ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Κρήτη: «Κόβουν» το λάδι τους γιατί δεν έχουν χρήματα

Χωρίς ρευστό στην τσέπη, με το εργατικό και συνολικότερο το κόστος παραγωγής να έχει φτάσει στα ύψη, οι ελαιοπαραγωγοί αναγκάζονται να “κόβουν” το λάδι τους στην Κρήτη σε μία μέση τιμή στο νησί που ανέρχεται στα 2,55 ευρώ το κιλό, όταν οι προοπτικές για την αύξηση των τιμών στο επόμενο διάστημα παραμένουν ορατές, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις που γίνονται ως προς την εσωτερική και διεθνή αγορά του ελαιολάδου.

Έτσι, μεγάλη σημασία έχει, όπως τονίζουν οι φορείς των αγροτών, να μπορέσουν οι παραγωγοί να λάβουν όσο πιο νωρίς γίνεται τα χρήματα των ενισχύσεων, τόσο μέσα από τα 30 ευρώ το στρέμμα για τους κατά κύριο επάγγελμα ελαιοπαραγωγούς, ως βοήθημα για τον κορωνοϊό, όσο και μέσα από τη δεύτερη δόση της ενιαίας ενίσχυσης ή άλλες ενισχύσεις μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Στην Ισπανία προ ημερών οι τιμές παραγωγού στα πολύ καλά νέα λάδια έφτασαν στην τιμή των 4,25 ευρώ το κιλό και στην Ιταλία στα 4, ευρώ το κιλό, όταν την ίδια ώρα στην Ελλάδα η μέση τιμή δεν ξεπερνούσε τα 2,50 με 2,70 ευρώ το κιλό, με βάση τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ)!

Πάγια θέση του ΣΕΔΗΚ είναι ότι στη χώρα μας είναι υπερβολικά πολλά τα ελαιουργεία, ενώ το λάδι διακινείται κυρίως χύμα. Δηλαδή, άνω των 2.400 ελαιουργείων (τόσο των ιδιωτών όσο και των συνεταιριστικών οργανώσεων) συνεργάζονται με περίπου 100 εμπόρους που λειτουργούν ως μεσάζοντες. Και διαθέτουν το λάδι μας χύμα σε καμιά δεκαριά αγοραστές, αντιπροσώπους μεγάλων πολυεθνικών βιομηχανιών κυρίως της Ιταλίας. Έτσι, δε λειτουργεί σωστά ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο της Κρήτης και της υπόλοιπης Ελλάδας.

Μάλιστα, η τιμή κάτω από την οποία δε θα έπρεπε να πουλάνε οι παραγωγοί, κατά τον ΣΕΔΗΚ, στην παρούσα φάση θα έπρεπε να είναι τα 3,50 ευρώ το κιλό, κάτι όμως που δεν είναι εφικτό, αφού ο κόσμος δεν έχει χρήματα και βιάζεται να αλέσει και να “κόψει” το λάδι του.

ΠΗΓΗ: neakriti.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 

 

 

 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ – ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ