυμνο, προκειμένου να συνδράμουν στην κάλυψη αναγκών του δημόσιου νοσοκομείου, για συγκεκριμένες μέρες και ώρες ο καθένας, μέσα από μια διαδικασία “πηγαινέλα”, χωρίς να ερωτηθούν…

Τις καταγγελίες αυτές κάνουν στο neakriti.gr οι συνδικαλιστές των δύο σωματείων, αλλά και η ίδια η πρόεδρος της Τριμελούς Επιτροπής Γιατρών του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου, Μαρία Κοκκινάκη, που καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει ουσιαστικά πολιτική διάλυσης της Δημόσιας Υγείας, λειτουργώντας σκόπιμα με αυτόν τον τρόπο, στη βάση πολιτικών επιλογών!

Το neakriti.gr αποκαλύπτει σήμερα ένα νέο έγγραφο με ημερομηνία 7 Απριλίου, που έρχεται να ρίξει περισσότερο “λάδι στη φωτιά” στον χώρο των γιατρών και των εργαζομένων στα δύο δημόσια νοσοκομεία της Κρήτης. Πρόκειται, δηλαδή, για νέες εντολές μετακινήσεων γιατρών προς το Νοσοκομείο του Ρεθύμνου, το οποίο και αντιμετωπίζει, μετά τις απανωτές παραιτήσεις των γιατρών, εικόνες υπολειτουργίας και διάλυσης. Και αυτή η απόφαση έρχεται την ώρα που οι κενές θέσεις των δύο νοσοκομείων – σύμφωνα με τις καταγγελίες των ίδιων των γιατρών και των συνδικαλιστικών τους εκπροσώπων – είναι τέτοιες και τόσες, που δημιουργούν τεράστια προβλήματα στη λειτουργία των δύο σπουδαίων νοσηλευτικών ιδρυμάτων της Κρήτης, «καθώς οι προκηρύξεις των νέων θέσεων δεν επαρκούν για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών».

Η κατάσταση στο ΠΑΓΝΗ

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, Δημήτρης Βρύσαλης, σε χθεσινή του δήλωση στο neakriti.gr ήταν κατηγορηματικός: «Για άλλη μια φορά επιμελητές παθολόγοι του ΠΑΓΝΗ υποχρεώθηκαν να καλύψουν πέντε εφημερίες στο Νοσοκομείο του Ρεθύμνου, σε συνέχεια των μετακινήσεων νεογνολόγων του.

Οι μετακινήσεις αυτές θα προκαλέσουν πρόβλημα στη λειτουργία των τακτικών παθολογικών ιατρείων και της Παθολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, σε μια περίοδο που παρατηρείται πληρότητα της Παθολογικής που υπερβαίνει το 100%»!

Ο συνδικαλιστής κάνει λόγο για εντατικοποίηση της δουλειάς των επιμελητών παθολόγων, λέγοντας πως τώρα «θα αυξηθεί, αφού θα αναγκαστούν να διανύουν καθημερινά χιλιόμετρα και να υπερβαίνουν κάθε μήνα το πλαφόν των εφημεριών, χωρίς να παίρνουν τα περισσότερα από τα ρεπό που δικαιούνται. Η εντατικοποίηση αυτή είναι η αιτία για το κύμα παραιτήσεων γιατρών και τα “εντέλλεσθε” για μετακινήσεις δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε νέες παραιτήσεις, αφού το άγνωστο εργασιακό περιβάλλον και ο τρόπος λειτουργίας θα δυσχεραίνουν την εργασία τους».

«Αλλού βρίσκεται η λύση»

Σύμφωνα με τον συνδικαλιστή, εξάλλου, «οι μετακινήσεις δεν αποτελούν λύση στο πρόβλημα υποστελέχωσης της Παθολογικής Κλινικής του Ρεθύμνου ούτε από τις υποστελεχωμένες κλινικές του Βενιζελείου. Αποτελούν “μπαλώματα”, που εξυπηρετούν τη διαχρονική πολιτική υποχρηματοδότησης της Υγείας. Με το “στύψιμο” του ελάχιστου δυνατού προσωπικού καλύπτονται πολλαπλά πόστα, εξοικονομώντας έτσι κρατικά κονδύλια. Οι μετακινήσεις είναι ενταγμένες στα σχέδια για το νέο ΕΣΥ, που περιλαμβάνουν την επέκταση της επιχειρηματικής λειτουργίας των νοσοκομείων με ολοένα μικρότερη κρατική χρηματοδότηση και ολοένα περισσότερα έσοδα από τις άμεσες ή έμμεσες πληρωμές των ασθενών».

Συνεχίζοντας, ο Δημήτρης Βρύσαλης αναφέρει πως «στα πλαίσια των σχεδίων αυτών, υποβαθμίζονται περιφερειακά νοσοκομεία, με τις μετακινήσεις να ανοίγουν τον δρόμο και για συγχωνεύσεις, όπως αυτές που έχουν εξαγγελθεί για τα νοσοκομεία του Λασιθίου, και στη μετατροπή του Βενιζελείου σε κέντρο υγείας.

Τώρα απαιτείται η πλήρης στελέχωση με τον απαραίτητο αριθμό μόνιμων παθολόγων του Γ.Ν. Ρεθύμνου και του Βενιζελείου με άμεση προκήρυξη του συνόλου των κενών θέσεων με κίνητρα και με ταχεία ολοκλήρωση των διαδικασιών διορισμού.

Να σταματήσουν οι μετακινήσεις παθολόγων και άλλων ειδικοτήτων από τα νοσοκομεία του Ηρακλείου στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου. Να μην προχωρήσουν τα σχέδια για συγχωνεύσεις κλινικών και νοσοκομείων», καταλήγει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης.

«Έχει έρθει πράγματι μία απόφαση από την 7η Υ.ΠΕ. για μετακινήσεις γιατρών για να εξυπηρετηθεί το Νοσοκομείο Ρεθύμνου. Εμείς είμαστε κατά τέτοιων “λύσεων”. Και μάλιστα θα πρέπει να πούμε ότι οι γιατροί που μετακινούνται δεν έχουν συμφωνήσει στις μετακινήσεις», καταγγέλλει στο neakriti.gr και το μέλος της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου Δημήτρης Φλυτζάνης.

“Καζάνι που βράζει” ο χώρος της Υγείας

Εμείς επικοινωνήσαμε και με την πρόεδρο της Τριμελούς Επιτροπής Γιατρών του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου Μαρία Κοκκινάκη, η οποία ήταν καταπέλτης: «Έστειλε ο ΔΥΠΕάρχης απόφαση μετακίνησης γιατρών και από το δικό μας νοσοκομείο και από το ΠΑΓΝΗ. Και συγκεκριμένα από μας αναφέρεται σε δύο παθολόγους που είναι στα ΤΕΠ (στα Επείγοντα). Στη μία γιατρό ζητάει να μετακινηθεί τέσσερις φορές. Και από μία φορά σε άλλους γιατρούς για να καλύψουν αρκετές εφημερίες στο Νοσοκομείο του Ρεθύμνου. Εμείς είμαστε αντίθετοι με τις μετακινήσεις».

Σύμφωνα με τη Μαρία Κοκκινάκη, «στην πραγματικότητα οι ίδιοι που δίνουν αυτές τις εντολές έδιωξαν τους γιατρούς του Ρεθύμνου, αφού μέσα σε αυτές τις συνθήκες τούς οδήγησαν σε παραίτηση. Καταρχάς, δεν επιτρέπεται να στέλνουν γιατρούς να καλύπτουν και πρωινά ωράρια, όπως ζητάνε. Εκτός από την εφημερία, έχουν και το πρωινό ωράριο, το οποίο δεν επιτρέπεται. Δηλαδή είναι ήδη παράνομο αυτό που ζητάνε. Από ’κει και πέρα, αποδυναμώνουν ένα τμήμα που λειτουργεί οριακά… Τα Επείγοντα του νοσοκομείου μας»!

Σύμφωνα με την απόφαση, η μία γιατρός που έλαβε εντολή για μετακίνηση είναι επικουρική, που προσλήφθηκε στα ΤΕΠ ως παθολόγος για να καλύψει επείγουσες ανάγκες.

«Της ζητάνε να μετακινηθεί για τέσσερις φορές κι αυτή αρνείται εντόνως. Δε συναινεί. Αλλά φαντάζομαι ότι θα υποχρεωθεί να το κάνει. Και ζητούν από άλλους δύο παθολόγους – ο ένας είναι στην Παθολογική Κλινική προς το παρόν και ο άλλος στα ΤΕΠ – να μετακινηθούν. Προς το παρόν από τους άλλους δύο γιατρούς ζητάνε από μία μετακίνηση», είπε στην εφημερίδα μας η Μαρία Κοκκινάκη.

Μάλιστα, κατήγγειλε «ηθικούς εκβιασμούς… Τους φέρνουν σε πάρα πολύ δύσκολη θέση και τους υποχρεώνουν να πάνε».

Στο σημείο αυτό επισήμανε: «Εμείς θεωρούμε ότι η Ιατρική δε γίνεται ούτε με μετακινήσεις, ούτε με “εντέλλεσθε”… Άφησαν να νοσοκομεία να καταρρεύσουν και δεν τα στήριξαν καθόλου… Δηλαδή, εμείς ζητούσαμε προσλήψεις. Και αυτές οι 12 θέσεις που προκηρύχθηκαν τώρα για το Βενιζέλειο σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστούν ούτε καν τα κενά των ανθρώπων που συνταξιοδοτήθηκαν τον Δεκέμβριο. Τα κενά είναι 40 και πλέον. Μέχρι να υλοποιηθούν και αν υλοποιηθούν οι 12 προσλήψεις, τα τμήματα των νοσοκομείων θα έχουν καταρρεύσει».

Και κατέληξε λέγοντας: «Η Παιδιατρική ήδη δεν μπορεί να βγάλει πρόγραμμα ασφαλούς εφημέρευσης. Οπότε υπάρχει πρόβλημα. Στα νεογνά υπάρχει πρόβλημα. Το Ακτινολογικό λειτουργεί πέρα από τα ωράρια. Ο αξονικός έχει επίσης πρόβλημα, διότι έφυγε γιατρός που συνταξιοδοτήθηκε και λειτουργεί με υπερβάσεις. Στη ΜΕΘ έχουν κλείσει τέσσερα κρεβάτια και έχουν μείνει μόνο 11. Και τώρα προσπαθούν να αποδυναμώσουν και τα ΤΕΠ; Δεν ξέρω… Ή μάλλον ξέρουμε τι προσπαθούν να κάνουν… Αυτά είναι από πολιτικές επιλογές τελικά. Άφησαν τα τμήματα όπως τα άφησαν. Και τώρα αρχίζει να καταρρέει το ένα πίσω από το άλλο… Δε συγχωρούμε και δεν ξεχνάμε ότι άφησαν μοναδικά τμήματα στο Βενιζέλειο, όπως ήταν το Αιματολογικό Ιατρείο Πήξης, να κλείσουν. Αυτό ήταν τμήμα μοναδικό στη Νότια Ελλάδα. Υποβάθμισαν, υποστελέχωσαν και οδήγησαν σε παραίτηση τη διευθύντρια του Ιατροπαιδαγωγικού. Δεν τα ξεχνάμε αυτά. Μη θεωρούν ότι τα έχουμε αφήσει στην άκρη. Όλα αυτά είναι πραγματικά ντροπή»…

 

Πηγή: neakriti.gr




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ