ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Μαντινάδες εμπνευσμένες… από τον κορωνοϊό

Η κρητική μαντινάδα διακρίνεται για την ιδιάζουσα έκφραση, το μεστό της φράσης και αντανακλά τα αισθήματα, τη σκέψη και τη ζωή του κρητικού λαού.

Ως μέσο αυθόρμητης κυρίως λαϊκής έκφρασης, αντλεί τη θεματολογία της από παντού! Είτε ως φιλοσοφία, είτε εκφράζοντας παράπονο, πόνο, χαρά, ευφημία, έπαινο, προσταγή, ενθάρρυνση και άλλα, η μαντινάδα συνοδεύει τους Κρητικούς σε όλες τους τις στιγμές, στις εκδηλώσεις και εκφράσεις, σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο.

Ακόμα και στην πανδημία, η δημιουργικότητα των Κρητικών δεν λείπει! Με θάρρος και κουζουλάδα, με σύνεση και φρονιμάδα, στις μαντινάδες αποτυπώνεται η προσωπική και η συλλογική εμπειρία. Αυτή τη δημιουργικότητα και το ταλέντο των Κρητικών, επιζητεί η Συλλογή Μαντινάδων να αναδείξει…

Η τεχνική αξιολόγηση και θεματολογική ταξινόμηση των μαντινάδων θα γίνει από ειδική επιτροπή που θα ανακοινωθεί μετά τη λήξη της προθεσμίας. Η δημοσιοποίηση των μαντινάδων στο ευρύ κοινό θα προγραμματιστεί λαμβάνοντας υπόψη την πορεία της πανδημίας και την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων αντιμετώπισης της.

Κάθε δημιουργός μπορεί να συμμετάσχει με το πολύ τρείς (3) μαντινάδες. Για πληροφορίες επικοινωνείτε με το ΚΟΙΠΟΔΙ στα τηλέφωνα 6974883401, 6948311080

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΜΑΝΤΙΝΑΔΩΝ30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμμετέχουν αφού συμφωνήσουν με τους εξής όρους:

1) Οι μαντινάδες θα πρέπει να είναι πρωτότυπες και να αντλούν τη θεματολογία τους από την πανδημία εξαιτίας του Κορωνοϊού .

2) Οι μαντινάδες θα πρέπει να είναι, γραμμένες στην κρητική ντοπιολαλιά, δεκαπεντασύλλαβη, ομοιοκατάληκτη.

3) Οι μαντινάδες που θα κατατεθούν έχουν στόχο την ανάδειξη της κρητικής γλώσσας, της μαντινάδας, των κρητικών δημιουργών / την προβολή και προώθηση του πολιτισμού της Κρήτης με οποιοδήποτε νόμιμο τρόπο και μέσο, ατελώς για το κοινό σε διεθνές επίπεδο.

4) Οι μαντινάδες μπορεί να είναι χειρόγραφες ή δακτυλογραφημένες και θα πρέπει να συνοδεύονται από ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΑ ΕΞΗΣ:

«καταθέτω στο ΚΟΙΠΟΔΙ για τη Συλλογή Κρητικών Μαντινάδων τις επισυναπτόμενες μαντινάδες (_αριθμό_) οι οποίες είναι δημιούργημα μου, είναι πρωτότυπες και μου ανήκουν και επιτρέπω να χρησιμοποιηθούν για την ανάδειξη της κρητικής γλώσσας, της μαντινάδας, των κρητικών δημιουργών / για την προβολή και προώθηση του πολιτισμού της Κρήτης ατελώς για το κοινό σε διεθνές επίπεδο».

Στην Υ.Δ. θα πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία με τα στοιχεία του δημιουργού.

Το ΚΟΙΠΟΔΙ ευχαριστεί ιδιαιτέρως: τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, τον Εντεταλμένο Σύμβουλο Πολιτισμού & Απόδημου Ελληνισμού Περιφέρειας Κρήτης Κωνσταντίνο Φασουλάκη και τον Πρόεδρο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών για την αιγίδα που παρέχουν στην πρωτοβουλία δημιουργίας της Συλλογής Κρητικών Μαντινάδων με έμπνευση από την πανδημία και καλεί τους δημιουργούς από όλον τον κόσμο να συμμετέχουν!ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ