ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Κρήτη: Λιομάζωμα χωρίς εργάτες – Ο δάκος απειλεί τον ελαιόκαρπο

Το λιομάζωμα φαίνεται ότι θα έχει φέτος μεγάλες περιπέτειες αν δε ληφθεί από την Πολιτεία μέριμνα ώστε να μειωθεί όσο γίνεται περισσότερο το πρόβλημα της έλλειψης των εργατών γης. Μετά τον τρύγο, ο οποίος ουσιαστικά λόγω των καταστροφών στα αμπέλια έχει σχεδόν τελειώσει πρόωρα, σειρά έχει το μάζεμα της ελιάς, που κυριολεκτικά ετούτη τη χρονιά τίθεται εν αμφιβόλω, αφού η Κρήτη έχει βεντέμα, αλλά δεν υπάρχουν οι εργάτες προκειμένου να μαζέψουν τη σοδειά!

«Το μεγάλο πρόβλημα σήμερα είναι οι εργάτες γης τόσο στα σταφύλια όσο και στις ελιές. Οι αγρότες βλέπουν σήμερα το εισόδημά τους να χάνεται. Θέλουν άμεσα να κόψουν τα σταφύλια τους για να τα οδηγήσουν στα οινοποιεία και δεν μπορούν γιατί δεν υπάρχουν οι εργάτες γης. Ακριβώς η ίδια κατάσταση επικρατεί και στην ελαιοκομία», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης.

«Δυστυχώς, τα μεροκάματα και στις ελιές έχουν εκτοξευτεί και δεν υπάρχουν εργατικά χέρια. Θα περάσουμε έναν δύσκολο χειμώνα όσον αφορά στο μάζεμα των ελιών», τόνισε ο συνεταιριστής.

«Σήμερα τα μεροκάματα κυμαίνονται από 40 μέχρι 50 ευρώ. Και παρ’ όλα αυτά, ο αγρότης δεν μπορεί να βρει εργάτη γης», είπε χαρακτηριστικά ο Μύρων Χιλετζάκης. «Οι εργάτες που έρχονταν από τρίτες χώρες δεν έρχονται πλέον», σύμφωνα με τον Μύρωνα Χιλετζάκη. «Κι αυτό διότι έχουν φύγει πάρα πολλοί εργάτες και έχουν πάει στην Ιταλία και την Ισπανία», όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του αντιπροέδρου της ΕΑΣΗ.

Πέρυσι, στην Κρήτη ήταν διαθέσιμοι εργάτες γης από χώρες όπως το Πακιστάν και την Αλβανία ή άλλες χώρες, με μεροκάματο που έφτανε τα 40 ευρώ. Μάλιστα, να υπενθυμίσουμε ότι από πέρυσι οι αγροτικοί φορείς της Κρήτης καλούσαν τα συναρμόδια υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Εργασίας να λάβουν μέτρα στήριξης για να βρεθούν νέα εργατικά χέρια. Οι αγροτοσυνδικαλιστές έκαναν λόγο για μέτρα τα οποία θα έδιναν κίνητρα στον κόσμο να δουλέψει.

«Ζητάμε τη δημιουργία ενός ταμείου εργασίας και όχι ανεργίας», έλεγαν σχετικά, εξηγώντας ότι θα έπρεπε να δίνει μία επιδότηση τέτοια που οι νέοι εργαζόμενοι να έχουν πρόσθετο δέλεαρ για να δουλέψουν.

Καταλήγοντας, ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ επισήμανε ότι φέτος οι ελαιοπαραγωγοί είναι αντιμέτωποι με πολύ σοβαρές και δύσκολες καταστάσεις και είναι περισσότερο από ποτέ άλλοτε αναγκαία η παρέμβαση του κράτους, προκειμένου να τους βοηθήσει να σταθούν στα πόδια τους και να βρουν εργάτες για να μαζέψουν τη σοδειά τους.

Δύσκολη η φετινή χρονιά – Ο δάκος απειλεί τον ελαιόκαρπο

Έτσι, λοιπόν, με την έλλειψη εργατικών χεριών από τη μια και με την ακρίβεια από την άλλη, οι αγρότες εκτιμούν ότι πολλά ελαιόδεντρα θα μείνουν με τον καρπό αμάζευτο, προμηνύοντας μια δίχως σύγκριση δύσκολη χρονιά. Την ίδια ώρα, οι ελαιοπαραγωγοί είναι αντιμέτωποι και με τις τεράστιες δακοπροσβολές, που απειλούν σοβαρά τη σοδειά τους και δεν ξέρουν αν θα φτάσουν στο τέλος σε μία τέτοια κατάσταση που να έχουν παραγωγή για να αναζητήσουν και εργάτες να τη συγκομίσουν.

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα λέει ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου.

«Το μικροκλίμα που είχε δημιουργηθεί στο νησί τους τελευταίους τρεις μήνες, οι δροσιές, οι ψυχρές νύχτες και η δροσούλα το πρωί, αλλά και η βροχή η οποία έπεσε τόσο τον Ιούλιο όσο και τον Αύγουστο, ευνόησαν πάρα πολύ το έντομο. Το διέγειραν σεξουαλικά και το έντομο πολλαπλασιάστηκε με ρυθμούς έντονους. Δεν μπορεί να σταματήσει μόνο με τον ψεκασμό που γίνεται από την Περιφέρεια Κρήτης. Και η Περιφέρεια έχει χτυπήσει “κόκκινο”. Οι ψεκασμοί που έχουν γίνει μέχρι τώρα δεν έχουν ξαναγίνει ποτέ. Και θεωρώ ότι θα γίνουν και όσοι άλλοι χρειαστούν. Δυστυχώς, είναι μια κακή χρονιά για το κρητικό ελαιόλαδο όσον αφορά στον δάκο. Έχουμε μία υπερβεντέμα από τη μία άκρη του νησιού μέχρι και την άλλη. Ο καιρός ευνοεί και η βροχή ευνόησε το αφυδατωμένο ελαιόδεντρο, αλλά ο δάκος έχει όλα τα “κίνητρα” να σαρώσει στην Κρήτη».

Με τα τρακτέρ στο αεροδρόμιο οι αγρότες

Ο εντεταλμένος σύμβουλος Πρωτογενούς Τομέα Λασιθίου και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας κ. Γιώργος Τσιφετάκης απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους αγρότες, ελαιοπαραγωγούς, αμπελουργούς, παραγωγούς κηπευτικών, κτηνοτρόφους, αλιείς και μελισσοκόμους, να δώσουν το “παρών” στο παγκρήτιο αγροτικό συλλαλητήριο που αποφασίστηκε από όλους τους Αγροτικούς Συλλόγους της Κρήτης, το οποίο και θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου, στον χώρο του αερολιμένα Ηρακλείου “Νίκος Καζαντζάκης”.

Η κινητοποίηση είναι μονόδρομος για τον αγροτικό κόσμο της Κρήτης, καθώς, έπειτα από τόσους μήνες προσπαθειών, η κυβέρνηση αρνείται να θέσει σε άμεση προτεραιότητα τα προβλήματα που καίνε τον πρωτογενή τομέα.

ΠΗΓΗ: neakriti.gr

#pgnewsΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ