ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗ

Κρήτη – Κίνητρα για εργάτες γης: Αντιμέτωπο με την έλλειψη εργατικών χεριών και φέτος το νησί

Ακόμα και το λιγοστό λάδι της Κρήτης κινδυνεύει φέτος να χαθεί, λόγω της αδυναμίας των ελαιοπαραγωγών να βρουν εργάτες γης να μαζέψουν τη σοδειά τους, όπως λένε, τόσο εκπρόσωποι του αγροτικού κόσμου όσο και στελέχη του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, που θα προχωρήσει και φέτος στη διαδικασία, να φέρνει σε επαφή τους παραγωγούς με ανθρώπους που αναζητούν δουλειά στην ύπαιθρο.

Στο μεταξύ, τις προσπάθειές του να βρεθεί λύση στο μείζον ζήτημα της έλλειψης εργατών γης συνεχίζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία. Ο υπουργός, Λευτέρης Αυγενάκης, ανακοίνωσε πως αναζητείται λύση στο πάγιο αίτημα των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα, με το υπουργείο να προσανατολίζεται και στους μετανάστες που μένουν παράνομα στη χώρα μας και να τους νομιμοποιήσει βάσει νέου νομοσχεδίου, το οποίο και βρίσκεται “στα σκαριά”.

Την ίδια ώρα, το ΕΚΗ βρίσκεται και σε αναμονή εγκυκλίου για επιδότηση της μεταφοράς και στέγασης εργατών γης από άλλες περιοχές της χώρας προς τον νομό Ηρακλείου. Πάντως, οι αγρότες καλούν τους συναρμόδιους υπουργούς να προχωρήσει σε γρήγορες διαδικασίες για να βρεθεί λύση, ώστε να μην περιμένουμε και πάλι στο “παρά πέντε”, όπως λένε, προκειμένου να έρθουν στην Κρήτη εργάτες γης!

Είναι πολύ χαρακτηριστική η κατάσταση που επικρατεί φέτος στην ευρύτερη περιοχή της Εμπάρου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εμπάρου, Γιώργο Περογιαννάκη, τόνισε κατηγορηματικά: «Εγώ υπολογίζω ότι από την ευρύτερη περιοχή της Εμπάρου, που βγάζαμε 1.000 με 1.500 τόνους λάδι, είναι ζήτημα φέτος αν θα βγάλουμε 60 με 70 τόνους. Όμως, εδώ είναι γηρασμένος ο πληθυσμός. Έτσι οι παραγωγοί, αν δε βρουν εργάτες, μπορεί και αυτούς τους 60 με 70 τόνους να τους χάσουν!».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του πολύ καλού Συνεταιρισμού της Εμπάρου, που κάθε χρόνο προχωρεί σε κοινή άλεση για τα μέλη του και εμπορεύεται το προϊόν μόνο μέσα από πλειοδοτικούς διαγωνισμούς, «πρέπει να βρεθεί λύση για τους εργάτες γης. Τα έχουμε πει πολλές φορές. Έχουμε συναντηθεί με τους συναρμόδιους παράγοντες των υπουργείων πολλές φορές. Ξέρουν τα προβλήματα. Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει»…

Όπως συνεχίζει ο Γιώργος Περογιαννάκης, «αυτά τα ζητήματα πρέπει να τα “τρέξουν”… Μην περιμένουμε πάλι στο… παρά πέντε και να μην μπορούμε να κάνουμε δουλειά». Για την περυσινή χρονιά, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εμπάρου μάς εξήγησε τα εξής: «Πέρυσι μαζέψαμε τις ελιές όπως μπορούσαμε. Και το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούμε να πληρώνουμε τα εργατικά και να μη βάζουμε εργόσημα. Μας συμφέρει να βάζουμε τα εργόσημα. Πρέπει άμεσα να γίνει κάτι. Μην μπει πάλι ο Οκτώβριος και να μην έχουν δοθεί λύσεις. Ο Λευτέρης Αυγενάκης γνωρίζει το πρόβλημα. Ελπίζουμε ότι θα δράσει άμεσα».

Από 50 € και πάνω τα μεροκάματα

Στο μεταξύ, τα μεροκάματα πλέον είναι από 50 ευρώ και πάνω. Σύμφωνα με τον Γιώργο Περογιαννάκη, «δυστυχώς, οι νέοι κάθονται στις καφετέριες και δε σηκώνονται να πάνε να κάνουν μεροκάματο. Έχουνε τη μάνα τους που τους δίνει κάθε μέρα 5ε ευρώ και πηγαίνουν και πίνουν καφέ και κοιμούνται μετά όλη μέρα. Εδώ στην ύπαιθρο υπάρχει μεροκάματο. Και δυστυχώς υπάρχουν και πολλές οικογένειες ανέργων που βολεύονται με τα επιδόματα που τους δίνει το κράτος και δεν πάνε να κάνουν μεροκάματο. Δε δικαιολογούνται να λένε πως έχουν πρόβλημα, όταν υπάρχουν δουλειές στα χωράφια και θα μπορούσαν να πάνε για να εργαστούν», καταλήγει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εμπάρου.

Προετοιμάζεται νέο νομοσχέδιο

Από την πλευρά του, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μέσω επίσημης ανακοίνωσης, προσδιορίζει τις ανάγκες της χώρας μας σε εργάτες γης στον αριθμό των 180.000 ανθρώπων. Οι χώρες που διαχρονικά κάλυπταν αυτή την ανάγκη είναι η Αίγυπτος, η Αλβανία, η Ινδία, το Μπαγκλαντές, το Βιετνάμ κ.ά. Γι’ αυτόν τον λόγο το υπουργείο – με βάση τις ανακοινώσεις Αυγενάκη, πρόκειται να προχωρήσει άμεσα το υπουργείο Εξωτερικών σε ενίσχυση των κατά τόπους Πρεσβειών μας, ώστε να εξετάζονται οι φάκελοι αλλά όχι με διάθεση απόρριψης.

Όπως τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με συντονισμό του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και με τη συνεπικουρία των συναρμόδιων υπουργείων Εξωτερικών, Εργασίας και Εσωτερικών και φυσικά του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ετοιμάζεται νομοσχέδιο, ώστε να ξεκινήσει, με μια σειρά προϋποθέσεων, η διαδικασία νομιμοποίησης των απασχολούμενων εργαζομένων για μακρά περίοδο στη χώρα μας.

Επιδότηση για μεταφορά και στέγαση

Στο μεταξύ, το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου τα τελευταία χρόνια καλεί όσους επιθυμούν να εργαστούν κατά την ελαιοκομική περίοδο στη συγκομιδή ελαιοκάρπου, να προσέρχονται στο ΕΚΗ (λεωφόρος Δημοκρατίας 10) ή να τηλεφωνούν στο 2810/281.981, ώστε να δηλώνουν την επιθυμία τους για εργασία.

Εδώ και μερικά χρόνια υπάρχουν λίστες στο ΕΚΗ, όπου αναγράφονται τα ονόματα των παραγωγών που ψάχνουν για εργατικά χέρια από διάφορες περιοχές του νομού, αλλά και άτομα που ζητούν εργασία στα χωράφια. Το ΕΚΗ αναλαμβάνει πάντοτε την ευθύνη να φέρει σε επαφή τη μία με την άλλη πλευρά, χωρίς να παρεμβαίνει στις μεταξύ τους συζητήσεις για τον καθορισμό του μεροκάματου και των λοιπών συμφωνιών για τη συνεργασία του παραγωγού και του εργάτη.

«Αυτό θα γίνει και φέτος. Στο μεταξύ, περιμένουμε να γίνει πράξη η δέσμευση που είχαμε πρόσφατα από τον Άδωνι Γεωργιάδη, που είχε επισκεφτεί τα γραφεία μας, δηλαδή η έκδοση εγκυκλίου για την επιδότηση της μεταφοράς και σε κάποιο ποσοστό της στέγασης εργατών γης από την υπόλοιπη Ελλάδα, για να δουλέψουν στο λιομάζωμα. Τα χρήματα για την επιδότηση θα δοθούν μέσα από το σχετικό πρόγραμμα του πρώην ΟΑΕΔ», σύμφωνα με τον Νίκο Κοκολάκη, αντιπρόεδρο του ΕΚΗ, που εκφράζει την αισιοδοξία του για τη διαδικασία αυτή.

Εξάλλου, όπως λέει, θα προχωρήσει και φέτος το ΕΚΗ στη σύνταξη της λίστας με τα ονόματα παραγωγών και ανθρώπων που επιθυμούν να βρουν δουλειά στο λιομάζωμα.

 

Πηγή: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ