ΚΡΗΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρήτη: Ελλείψεις σε κρέας και γάλα μέσα στα Χριστούγεννα – Αγωνία… για το γιορτινό τραπέζι

Ελλείψεις όχι μόνο στα γαλακτοκομικά προϊόντα, που ήδη εντοπίζονται, αλλά και στο αιγοπρόβειο κρέας αναμένεται να παρουσιαστούν στην αγορά της Κρήτης μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων, καθώς ήδη σε σχέση με πέρυσι οι κτηνοτρόφοι έχουν μειώσει τις παραγωγές τους σε γάλα όσο και σε κρέας σε ποσοστό τουλάχιστον 38%.

Τη δυσάρεστη αυτή πρόβλεψη κάνει στο neakriti.gr, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου Γρύλλος Παπαδάκης. Πάντως, δίνει στη δημοσιότητα και ένα χρονοδιάγραμμα πληρωμών ενισχύσεων μέχρι και τα Χριστούγεννα, που στόχο έχουν τη στήριξη του κτηνοτροφικού κόσμου, χωρίς βέβαια, όπως ξεκαθαρίζει, να αρκούν για να αλλάξει το άσχημο σκηνικό!

Ήδη στην αγορά της Κρήτης οι ελλείψεις στα κρητικά γαλακτοκομικά προϊόντα είναι έντονες. Ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου Γρύλλος Παπαδάκης κάνει λόγο για μια κατάσταση πάρα πολύ δύσκολη, που ήδη υπάρχει και έχει ξεκινήσει να διαμορφώνεται τα τελευταία τρία χρόνια.

«Τώρα ξεκινάει η γαλακτοκομική περίοδος. Και από τις αξιόπιστες πληροφορίες που έχω, πιστεύω ότι θα έχουμε ελλείψεις και στο κρέας και στο γάλα. Διότι τιμές σωστές δε βλέπουμε. Ακόμα και στο γάλα, άλλοι έχουν ανακοινώσει 1,25 ευρώ το λίτρο. Άλλοι έχουν ανακοινώσει 1,30. Άλλοι έχουν ανακοινώσει 1,40. Εμείς, αν δε δούμε μετρητά λεφτά στην τσέπη μας, δεν μπορούμε πλέον να πιστέψουμε κανέναν», τόνισε στην εφημερίδα μας ο Γρύλλος Παπαδάκης.

«Έχω μια εικόνα για το πώς κινείται ο κάθε μήνας και ο κάθε χρόνος κατά τα έτη 2020, 2021 και 2022. Ήδη είμαστε ελλιπείς από τη μια χρονιά μέχρι την άλλη. Και περιμένουμε ακόμα μεγαλύτερες ελλείψεις στο 2022 σε σχέση με το 2021. Σε σχέση με πέρυσι, εάν δούμε τέλος του χρόνου τα στοιχεία, ήδη θα έχουμε φτάσει το 38%», σύμφωνα με τον Γρύλλο Παπαδάκη.

Όπως ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου, «το ίδιο ποσοστό με το κρέας είναι και στο γάλα. Διότι, όταν αφήσεις το ζώο και δε φάει πρωτεΐνες, εάν δε φάει τα ιχνοστοιχεία που πρέπει, δυστυχώς δεν μπορεί να παράγει και δε φέρνει και καλό αποτέλεσμα στην παραγωγή. Δηλαδή, μπορεί να δούμε ένα γάλα που να μην έχει τα λιπαρά που χρειαζόμαστε και τότε χαμηλώνει η τιμή λιποπρωτεϊνών. Όταν λοιπόν το αρνί δε φάει την ποσότητα την ικανοποιητική που πρέπει να πάρει το αρνί και μέσα στο διάστημα που πρέπει… μέσα σε 60 μέρες δηλαδή, το αρνί πρέπει να σφάζεται. Όταν λοιπόν δεν πάρει αυτό που πρέπει το αρνί, δυστυχώς, δε θα έχουμε εισόδημα μέσα σε 60 μέρες και φανταστείτε πόσο μεγάλο κόστος προστίθεται σε βάρος του κτηνοτρόφου».

Μάλιστα, εάν όπως λέει δε λειτουργήσουν γρήγορα τα αντανακλαστικά του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε να βοηθήσει ουσιαστικά τους αιγοπροβατοτρόφους να σταθούν στα πόδια τους, «του χρόνου δε θα έχουμε καθόλου παραγωγή!».

Έρχονται οι ενισχύσεις – Πληρωμές μέχρι τα Χριστούγεννα

Στο μεταξύ, πληρώθηκε από την κυβέρνηση το 2% επί του τζίρου των ζωοτροφών. «Δε με έχει ενοχλήσει κανείς στην Κρήτη και πιστεύω ότι τα χρήματα αυτά δίνονται χωρίς προβλήματα και στο νησί μας», είπε ο Γρύλλος Παπαδάκης.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου ανέφερε ότι, με βάση τις δικές του πληροφορίες από την Αθήνα, «μέχρι τέλος του μήνα θα πληρώσουν τα βιολογικά. Φέτος επίσης πιθανολογείται ότι θα μπει η Εξισωτική Αποζημίωση πιο νωρίς σε σχέση με πέρυσι, που είχε μπει κατά τις 24 με 25 Δεκεμβρίου. Μέσα στον Νοέμβριο θα μπει και η έκτακτη ενίσχυση για τα λιπάσματα στους αγρότες. Μετά πάμε στην εκκαθάριση της ενιαίας ενίσχυσης πιο μπροστά από τις γιορτές. Πιθανολογώ κατά τις 22 με 24 Δεκεμβρίου. Και μέσα στον Δεκέμβριο περιμένω ότι θα έχουμε νέα σε ό,τι αφορά την έκτακτη ενίσχυση των 89 εκατομμυρίων ευρώ. Η έγκριση έχει δοθεί από την Κομισιόν και θεωρώ ότι θα υπάρξει εγρήγορση, για να δοθούν σύντομα αυτά τα λεφτά, γιατί δεν μπορούμε πια να επιβιώσουμε με τις τεράστιες αυξήσεις του κόστους παραγωγής».

 

Πηγή: neakriti.grΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ