ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ Νομός Χανίων

Χανιά: Η μεγαλύτερη επιχείρηση διάσωσης μεταναστών στη Μεσόγειο (φωτογραφίες)

Τουλάχιστον οι μισοί μετανάστες αρνούνταν ως αργά το βράδυ να αποβιβαστούν από το άγνωστης ταυτότητας σαπιοκάραβο, που τους μετέφερε από τη Λιβύη μήπως βρουν τη “Γη της Επαγγελίας”. Το αίτημα τους ήταν να εγγυηθούν οι Ελληνικές αρχές την προμήθεια του ανταλλακτικού προκειμένου να επισκευαστεί το πηδάλιο του σκάφους και να συνεχίσουν το ταξίδι προς την Ιταλία, όπου ήταν και ο αρχικός τους προορισμός.

Όπως δήλωσε σήμερα το πρωί στο ekriti αξιωματικός από τον Λιμενικό Σταθμό της Παλαιόχωρας, μέχρι και αυτήν την ώρα, αρκετοί από τους μετανάστες βρίσκονται ακόμη στο αλιευτικό σκάφος καθώς αρνήθηκαν να αποβιβαστούν ενώ όσοι το έκαναν, έχουν μεταφερθεί ήδη σε άλλο πλοίο για φιλοξενία και συγκεκριμένα στο “Σαμαριά” της ΑΝΕΝΔΥΚ.

Πάντως, σήμερα θα γίνει νέα προσπάθεια αποβίβασης των μεταναστών.

Η επιχείρηση αυτή θεωρείται η μεγαλύτερη που έχει γίνει σε επίπεδο Κρήτης αλλά και στη Μεσόγειο τα τελευταία, τουλάχιστον, χρόνια, κάτι που επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης.

Συγκεκριμένα ο υπουργός δήλωσε με αφορμή την επιχείρηση διάσωσης:

«Εκφράζω την απόλυτη ικανοποίηση μας για την επιτυχή ολοκλήρωση της μεγαλύτερης επιχείρησης διάσωσης των τελευταίων ετών στη Μεσόγειο και τη σωτηρία εκατοντάδων συνανθρώπων μας.

Το Λιμενικό Σώμα για άλλη μια φορά απέδειξε όχι μόνο το επίπεδο των ικανοτήτων του, αλλά και το ότι αντιλαμβάνεται ως προτεραιότητα στην αποστολή του για την σωτηρία της ανθρώπινης ζωής.

Θέλω να συγχαρώ τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος που σχεδίασαν και έφεραν σε πέρας την επιχείρηση διάσωσης, κάτω μάλιστα από αντίξοες καιρικές συνθήκες, αλλά και να διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να προστατεύει αποτελεσματικά τα θαλάσσια σύνορα μας, που είναι και θαλάσσια σύνορα της Ευρώπης, σώζοντας ζωές συνανθρώπων μας και εξαρθρώνοντας τα δίκτυα θανάτου των αδίστακτων διακινητών».

#pgnews

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ