ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Ερευνητικό έργο για την αξιοποίηση των υποπροϊόντων/αποβλήτων σε πρώτες ύλες ζωοτροφών με λειτουργικές ιδιότητες

Εντάχθηκε και χρηματοδοτήθηκε στα πλαίσια της Δράσης 1.b.2 «Συμπράξεις επιχειρήσεων με Οργανισμούς Έρευνας και Διάδοσης Γνώσεων, σε τομείς της RIS3Crete», του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κρήτη» 2014-2020

Το έργο σχεδιάστηκε και πραγματοποιήθηκε με στενή συνεργασία της Βιομηχανίας ζωοτροφών ΦΑΡΣΑΡΗΣ ΑΒΕΕ, της εταιρείας παροχής συμβουλών, τεχνικής στήριξης και επενδυτικών σχεδίων ΣΥΠΑ ΟΕ και του Ινστιτούτου Κτηνιατρικών Ερευνών Θεσσαλονίκης (ΙΚΕΘ) του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.

Το αντικείμενο του έργου ήταν να αξιοποιήσει τα υποπροϊόντα/απόβλητα των προϊόντων μεταποίησης της φυτικής παραγωγής της Κρήτης και συγκεκριμένα των ελαιουργείων, των οινοποιείων και μονάδων επεξεργασίας ροδιών και να τα μετατρέψει από αναξιοποίητα υπολείμματα που επιβαρύνουν το περιβάλλον σε πρώτες ύλες ζωοτροφών με λειτουργικές ιδιότητες.

Τα αποτελέσματα των μελετών που έγιναν στα πλαίσια των δράσεων του έργου, έδειξαν την βιοενεργό (αντιμικροβιακή και αντιπαρασιτική) δράση των ζωοτροφών που παράχθηκαν, τόσο στο εργαστήριο (in vitro δοκιμές), όσο και στις δοκιμές στα ζώα (in vivo δοκιμές). Δεν διαταράχτηκε η ελκυστικότητα των ζωοτροφών, ενώ βελτιώθηκαν οι παραγωγικοί συντελεστές στα ζώα.

Η τεχνοοικονομική ανάλυση, που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του έργου, για την παραγωγή και εμπορία των βιοενεργών σύνθετων ζωοτροφών, μετά από συστηματική ανάλυση και εκτίμηση της οικονομικής σκοπιμότητας, διαπιστώθηκε ότι με βάση την υφιστάμενη παραγωγικότητα στην Κρήτη υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες αξιοποίησης των υποπροϊόντων στην παραγωγή ζωοτροφών και με λειτουργικές ιδιότητες.

Η εκτίμηση της επίδρασης των καινοτόμων ζωοτροφών στην τοπική οικονομία/κοινωνία, λαμβάνοντας υπόψη το κοινωνικό, οικονομικό και οικολογικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί στην περιφέρεια της Κρήτης και από τις συναντήσεις – εκπαιδεύσεις που έγιναν με όλους τους εμπλεκόμενους στην αλυσίδα παραγωγής από την μεταποίηση των γεωργικών προϊόντων, την μεταποίηση των ζωοτροφών και του κτηνοτρόφους διαπιστώθηκαν:

  • η αποδοχή της καινοτόμου τεχνογνωσίας των νέων ζωοτροφών.
  • η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών προϊόντων και των τροφίμων μέσα από τη μείωση του κόστους παραγωγής και της μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
  • η υποστήριξη της ανάπτυξης και διαφοροποίηση της οικονομίας της Κρήτης, και δημιουργία νέων επενδυτικών ευκαιριών μέσα από:
  • την προστασία του περιβάλλοντος με την αξιοποίηση των υποπροϊόντων – απόβλητων
  • την ανάπτυξη και προώθηση της φιλοσοφίας της κυκλικής οικονομίας
  • την μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος λόγω της μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα των ζώων .
  • ενσωμάτωση σημαντικής προστιθέμενης αξίας στην όλη δραστηριότητα της αιγο-προβατοτροφίας και της κονικλοτροφίας, σημαντικών κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων στην Κρήτη
  • τον καινοτόμος (περισσότερα υποσχόμενος) προτεινόμενο εναλλακτικό τρόπο αντιμετώπισης των εντερικών μολύνσεων, με ταυτόχρονη βελτίωση της απόδοσης-αξιοποίησης των ζωοτροφών με τη χρήση βιοενεργών πρώτων υλών, πλούσιων σε δευτερογενείς μεταβολίτες, που μπορούν να αποτελέσουν έναν παράγοντα ελέγχου των παρασιτώσεων των ζώων
  • την αξιοποίηση των υποπροϊόντων -αποβλήτων που είναι ιδιαίτερα πλούσια σε δευτερογενείς μεταβολίτες στον έλεγχο πολλών νοσημάτων μέσα από ολιστικά προγράμματα πρόληψης και θεραπείας
  • την παραγωγή νέων «έξυπνων» προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας με φαρμακευτικές ιδιότητες που θα αξιοποιούν τα απόβλητα/ υποπροϊόντων της γεωργικής βιομηχανίας της Κρήτης
  • την ανάπτυξη τοπικών αλυσίδων εφοδιασμού ζωοτροφών με την αποδοτική χρήση των τοπικών πόρων (για τη μείωση των “χιλιομέτρων τροφής”) συμβάλλοντας στη βιωσιμότητα των τοπικών συστημάτων παραγωγής
  • τη μείωση της χημικής μόλυνσης των τροφίμων, μέσω της μειωμένης χρήσης χημικών φαρμάκων στα ζώα στη διάρκεια της παραγωγικής διαδικασίας Η μείωση της χρήσης φαρμάκων στην διαχείριση νοσημάτων των ζώων
  • με δημιουργία ισχυρών ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων για τα τελικά προϊόντα (γάλα, κρέας), τις ζωοτροφές και τα ίδια τα συστήματα παραγωγής προσθέτοντας ισχυρή προστιθέμενη αξία στα προϊόντα όλων των τομέων.
  • Τον προσανατολισμός και τη διαφοροποίηση της βιομηχανίας ζωοτροφών μέσα από την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων, και παραγωγή λειτουργικών ζωοτροφών
  • την αποτελεσματική συνεργασία της παραγωγής ζωοτροφών με τους κτηνοτρόφους και με άλλους τομείς της τοπικής οικονομίας όπως τα τυροκομεία, τα ελαιουργεία και πλήθος άλλων μεταποιητικών επιχειρήσεων της φυτικής παραγωγής
  • την ανάπτυξη αποδοτικών συστημάτων για την ανακύκλωση των οργανικών αποβλήτων, μειώνοντας έτσι το αποτύπωμα άνθρακα και άλλα σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα που παρουσιάζονται στις ξηροθερμικές περιοχές όπως η Κρήτη.

 

Πηγή: neakriti.gr




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ