ΚΡΗΤΗ

Κρήτη – ενδοοικογενειακή βία: Σοκάρουν τα στοιχεία για τη μάστιγα της εποχής

Σε μάστιγα μίας σύγχρονης κοινωνίας που μέσα από διάφορους τρόπους και εργαλεία που έχει στη διάθεσή της προσπαθεί να την περιορίσει, εξελίσσεται η ενδοοικογενειακή βία και η κακοποίηση κατά των γυναικών.

Το μοτίβο συμπεριφοράς των ανδρών απέναντι στις γυναίκες είναι ένα φαινόμενο που λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις στη χώρα μας αλλά και στο Ηράκλειο όπου τα περιστατικά που φτάνουν στις αρχές είναι καθημερινά. Αρνητικό παράγοντα για τα περιστατικά βίας κατά των γυναικών αποτελεί και υιοθέτηση παραδοσιακών αντιλήψεων για τον ρόλο του άνδρα και της γυναίκας, δηλαδή υπεροχή του αρσενικού έναντι του θηλυκού.

Σε επίπεδο Ηρακλείου τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και κακοποίησης κατά των γυναικών ολοένα και αυξάνονται αφού καθημερινά γυναίκες καταγγέλλουν στην αστυνομία αλλά και σε εθελοντικά σωματεία, τις στιγμές που έζησαν στα χέρια των συντρόφων και των συζύγων τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Ηρακλείου, Υπαστυνόμος Α’ Κώστας Ανθουλάκης, από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και σήμερα, έχουν σχηματιστεί 156 δικογραφίες για ενδοοικογενειακά επεισόδια, μόνο στο Ηράκλειο, ενώ για όλο το νομό, το νούμερο αυτό ξεπερνά τις 220.

ενδοοικογενειακή βία, ξυλοδαρμός,κακοποίηση

Ραγδαία αύξηση των περιστατικών το 2022

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2022 καταγράφηκαν περισσότερα από 280 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. “Πρόκειται για ένα μεγάλο και ανησυχητικό ποσοστό” σημειώνει ο Κώστας Ανθουλάκης, ενώ αναφερόμενος στην τελευταία και σοβαρή υπόθεση κατά την οποία μία 36χρονη δέχθηκε 14 μαχαιριές από τον σύντροφό της, το βράδυ της περασμένης Κυριακής, σχολιάζει πως αυτό δείχνει και την σοβαρότητα της κατάστασης. Οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους και να μιλούν, λέει ο Κώστας Ανθουλάκης και συμπληρώνει πως η πρόληψη είναι το καλύτερο που μπορεί να κάνει κάποιος.

Η Αστυνομία πλέον  καλείται καθημερινά να διαχειριστεί τέτοιου είδους περιστατικά με αποτέλεσμα το φαινόμενο αυτό να έχει οδηγήσει στην ίδρυση γραφείου ενδοοικογενειακής βίας και στο Ηράκλειο. Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της ένωσης αστυνομικών υπαλλήλων νομού Ηρακλείου, το γραφείο που λειτουργεί στο Ηράκλειο από τον περασμένο Νοέμβριο, αποτελείται από 15 αστυνομικούς που διαχειρίζονται μόνον τέτοιου είδους περιστατικά.

Άγριο μαχαίρωμα - Δύο άτομα στο νοσοκομείο

Το μαχαίρωμα που “πάγωσε” την τοπική κοινωνία

Όσον αφορά στην 36χρονη που λίγο έλειψε να χάσει τη ζωή της το βράδυ της περασμένης Κυριακής, το μεσημέρι της Τρίτης εξήλθε της ΜΕΘ και νοσηλεύεται πλέον στη Θωρακοχειρουργική Κλινική. 

Στην Χειρουργική Κλινική του ίδιου Νοσοκομείου, με τραύματα στην κοιλιακή χώρα νοσηλεύεται ο φερόμενος ως δράστης ο οποίος αυτοτραυματίστηκε με το ίδιο μαχαίρι.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ