ΚΡΗΤΗ

Kρήτη: Η ελλιπής ενημέρωση για τα κρούσματα κορωνοϊού προκαλεί σύγχυση και ανασφάλεια

Οι καθημερινές επίσημες ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ καταδεικνύουν πως η αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού αφορούν και την Κρήτη, η οποία στο ξεκίνημα της πανδημίας είχε ελάχιστα περιστατικά

Μέχρι σήμερα 16 Αυγούστου, (σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ), τα κρούσματα που έχουν ανιχνευθεί στο νησί, είναι 129, πολλά από καταγράφηκαν μετά την 1η Ιουλίου που άνοιξαν τα αεροδρόμια μας στους ξένους επισκέπτες. Ο παραπάνω αριθμός κρουσμάτων είναι στα όρια του… αναμενόμενου από τη στιγμή που δεχόμαστε πολυάριθμους ξένους επισκέπτες.

Εκείνο όμως, που δημιουργεί ανησυχία και προβληματισμό είναι το γεγονός ότι υπάρχει ελλιπής ενημέρωση από πλευράς αρμοδίων αρχών, σχετικά με την γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων, στο νησί. Θεωρούμε ότι είναι αναγκαίο, αλλά και λογικό, να υπάρχει πλήρης ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί σε κάθε περιοχή.

Φυσικά δεν τίθεται θέμα προσωπικών δεδομένων αφού κανείς δεν ζητά τα ονοματεπώνυμα των ανθρώπων που ανιχνεύονται θετικοί στον ιό, ούτε καν το όνομα του οικισμού για να μην στοχοποιηθεί. Ενδιαφέρει όμως τους πολίτες να γνωρίζουν τον αριθμό των κρουσμάτων κορωνοϊού σε κάθε δήμο.

Για να λαμβάνουν τις δέουσες προφυλάξεις. Η μη ενημέρωση, πέραν των άλλων, δημιουργεί κύμα φημολογιών για κρούσματα σε διάφορες περιοχές του νησιού. Χαρακτηριστικά, σήμερα στο ekriti.gr γίναμε αποδέκτες φημών για 5 κρούσματα σε ένα χωριό, 6 σε ένα άλλο και άλλα πολλά. Αυτό, μόνο πρόβλημα δημιουργεί!

Ένα άλλο χαρακτηριστικό της μη ενημέρωσης είναι το γεγονός ότι και οι δήμαρχοι του νησιού δεν γνωρίζουν τα κρούσματα που υπάρχουν στην περιοχή τους. Το ekriti.gr επικοινώνησε με κάποιους δημάρχους, στην περιοχή των οποίων καταγράφηκαν κρούσματα, αλλά οι ίδιοι είχαν πλήρη άγνοια. “Δυστυχώς δεν έχουμε καμία ενημέρωση” μας εκμυστηρεύτηκε ένας απ’ αυτούς. Και συμπλήρωσε:

“Αν δεν γνωρίζουμε την επικρατούσα ακριβή κατάσταση, δεν μπορούμε να βοηθήσουμε. Ό,τι μαθαίνουμε το μαθαίνουμε μόνοι μας. Κανείς αρμόδιος δεν μας ενημερώνει”. Σίγουρα, η κατάσταση αυτή δεν βοηθά ούτε στην υπεύθυνη ενημέρωση, ούτε στην ακατάσχετη φημολογία, η οποία μόνο ανησυχία προκαλεί. Οι αρμόδιες αρχές (ΕΟΔΥ, 7η ΥΠΕ, Υπουργείο Υγείας) οφείλουν να ενημερώνουν υπεύθυνα και τους πολίτες και τις αιρετές αρχές κάθε περιοχής. Αλλιώς η φημολογία θα συνεχίζεται και η ανησυχία θα μεγαλώνει…

ekriti.gr




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ