ΚΡΗΤΗ ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρήτη: Καύσιμα φωτιά «καίνε» πρατηριούχους και οδηγούς – Πώς διαμορφώνονται οι τιμές

Σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζει η αγορά των καυσίμων στην χώρα και την Κρήτη, τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τους πρατηριούχους.

Οι τιμές των καυσίμων καταγράφουν συνεχή αύξηση το τελευταίο χρονικό διάστημα, με την τιμή της αμόλυβδης βενζίνης να «αγγίζει» ήδη σε πολλές περιοχές ακόμα και τα 2 ευρώ το λίτρο.

Σύμφωνα με τους πρατηριούχους, το 2022 διαφαίνεται δυσοίωνο τόσο για τους ίδιους όσο και για τους καταναλωτές.

Όπως ανέφερε στο neakriti.gr, ο πρόεδρος των Βενζινοπωλών Ηρακλείου, Λυκούργος Σαμόλης, «Διαπιστώσαμε πως προφανώς εκ παραδρομής, δημοσιεύθηκαν κάποιες τιμές πώλησης καυσίμων, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, καθώς φαίνεται πως δεν υπήρχε αντιστοιχία της πραγματικής τιμής πώλησης με την τιμή που δηλώνεται στο παρατηρητήριο. Θα θέλαμε να μπορούμε να πουλάμε φθηνότερα, όμως τα δεδομένα είναι τέτοια, που όχι μόνο κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, αλλά έχουν περιοριστεί και συμπιεστεί σημαντικά τα περιθώρια κερδών.

Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώνεται στο 1,28 ίσως και 1,30 ευρώ το λίτρο και το πετρέλαιο κίνησης στο 1,60 ευρώ το λίτρο.

Για την αποκατάσταση της αλήθειας, είναι σημαντικό να τονίσουμε πως η μέση τιμή πώλησης στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου για την απλή αμόλυβδη βρίσκεται στα 1.88 ευρώ / λίτρο με την κατώτατη τιμή πώλησης απλής αμόλυβδης να βρίσκεται περίπου στο 1.85 ευρώ / λίτρο. Ευχόμαστε να ομαλοποιηθεί σύντομα η κατάσταση ή τουλάχιστον η κυβέρνηση να ανταποκριθεί στο πάγιο αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας μας για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης».

Γιατί η τιμή της αμόλυβδης μπορεί να ξεπεράσει τα 2 ευρώ

Η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ σημειώνει επίσης αυξητική τάση, φτάνοντας σε επίπεδα αρνητικών ρεκόρ των τελευταίων 7-8 ετών. «Οι παγκόσμιες αυτές εξελίξεις, σε συνδυασμό με την υψηλή φορολογία στην χώρα μας, είναι τα κύρια αιτία της «εκτόξευσης» στην τιμή αμόλυβδης, πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης και στην Κρήτη», ανέφερε στο neakriti.gr ο κ. Σαμόλης, προσθέτοντας ότι «η τελική τιμή που φτάνει στον καταναλωτή, διαμορφώνεται κατά 67% από φόρους. Έχουμε ζητήσει σε πανελλαδικό επίπεδο επανειλημμένα την μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, καθώς η χώρα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της Ευρώπης, αναφορικά με τους ακριβότερους φόρους καυσίμων».

Μάλιστα, την αντίστοιχη περίοδο του 2021, η τιμή της αμόλυβδης στο Ηράκλειο έφτανε το 1,55-1,56 ευρώ το λίτρο. «Μέσα έναν χρόνο καταγράφεται αύξηση 25% στην τιμή της αμόλυβδης στο Ηράκλειο», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Σαμόλης.

Σε ερώτηση σχετικά με τυχόν προβλέψεις που μπορούν να γίνουν για ενδεχόμενη περαιτέρω αύξηση των τιμών στα καύσιμα, σε μια ήδη επιβαρυμένη αγορά, ο κ. Σαμόλης εμφανίζεται απαισιόδοξος.

«Η τιμή του βαρελιού Μπρεντ μπορεί να φτάσει μέσα στο 2022 έως και τα 110 δολάρια αν αναλογιστεί κανείς τις διεθνείς εξελίξεις, συνεπώς η τιμή της αμόλυβδης στην Κρήτη και την χώρα, ενδέχεται να φτάσει, ακόμη και να ξεπεράσει τα 2 ευρώ το λίτρο». Η τιμή αυτή θα αποτελεί αρνητικό ρεκόρ τουλάχιστον των τελευταίων 10 ετών.

Σύμφωνα με τον κ. Σαμόλη «ο κλάδος των πρατηριούχων βλέπει συμπιεσμένα τα κέρδη του καθημερινά, εξαιτίας της μείωσης της κατανάλωσης από τις τιμές που έχουν ξεφύγει και τους δυσβάσταχτους φόρους. Ακόμη και το πετρέλαιο θέρμανσης, που παραδοσιακά αποτελεί σωσίβιο το χειμώνα για τον πρατηριούχο, χαρακτηρίζεται από μείωση ζήτησης καθώς ολισθαίνει η τιμή. Φέτος η αγορά του Ηρακλείου κινήθηκε μόνο την περίοδο πριν τα Χριστούγεννα καθώς και την περασμένη εβδομάδα, στην οποία έκανε το πέρασμα της η Κακοκαιρία Ελπίδα με τις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες».

ΠΗΓΗ: neakriti.gr




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ