ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Καλές τιμές για τα λευκά οινοστάφυλα

Σε αντίθεση με τη σταφίδα – που όπως γράφαμε και χθες επικρατεί ένα τοπίο… “ομίχλης” – στα οινοστάφυλα υπάρχει η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, που ετοιμάζεται ώστε μετά της Παναγίας να ανοίξει το σύγχρονο οινοποιείο της στην Παλιανή και να στηρίξει όσο περισσότερο μπορεί το εισόδημα των αμπελουργών στον τομέα των οινοσταφύλων.

Μάλιστα, ήδη κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να “διώξει” στην αγορά και τα τελευταία της αποθέματα, ώστε να απελευθερώσει τις δεξαμενές της. Ο πρόεδρος της οργάνωσης Σταύρος Γαβαλάς, μιλώντας στο neakriti.gr, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα καταφέρει να πουλήσει και τους τελευταίους 2.500 τόνους αποθεματικών κρασιών, για να “υποδεχτεί” η ΕΑΣΗ τη φετινή παραγωγή των οινοσταφύλων, στηρίζοντας, για να δώσει κίνητρα, κυρίως τις λευκές ποικιλίες του κρητικού αμπελώνα.

«Σίγουρα είναι μια πολύ δύσκολη καλλιεργητική χρονιά για τους αμπελουργούς. Ίσως να είναι και η δυσκολότερη των τελευταίων χρόνων, ειδικά με τον περονόσπορο και τον καύσωνα. Έχει χαθεί σίγουρα ένα μέρος της παραγωγής. Ένα μέρος της παραγωγής έχει υποβαθμιστεί. Σίγουρα θα υπάρχει βέβαια αρκετό προϊόν που είναι ακόμα σε καλή κατάσταση», είπε ο συνεταιριστής και πρόσθεσε: «Έχουμε ακόμα βέβαια ένα μήνα τουλάχιστον για να τρυγήσουμε, ας ελπίσουμε να βοηθήσει και ο καιρός, γιατί τώρα λένε ότι έρχεται ένας νέος καύσωνας»…

Στο μεταξύ, για τα αποθέματα κρασιών, ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ μας είπε: «Ο τουρισμός τελικά δεν ήταν στα νούμερα που περιμέναμε. Οι προβλέψεις δεν ανταποκρίθηκαν στην πραγματικότητα. Έτσι και στο κρασί όλοι οι οινοποιοί είχαν μια κάμψη. Ο Ιούλιος, πάντως, παρουσίασε μια δυναμική. Ελπίζουμε και ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος να κρατήσουν αυτή τη δυναμική, για να δοθεί ακόμα και όλη η ποσότητα του κρασιού, για να μπορούμε κι εμείς να ξαναβγούμε στην αγορά και να ζητήσουμε από τους παραγωγούς να μας φέρουν οικοστάφυλα. Εμείς έχουμε ακόμα μέσα γύρω στις 2.500 τόνους κρασιού, το οποίο πάντως φεύγει με εντατικούς ρυθμούς. Αλλά για να μπορέσουμε κι εμείς να βγούμε στην αγορά σύντομα, πρέπει να αδειάσουμε σιγά-σιγά τις δεξαμενές».

Στο σημείο αυτό, ο Σταύρος Γαβαλάς σημείωσε ότι προσωπικά δεν νομίζει πως θα πρέπει η ΕΑΣΗ να μπει στην απόσταξη κρίσης.

«Εκτιμώ ότι το κρασί, τουλάχιστον στις μεγαλύτερες ποσότητές του, θα έχει φύγει μέχρι να ξεκινήσουμε τον τρύγο στα οινοστάφυλα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η “εικόνα” του κρητικού αμπελώνα

Στο μεταξύ, μέσα από την εικόνα την οποία έχει η ΕΑΣΗ κάθε χρόνο τέτοια περίοδο, ο πρόεδρός της είπε στο neakriti.gr: «Υπάρχει μια προβληματική κατάσταση. Στα οινοστάφυλα είναι λίγο καλύτερη η κατάσταση, γιατί ίσως είναι και λίγο πιο ανθεκτικά. Αλλά κι εκεί υπάρχουν προβλήματα. Το θέμα είναι όμως ότι φέτος το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευτεί στα ύψη. Δηλαδή, τα έξοδα τα φετινά είναι δύο, τρεις και τέσσερις φορές πάνω σε σχέση με πέρυσι. Οπότε, το κόστος έχει ανέβει πάρα πολύ και δεν ξέρω αν οι τιμές που μπορούν να δοθούν θα καλύψουν για φέτος τουλάχιστον το κόστος παραγωγής, που φέτος έχει εκτιναχθεί στα ύψη»…

Στο σημείο αυτό, ο Σταύρος Γαβαλάς διευκρινίζει ότι η οργάνωση θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί στα πλαίσια της αγοράς. Πάντως, ξεκαθαρίζει ότι δεν μπορεί να διαδραματίσει κοινωνική πολιτική, όπως έκανε πιο παλιά.

«Αυτή η πολιτική έχει πληρωθεί ακριβά από τις οργανώσεις και δεν έχει τη δυνατότητα καμία οργάνωση της χώρας να συνεχίσει να το κάνει αυτό. Σίγουρα θα παρέμβουμε. Και σίγουρα θα προσπαθήσουμε να δώσουμε τιμές αξιοπρεπείς για να μπορέσει ο παραγωγός να συνεχίσει να παράγει σταφύλια. Αλλά δεν μπορούμε να βάλουμε σε κίνδυνο την οργάνωση, δίνοντας εξωφρενικές τιμές, γιατί θα το βρούμε σύντομα μπροστά μας. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, γιατί αυτά τα έχει πληρώσει πολύ ακριβά το συνεταιριστικό κίνημα».

ΟΙΝΟΣΤΑΦΥΛΑ

Μετά της Παναγιάς η συνεδρίαση για τις τιμές

Ο συνεταιριστής μάς είπε ότι αμέσως μετά της Παναγίας η διοίκηση θα συνεδριάσει και θα καταλήξει στις τιμές.

«Ένα 80% των σταφυλιών που παίρνουμε είναι λευκά και ένα 20% είναι κόκκινα σταφύλια. Αυτή είναι η γενική πραγματικότητα. Πάντως, στα καλά και ποιοτικά σταφύλια θα δώσουμε και καλές τιμές. Στα υποβαθμισμένα σταφύλια, που θα τα οδηγήσουμε στο οξοποιείο, αναγκαστικά δυστυχώς θα δώσουμε χαμηλές τιμές, ίσα-ίσα για να μη χάσει τελείως ο παραγωγός. Θα προγραμματίσουμε ένα συμβούλιο μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Πάντως, η χρονιά είναι όψιμη. Οι κάψες έχουν καθηλώσει τα οινοστάφυλα, αλλά η ΕΑΣΗ έχει ένα από τα καλύτερα οινοποιεία στα Βαλκάνια και μπορεί να κάνει πολλά πράγματα. Εκτιμώ ότι θα είμαστε πανέτοιμοι στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «πάντα οι αγρότες χτυπούν την πόρτα της οργάνωσής μας. Και πάντα εμείς ανταποκρινόμαστε. Έτσι θα κάνουμε και φέτος»…

Καταλήγοντας, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την κατάσταση που επικρατεί στη σταφίδα, όπου «κανείς δεν έχει κάνει καμία ενημέρωση και δε βλέπω να βγαίνει σταφίδα, κάτι που είναι ντροπή για το Ηράκλειο. Όσο για τα επιτραπέζια σταφύλια, δυστυχώς οι παραγωγοί εκβιάζονται και πουλούν γύρω στο 1 με 1,10 ευρώ το κιλό, κατά τη φετινή δραματική περίοδο».

 

Πηγή: neakriti.gr




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ