ΚΡΗΤΗ ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

Κρήτη – καρκίνος: Γεμάτες οι Ογκολογικές Κλινικές – Σε ποιες μορφές παρατηρείται αύξηση

Αυξητική πορεία παρουσιάζουν πολλές μορφές καρκίνου στον πληθυσμό της Κρήτης, ακόμη και σε ανθρώπους νέων ηλικιών.

Δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις, ο διάγνωση του όγκου γίνεται όταν βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, ενώ τα ογκολογικά τμήματα και οι κλινικές των νοσοκομείων ανταποκρίνονται με δυσκολία στις ανάγκες που υπάρχουν .

Κατ’ εκτίμηση σήμερα περίπου 7.000 – 8.000 Κρητικοί πάσχουν από κάποια μορφή καρκίνου και παρακολουθούνται όχι μόνο στα δημόσια νοσοκομεία αλλά και σε ιδιωτικά ιατρεία και κλινικές.

Όπως είπε στο Ράδιο Κρήτη ο διευθυντής της Ογκολογικής Κλινικής του Βενιζελείου κ. Νίκος Ανδρουλάκης, με αφορμή επιστημονική διημερίδα για την θεραπεία των νεοπλασματικών νοσημάτων που πραγματοποιείται στα Χανιά, οι πιο συνηθισμένες μορφές καρκίνου είναι αυτές του πνεύμονα, του μαστού, του παχέος εντέρου, του προστάτη.

Ο διευθυντής της Ογκολογικής Κλινικής του Βενιζελείου κ. Νίκος Ανδρουλάκης

Υπάρχει συνεχώς αυξητική τάση, άγνωστο γιατί, στους καρκίνους του παγκρέατος και των χοληφόρων.

Ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε ότι τα περισσότερα περιστατικά εμφανίζονται στις ηλικίες 60 και άνω, ωστόσο καταγράφεται αύξηση και σε νεότερες ηλικίες από 40 ετών.

Η συνολική αύξηση των περιστατικών αυτών οφείλεται, μεταξύ άλλων, σε περιβαλλοντικούς λόγους και στην αλλαγή του τρόπου ζωής μας, στο κάπνισμα, στο αλκοόλ, στην έλλειψη άσκησης, στην κακή διατροφή.

Ο διευθυντής της Ογκολογικής Κλινικής του Βενιζελείου ωστόσο υπογράμμισε ότι οι ασθενείς της Κρήτης έχουν πρόσβαση σε όλες τις σύγχρονες θεραπείες που εφαρμόζονται διεθνώς.

Οι ασθενείς μπορεί να χειρουργηθούν, να υποβληθούν σε χημειοθεραπείες, ακτινοθεραπείες, ανοσοθεραπείες.

Όμως μεγάλο “αγκάθι” παραμένει η έλλειψη πρόληψης.

Λόγω της πανδημίας, ο κόσμος μείωσε δραματικά τις επισκέψεις σε δομές υγείας για προληπτικές εξετάσεις.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις οι γιατροί να βλέπουν περιστατικά καρκίνου σε προχωρημένο στάδιο κυρίως του παχέος εντέρου, του μαστού, του πνεύμονα, γιατί οι άνθρωποι άργησαν να εξεταστούν.

“Σίγουρα αυτοί οι καρκίνοι έχoυν xειρότερη πρόγνωση από εκείνους του αρχικού σταδίου” είπε ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής της διημερίδας σημειώνοντας ότι η “η αναμονή για εξετάσεις στο δημόσιο τομέα είναι μεγάλη λόγω και της υποστελέχωσης που υπάρχει στα νοσοκομεία και σίγουρα δεν έχουν όλοι οι τη δυνατότητα να πάνε στον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να εξεταστούν.”

#pgnews




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ