ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Ιαματικός τουρισμός στο νησί; Ξεκινά η χαρτογράφηση των πηγών

Έχει άραγε η Κρήτη ιαματικές πηγές που παραμένουν αναξιοποίητες, ενώ θα μπορούσαν να προσελκύσουν κόσμο; Την απάντηση στο ερώτημα αυτό, διά της επιστημονικής οδού, αναζητά τώρα η Περιφέρεια Κρήτης, αναθέτοντας στο Πολυτεχνείο Κρήτης την εκπόνηση ειδικής έρευνας-μελέτης που θα καταγράψει το αν υπάρχουν και ποιες είναι οι πηγές εδώ στο νησί μας που προσφέρονται για ιαματική αξιοποίηση.

Ο στόχος δεν είναι φυσικά άλλος από το να ανοίξει η πόρτα για το αχαρτογράφητο και αναξιοποίητο ειδικό τουριστικό προϊόν που λέγεται ιαματικός τουρισμός, ξεκλειδώνοντας έτσι μια ακόμα έκφανση τουριστικής δραστηριότητας που θα αποφέρει έσοδα και θα δώσει περαιτέρω πνοή σε συγκεκριμένες περιοχές του νησιού.

Ο νέος αυτός, δυναμικά αναπτυσσόμενος παγκόσμια κλάδος του λεγόμενου ιαματικού τουρισμού θα μπορούσε κάλλιστα – εφόσον όντως τεκμηριωθούν επιστημονικά ότι υπάρχουν οι προοπτικές – να «κουμπώσει» με το βιοκλίμα, την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του νησιού, τη φημισμένη κρητική διατροφή και την ιδιαίτερη ιστορική-πολιτιστική ταυτότητα του νησιού μας, συντελώντας, αν μη τι άλλο, και στο μεγάλο στοίχημα που έχουν θέσει κυβέρνηση και τοπικοί φορείς για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Η απόφαση ανάθεσης

Η σχετική απόφαση για την ανάθεση της σχετικής μελέτης υπογράφεται από τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων Νίκο Καλογερή, ο οποίος, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, καλεί: «Τον “Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας Πολυτεχνείου Κρήτης” να υποβάλλει έγγραφη και ενυπόγραφη προσφορά για την ανάθεση έρευνας-μελέτης με θέμα “Καταγραφή & Μελέτη φυσικοχημικών ανόργανων χαρακτηριστικών των θερμομεταλλικών πηγών της Κρήτης για δυνητική ιαματική αξιοποίηση”.

Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στο ύψος των 20.000 ευρώ προ ΦΠΑ ή 24.800,00 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%».

Το αντικείμενο και οι στόχοι

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση για την ανάθεση της ειδικής έρευνας-μελέτης με αντικείμενο “Καταγραφή & Μελέτη φυσικοχημικών ανόργανων χαρακτηριστικών των θερμομεταλλικών πηγών της Κρήτης για δυνητική ιαματική αξιοποίηση” το Πολυτεχνείο Κρήτης θα κληθεί να κάνει τα εξής:

1) Θα γίνει αρχικά μια καταγραφή στο προσεγγίσιμο δυναμικό των ανόργανων φυσικών, υδροχημικών χαρακτηριστικών και χωρικών δεδομένων από πηγές που παρουσιάζουν θερμομεταλλικά χαρακτηριστικά και ως εκ τούτου πιθανώς ιαματικό δυναμικό, καθώς και υδρογεωτρήσεις θερμομεταλλικού και γεωθερμικού δυναμικού απ’ όλες τις περιοχές της Κρήτης (δυτική, κεντρική και ανατολική). Πιο συγκεκριμένα θα παρουσιαστούν δεδομένα που αφορούν στοιχεία επιτόπιων μετρήσεων φυσικών παραμέτρων (θερμοκρασία, ΡΗ, κ.λπ.) και αποτελέσματα υδροχημικών αναλύσεων υδάτων (ανόργανων κύριων στοιχείων και ιχνοστοιχείων) δύο τουλάχιστον δειγματοληψιών υδάτων, μία σε ψυχρή και μία σε θερμή περίοδο από πηγές ιαματικού δυναμικού και υφιστάμενες υδρογεωτρήσεις, ή/και πηγάδια, δημόσιες/α, αλλά και προσπελάσιμες ιδιωτικές/α γεωθερμικού δυναμικού που βρίσκονται στις τρεις περιοχές της Κρήτης (δυτική, κεντρική και ανατολική Κρήτη).

2) Θα οροθετηθούν και θα συνδεθούν οι πηγές της Κρήτης με θερμομεταλλικά χαρακτηριστικά, με γεωλογικούς σχηματισμούς της κάθε περιοχής.

3) Θα οριοθετηθούν/περιχαρακωθούν και θα αποτυπωθούν σε χάρτες εποπτικής κλίμακας περιοχές ύπαρξης δυνητικού ιαματικού και γεωθερμικού δυναμικού, με βάση τα δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί και θα προταθούν πιθανοί μηχανισμοί δημιουργίας αντιπροσωπευτικών και κύριων θερμομεταλλικών πηγών, καθώς και γεωθερμικών πεδίων στην Κρήτη.

4) Θα κατασκευαστεί ένα εύχρηστο και εποπτικό σύστημα διαχείρισης των ανωτέρω δεδομένων σε GIS προς ευχέρεια χρήσης από τοπικές και περιφερειακές Αρχές και υπηρεσίες.

5) Με το πέρας του προγράμματος τα ανωτέρω στοιχεία, πλην του GIS που θα παραδοθεί σε επεξεργάσιμα αρχεία, θα παραδοθούν σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή και θα συνοδεύονται από επεξηγηματική τεχνική έκθεση αποτελεσμάτων.

Αχαρτογράφητα τα «νερά» των ιαματικών πηγών στην Κρήτη

Σε επίπεδο Κρήτης, ο ιαματικός τουρισμός παραμένει επί της ουσίας ένα άγνωστο, αχαρτογράφητο κεφάλαιο, καθώς δεν έχουν ούτε ερευνηθεί εις βάθος οι σχετικές προοπτικές, ούτε υπάρχουν επίσημα αναγνωρισμένες ιαματικές πηγές, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Μια εξαίρεση αποτελεί η πηγή “Τεμένια- Τζανουδιανά”, που βρίσκεται στον Δήμο Καντάνου-Σελίνου στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, η οποία και αναγνωρίστηκε επισήμως ως ιαματική, με απόφαση του υπουργείου Τουρισμού το 2021.

Στην απόφαση που δημοσιοποίησε ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης αναφέρονται τα εξής: «Αναγνωρίζεται ως ιαματικός ο φυσικός πόρος (φυσική ανάβλυση) “Πηγή Τεμένια-Τζανουδιανά”, τοπωνύμιο θέσης εμφάνισης: Μέσα Χωριό (Λιμπιναρέ) Δήμου Καντάνου-Σελίνου, Π.Ε. Χανίων, νομού Χανίων».

Χαρακτηριστικά και ιδιότητες ιαματικού φυσικού πόρου

1. Φυσικοχημικές σταθερές:

Το νερό του φυσικού πόρου “Πηγή Τεμένια-Τζανουδιανά” Δήμου Καντάνου-Σελίνου έχει: θερμοκρασία 18,2oC, ηλεκτρική αγωγιμότητα (μ.ό.): 284 μS/CM, ενεργό οξύτητα (pΗ) (μ.ό.): 6,87, ραδιενεργά στοιχεία: Ραδόνιο (Rn) (μ.ό.): 9,3 ± 0,3 Bq/L, ράδιο (Ra) (μ.ό.): ˂ 0,1 Bq/L, ουράνιο (U): < 0,5 Bq/L.

2. Χημικά στοιχεία: Na+, Ca2+, Mg2+, CI -, HCO3, Fe2+, Κ+, SO42 -.

3. Παροχή σε κυβικά μέτρα ανά ώρα: 1,5 m3/h.

4. Ο φυσικός πόρος χαρακτηρίζεται και ταυτοποιείται ως: ψυχρός, χλώριο- οξυανθρακικός- νατριούχος και ελαφρά όξινος.

5. Τρόπος χρήσεως: α. Λουτροθεραπεία, β. Ποσιθεραπεία.

6. Ιαματικές ιδιότητες:

α. Λουτροθεραπεία

Ενδείξεις:

Λουτροθεραπεία με τη μέθοδο της ολοσωματικής (εκτός κεφαλής) εμβύθισης στο νερό, με σύγχρονη καθοδηγούμενη άσκηση στο νερό για παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος, ρευματικών και αυτοάνοσων παθήσεων, καθώς και δερματικών παθήσεων (ελεύθερο μικροβιακού φορτίου).

Αντενδείξεις:

Αντένδειξη υπάρχει για σοβαρά συστημικά νοσήματα όπως καρκίνος, υπερθυρεoειδισμός, φυματίωση, σακχαρώδης διαβήτης, γενική παθολογική κατάσταση επιβαρυμένη με πυρετό, αναιμία, απώλεια βάρους, αιμορραγία, αιμοδερματοπάθειες, σπογγοειδής μυκητίαση, μεταδοτικές ασθένειες, σοβαρή καρδιοπάθεια, πνευμονικό οίδημα, πρόσφατο έμφραγμα ή άλλες σοβαρές καρδιακές βλάβες, αρρυθμίες και αρτηριακή υπέρταση που δε ρυθμίζονται, η νεφροπάθεια, η ηπατοπάθεια, η προχωρημένη αρτηριοσκλήρωση ιδίως των εγκεφαλικών αγγείων, οι πρόσφατες εγκεφαλικές αιμορραγίες και οι θρομβώσεις των αγγείων πριν περάσουν έξι (6) τουλάχιστον μήνες από την προσβολή, οι βαριές νευρικές και οι ψυχικές παθήσεις, οι οξείες φλεγμονώδεις δερματικές και οι γυναικολογικές παθήσεις, καθώς και οι φυσιολογικές καταστάσεις εγκυμοσύνης και εμμηνορρυσίας.

β. Ποσιθεραπεία

Ενδείξεις:

Κατά την ξηρή περίοδο ανιχνεύτηκαν ολικά κολοβακτηριοειδή (σε συγκεντρώσεις μεταξύ ορίου ανίχνευσης και ορίου ποσοτικοποίησης). Η ανίχνευση ολικών κολοβακτηριοειδών υποδηλώνει ότι δεν υπάρχει απολύμανση και επομένως, για να χρησιμοποιηθεί ως πόσιμο, θα πρέπει να υφίστανται μέτρα προστασίας της πηγής από πιθανή μόλυνση με μολυσματικούς παράγοντες. Η περιεκτικότητα του φυσικού υδάτινου πόρου σε Na είναι 1mM NaCI. Τα λοιπά ιχνοστοιχεία είναι Ca2+, Mg2+ και HCO3 -, η θερμοκρασία του (ψυχρό) και με ελάχιστη φυσική ραδιενέργεια το καθιστά ιδανικό για ποσιθεραπεία:

Α. Για παθήσεις του πεπτικού συστήματος, σε λειτουργικές διαταραχές της χοληφόρου οδού.

Β. Για πρόληψη νεφρικών παθήσεων και πιθανώς καρκίνου στομάχου και παχέος εντέρου.

Αντενδείξεις:

Σε αποφράξεις του ουροποιητικού συστήματος, σε σοβαρή νεφρική ή καρδιακή ανεπάρκεια (η αμερικανική ένωση καρδιοπαθών έχει συστήσει ένα μέγιστο επίπεδο νατρίου 20 mg/l στο πόσιμο νερό για τους ασθενείς με υπέρταση ή καρδιαγγειακή πάθηση), σε λιθιάσεις των νεφρών ή της κύστης, σε νεφρίτιδες, πυελίτιδες ή κυστίτιδες, σε χολολιθιάσεις, σε πρόσφατο έλκος του στομάχου ή του δωδεκαδακτύλου. Σε άτομα που υποφέρουν από το σύνδρομο Bartter ή το σύνδρομο Gitelman.

Τι είναι η υδροθεραπεία

Η υδροθεραπεία είναι ιδιαίτερα σημαντική για την αντιμετώπιση πολλαπλών παθήσεων, όπως είναι τα αρθριτικά και οι ρευματοπάθειες, και διακρίνεται σε δύο είδη:

– Την εσωτερική, η οποία περιλαμβάνει την ποσιθεραπεία (πόση ιαματικών νερών), εισπνοθεραπεία (εισπνοή των αερίων ή των σταγονιδίων των μεταλλικών νερών) και τις πλύσεις (στοματικές, ρινικές, γυναικολογικές).

– Την εξωτερική, η οποία περιλαμβάνει τα λουτρά, τις καταιωνίσεις (για ορισμένο χρόνο το σώμα δέχεται το θερμομεταλλικό νερό, που έρχεται με ψηλή ή χαμηλή πίεση), τις υδρομαλάξεις (το σώμα δέχεται την πίεση του νερού), την υδροκινησιοθεραπεία (συνδυασμός λουτροθεραπείας και κινησιοθεραπείας, όσο το σώμα βρίσκεται στο νερό) και την πηλοθεραπεία (εφαρμογή πηλού, που έχει “ωριμάσει”, σε σημεία του σώματος με διάφορες παθήσεις).

ΠΗΓΗ: neakriti.gr

#pgnews




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ