ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Κερδοσκοπία στα κηπευτικά καταγγέλουν οι παραγωγοί – Καρπούζι και πεπόνι σε τριπλάσιες τιμές

Κερδοσκοπία στις τιμές που φτάνουν τα κηπευτικά στους Κρητικούς καταναλωτές καταγγέλλουν οι αγρότες, καθώς όπως δηλώνουν στο Ράδιο Κρήτη, παρά το τεράστιο κόστος που επωμίζονται τους τελευταίους μήνες οι τιμές παραγωγού είναι ίδιες με πέρυσι.

Μιλώντας στην εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου κ. Μανόλης Ορφανουδάκης, κατήγγειλε αισχροκέρδεια αφού όπως είπε ενώ τα λιπάσματα, φυτοφάρμακα κ.α έχουν πάρει αύξηση πάνω από 100% εντούτοις οι παραγωγοί κρατούν τις τιμές παραγωγού χαμηλά στα δημοπρατήρια.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μπαίνουν και μέσα πολλές φορές ενώ τα προϊόντα την ίδια ώρα πωλούνται πάνω από το διπλάσιο στην αγορά.

Πάνω από το διπλάσιο οι τιμές στην αγορά

Ενδεικτικά ανέφερε ότι το καρπούζι έχει τιμή παραγωγού 0,25 ευρώ το κιλό στην αγορά πωλείται κοντά στο ευρώ, το πεπόνι στα 0,50 ευρώ το κιλό στην αγορά το διπλάσιο.

Στα άλλα κηπευτικά προϊόντα όπως τη μελιτζάνα η τιμή παραγωγού 0,50 ευρώ στην αγορά 1 ευρώ, όπως και η ντομάτα με τιμή παραγωγού 0,40 και στην αγορά κοντά στο ευρώ ή και παραπάνω, αλλά και τα αγγούρια.

Δεν υπάρχει μηχανισμός είπε ο κ. Ορφανουδάκης να κάνει ελέγχους και να προστατεύσει τους καταναλωτές που βρίσκονται έρμαιο των εμπόρων.

Αγωνία για τους εργάτες γης

Παράλληλα οι παραγωγοί τηρούν στάση αναμονής όσον αφορά τους εργάτες γης αναμένοντας τις πρωτοβουλίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των άλλων συναρμόδιων υπουργείων που θα βάλει τέλος στη γραφειοκρατία, την ώρα που σε δύο μήνες περίπου ξεκινά η νέα καλλιεργητική περίοδος. Τα περιθώρια στενεύουν είπε ο κ.Ορφανουδάκης και η 30η Ιουνίου πλησιάζει.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ