ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗ

Κρήτη – κτηνοτρόφοι: “Σβήνει ο πρωτογενής τομέας” – Οργή για τις κουτσουρεμένες επιδοτήσεις

Καζάνι που βράζει είναι ο κτηνοτροφικός κόσμος στην Κρήτη, ύστερα από την μειωμένη πληρωμή της προκαταβολής (το 70%) της βασικής ενίσχυσης, που πραγματοποιήθηκε στις 27 Οκτωβρίου 2023.

Για το φλέγον ζήτημα τοποθετήθηκε ο Πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου, Γρύλος Παπαδάκης. Ο ίδιος δήλωσε πως πρόκειται για μία ολική καταστροφή του πρωτογενή τομέα, καθώς οι πετσοκομμένες επιδοτήσεις σε ποσοστό 30%-50%, δημιουργούν τεράστιο θέμα στους κτηνοτρόφους.

Ο κ. Παπαδάκης ζήτησε να υπάρξει μια ξεκάθαρη ανακοίνωση από πλευράς του ΟΠΕΚΕΠΕ για το πώς συνέβη αυτό αλλά και γιατί, καθώς πρόκειται για χρήματα από την ευρωπαϊκή ένωση, που ανήκουν στους αγρότες και κτηνοτρόφους.

Όπως είπε, ο αγροτικός κόσμος περίμενε την περικοπή των επιδοτήσεων γύρω στο 17% κατά τη διάρκεια της περιόδου 2024-2027, σύμφωνα και με τον ευρωπαϊκό κανονισμό και την ενημέρωση που είχαν. Ωστόσο, οι κτηνοτρόφοι είδαν μια οριζόντια μείωση της τάξεως του 30% έως και 50%, στα ποσά που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς τους.

Κινητοποιήσεις για τις κουτσουρεμένες επιδοτήσεις

Σε κινητοποιήσεις για για την τραγική κατάσταση που έχει περιέλθει ο κτηνοτροφικός κόσμος, προχωρούν την ερχόμενη Τετάρτη 15/11, οι αγρότες έξω από τα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στο Μασταμπά Ηρακλείου. Πορεία διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί και στα Χανιά, ενώ παράλληλα συλλαλητήρια θα διοργανωθούν και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

γρύλος παπαδάκης

(ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου, κ. Γρύλος Παπαδάκης)

Η τιμή στο τριφύλλι

Η αγανάκτηση μεγαλώνει με την οικονομική ενίσχυση να μην μπορεί να υποστηρίξει το τεράστιο κόστος παραγωγής που καλούνται να πληρώσουν οι κτηνοτρόφοι. Σήμερα η τιμή του τριφυλλιού κυμαίνεται στα 0,58-0,59 ευρώ, ενώ δύο  χρόνια πριν η τιμή του έφτανε τα 0,32 ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, έχει ζητήσει την παραίτηση του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, Βαγγέλη Σημανδράκου, για τα λάθη και τις δυσλειτουργίες των επιδοτήσεων, ωστόσο ο κ. Σημανδράκος αρνείται να εγκαταλείψει τα καθήκοντά του.

Τι θα συμβεί τον Δεκέμβριο

Η αγωνία των κτηνοτρόφων κορυφώνεται, καθώς σύμφωνα με τον κ. Παπαδάκη, ακολουθεί και το Πρασίνισμα, το οποίο οι αγρότες  πιθανότατα θα χάσουν, με την πλειοψηφία των δικαιούχων της Κρήτης να υποφέρει.

Οι αγρότες ζητούν ξεκάθαρες απαντήσεις και ανοικοδόμηση του πρωτογενή τομέα.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ