ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ - ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Γέμισαν ασθενείς με κορωνοϊό τα κρεβάτια των Νοσοκομείων

Σαρώνει η υποπαραλλαγή «Eris» της «Omicron», οδηγώντας σε αύξηση κρουσμάτων και επιβάρυνση του φορτίου στα νοσοκομεία και στην Κρήτη.

Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, όπως ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Νίκος Τζανάκης, είναι ότι έχουν αυξηθεί πάρα πολύ οι νοσηλείες στο ΠΑΓΝΗ.

Μόνο το τελευταίο δεκαπενθήμερο, είπε χαρακτηριστικά, ότι νοσηλεύονται ανά ημέρα τουλάχιστον 20 άτομα με κορωνοϊό και σήμερα Τρίτη, 25 ασθενείς.

«Όταν κάποιος βγει θετικός, πρέπει να προλάβουμε να μην μεταδίδουμε το ιό. Πρέπει να κάτσει 3 ημέρες στο σπίτι και όταν κυκλοφορεί να φοράει τη μάσκα. Υπάρχουν και οι μεγάλοι σε ηλικία, οι οποίοι έχουν υποκείμενα νοσήματα, και αυτοί οι άνθρωποι μετά μπαίνουν στο νοσοκομείο. Αυτό θέλουμε να αποφύγουμε», τόνισε.

«Το γεγονός ότι δεν κατεστάλη η παραλλαγή Eris και έχουμε αύξηση μέσα στο καλοκαίρι και παρόμοια προβλήματα με αυτά που είχαμε προηγούμενα καλοκαίρια, δεν προμηνύει κάτι καλό για τον χειμώνα», σύμφωνα με τον Νίκο Τζανάκη, που θεωρεί πιθανόν να υπάρξει μια έμμεση πίεση στο ΕΣΥ.

«Πιθανότατα να έχουμε μια άλλη μετάλλαξη, ή ακόμη και αυτή την ίδια η οποία μπορεί να προκαλέσει -έστω και έμμεσα- νοσηλείες σε ευάλωτους και ηλικιωμένους και να έχουμε μια έμμεση πίεση στο υγειονομικό σύστημα εξαιτίας των λοιμώξεων από κορωνοϊό, επεσήμανε ο καθηγητής.

Στην Κρήτη φάνηκε ότι στις αρχές Ιουνίου η «Eris» αντιπροσώπευε το 2% των περιστατικών, τον Ιούλιο η διασπορά της αυξήθηκε στο 22%, ενώ πλέον ανέρχεται στο 70%. Η εικόνα αυτή προκύπτει από γονιδιωματικό έλεγχο που πραγματοποιεί το Πανεπιστήμιο Κρήτης σε δείγματα μοριακών τεστ.

Τα επικαιροποιημένα εμβόλια θα είναι ευρέως διαθέσιμα στις ΗΠΑ το Σεπτέμβριο και παράλληλα τα διαθέσιμα αντιιικά φάρμακα εξακολουθούν να είναι αποτελεσματικά. Στη χώρα μας τα επικαιροποιημένα εμβόλια θα έρθουν περίπου στα μέσα του φθινοπώρου και θα είναι προαιρετικά, ενώ μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν νέες συστάσεις. Σύμφωνα με τις τελευταίες συστάσεις, ωφέλεια από τους επικαιροποιημένους εμβολιασμούς έχουν οι ευπαθείς ομάδες, κυρίως τα άτομα τρίτης και τέταρτης ηλικίας, καθώς και τα άτομα με προβλήματα υγείας.

Ήδη η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει προχωρήσει σε μια πρώτη επεξεργασία των ομάδων που θα εμβολιαστούν και προσανατολίζεται να απευθύνει ισχυρή σύσταση αναμνηστικής δόσης σε ανθρώπους που είναι ευάλωτοι και απειλούνται με βαριά νόσηση ή επιπλοκές εφόσον μολυνθούν με τον ιό, κατ’ αντιστοιχία του ετήσιου αντιγριπικού εμβολιασμού. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα άτομα από 60 ετών και πάνω, όλα τα άτομα από 12 ετών και πάνω που έχουν υποκείμενα προβλήματα υγείας, διαμένοντες σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και άλλες μονάδες φροντίδας χρονίως πασχόντων.

Για την ώρα, όμως, η ήπια νοσηρότητα της «Eris» και η διατήρηση των λεγόμενων σκληρών δεικτών σε χαμηλό επίπεδο κρατά σε… απόσταση μέτρα υποχρεωτικότητας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, έως τώρα δεν υπάρχουν σκέψεις για επαναφορά της μάσκας σε μέσα μαζικής μεταφοράς, ούτε για οριζόντια μέτρα του παρελθόντος. Υγειονομικές και επιστημονικές αρχές εστιάζουν σε μέτρα που προάγουν την ατομική ευθύνη. Αυτά κρίνεται ότι έχουν αξία σε αυτή τη φάση.

Άλλωστε, και σήμερα οι θεράποντες ιατροί συστήνουν την τήρηση μέτρων ατομικής προστασίας για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως η χρήση της μάσκας, όταν υπάρχουν ευνοϊκές συνθήκες για μετάδοση του ιού. Επιπλέον, ειδικοί τονίζουν τη σημασία του testing καθώς και της απομόνωσης όταν υπάρχουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού που δημιουργεί ο κορωνοϊός.




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ