ΚΡΗΤΗ

Kρήτη – Ενδοοικογενειακή βία: Μόνο στο Ηράκλειο 150 καταγγελίες το χρόνο!

Προβληματισμό προκαλούν τα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα, μέσα από το “Ράδιο Κρήτη”, ο καθηγητής Ψυχιατρικής και πρώην διευθυντής της Ψυχιατρικής του ΠΑΓΝΗ, κ. Αλέξανδρος Βγόντζας αναφορικά με τα κρούσματα βίας και ενδοοικογενειακής βίας στο Ηράκλειο.

Όπως είπε, μιλώντας στην εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη, περισσότερες από 150 καταγγελίες για τέτοια περιστατικά φτάνουν ετησίως στις εισαγγελικές αρχές του Ηρακλείου, αποκαλύπτοντας τις τρομακτικές διαστάσεις του φαινομένου!

Και βέβαια, όπως είπε ο καθηγητής, όταν μία καταγγελία φτάνει στον εισαγγελέα, είναι επειδή η κατάσταση έχει ήδη επιβαρυνθεί πολύ, κοινώς ο κόμπος έχει φτάσει στο “χτένι”!

Ο ίδιος επεσήμανε ότι, ευτυχώς, πλέον αυτά τα περιστατικά βγαίνουν στην επιφάνεια, δε μένουν στα κρυφά, κι αυτή είναι μια πρόοδος της κοινωνίας μας για να αντιμετωπιστεί το σοβαρότατο αυτό πρόβλημα.

Απέδωσε εν μέρει σε ψυχιατρικά προβλήματα τα κρούσματα αυτά, όμως ο κ. Βγόντζας τόνισε ότι υπάρχουν πολλά περιστατικά πάθους ενώ καταλυτικό ρόλο παίζει και η χρήση ναρκωτικών ουσιών ή αλκοόλ.

Ο καθηγητής επισήμανε ότι είναι μεγάλη ανάγκη οι Δήμοι να αναπτύξουν ψυχοκοινωνικές δομές, προσθέτοντας ότι από τη μακρά εμπειρία του στο χώρο, είναι πολλοί οι αιρετοί που κάνουν σπουδαία δουλειά στον τομέα αυτό και άλλοι που είναι απολύτως αντιπαραγωγικοί…

Απέδωσε μέρος των κρουσμάτων αυτών και στην πανδημία και τα απανωτά λοκντάουν, τονίζοντας ότι τα περιστατικά βίας πρέπει να βγαίνουν προς τα έξω…

Αναφερόμενος στους συναδέλφους του, ο κ. Βγόντζας είπε χαρακτηριστικά: “Πρέπει να μπλέξουμε, εάν μπλέξουμε θα σώσουμε ζωές”!

Τέλος, αναφορικά με το μείζον θέμα των αυτοκτονιών, ο καθηγητής σημείωσε;

“Παραμένουμε, παρά τις Κασσάνδρες στον πάτο των αυτοκτονιών”, σε αντίθεση με την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας…

Είπε πάντως, ότι κάποια λίγα δεδομένα κάνουν λόγο για αυξητική τάση, αλλά δεν έχει φανεί αυτό, έως τώρα.

#pgnews

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ – ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ