ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Κρήτη: Δηλητήρια στο χορτάρι λόγω βροχών – Κίνδυνος για αιγοπρόβατα

“Μαυρισμένα” ξερόχορτα, αλλά και χόρτα κανονικά σε χρώμα λόγω της φετινής χρονιάς με τις όψιμες βροχές και τις υγρασίες έχουν αναπτύξει μία επικίνδυνη – μόνο για τα ζώα – τοξικότητα, που τα καθιστά ακατάλληλα για τη βόσκηση των αιγοπροβάτων, αλλά οι κτηνοτρόφοι, λόγω της οικονομικής τους κατάστασης, αναγκάζονται και έχουν ελεύθερα τα ζώα τους, με τις συνέπειες να μην είναι άμεσες, αλλά θα υπάρξουν σίγουρα από τον χειμώνα και μετά.

Την αποκάλυψη αυτή κάνει στο neakriti.gr ο κτηνίατρος του ΕΛΓΑ στην Κρήτη Κώστας Ψαρουδάκης.

«Εγώ κάποτε είχα χάσει πρόβατα, που ψόφησαν τρώγοντας τέτοια σανά, τα οποία μάλιστα είχα φέρει από την πάνω Ελλάδα», είπε στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης του Συλλόγου Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Ν. Ηρακλείου Γιώργος Τζουλιαδάκης, που τονίζει ότι οι κτηνοτρόφοι, ακόμα και αν γνωρίζουν το πρόβλημα, δεν μπορούν να βάλουν τα ζώα τους στους στάβλους και να τα ταΐζουν με ζωοτροφές, λόγω του κόστους!

«Έχουν βραχεί και είναι γεμάτα μυκοτοξίνες όλα τα σανά στην Κρήτη. Αυτά, άμα τα δείτε, έχουν μαυρίσει και έχουν μουχλιάσει. Στη συνέχεια όμως ο μύκητας έφυγε. Μπορεί να ελέγξεις το σανό και να φαίνεται μια χαρά. Ούτε μούχλα, ούτε τίποτα. Όμως, το δηλητήριο του μύκητα έχει μείνει μέσα στο σανό», δήλωσε στο neakriti.gr ο κτηνίατρος του ΕΛΓΑ στην Κρήτη Κώστας Ψαρουδάκης.

«Είναι η λεγόμενη μυκοτοξίνη. Επειδή λοιπόν ο Κρητικός κτηνοτρόφος δεν έχει πολλά σανά, θα τα ταΐσει τα χόρτα αυτά, έστω “αραιώνοντάς” τα με κάποια άλλα. Και θα έχουμε μία χρόνια τοξίκωση των ζώων, που στον άνθρωπο δεν περνάει, ευτυχώς. Αλλά τι γίνεται; Θα έχουμε αποβολές στα ζώα. Θα έχουμε μαστίτιδες. Θα ψοφάνε τα νεογέννητα. Και λέμε, “μα, τι είναι αυτό που συμβαίνει;”. Θα φταίνε, λοιπόν, αυτές οι τοξίνες, που δημιουργήθηκαν από την κλιματική αλλαγή λόγω των βροχών», σύμφωνα με τον Κώστα Ψαρουδάκη.

Μάλιστα, ο γνωστός κτηνίατρος λέει: «Περνάω από διάφορες περιοχές και λυπάμαι τους ανθρώπους. Ακόμα και τα κριθάρια και τα σιτάρια είναι μαύρα. Και αυτά είναι άχρηστα. Και αυτό το πρόβλημα θα το βρούμε μπροστά μας τον χειμώνα»…

Καταλήγοντας, ο κτηνίατρος του ΕΛΓΑ στην Κρήτη καλεί τον κόσμο να γνωρίζει ότι «ένα σανό που έχει βραχεί και έχει σκουρύνει το χρώμα είναι τουλάχιστον ύποπτο για μυκοτοξίνες, οι οποίες δεν προκαλούν άμεσο θάνατο, προκαλούν όμως σοβαρότατα προβλήματα, αφού συσσωρευτούν στον οργανισμό του ζώου σε κάποια ποσότητα. Να προσέχουν, λοιπόν, οι κτηνοτρόφοι και να ξέρουν ότι κανονικά αυτά τα χόρτα δεν τα δίνουμε στα ζώα. Ποιο είναι τώρα το μυστικό… Τα δίνουν λίγα-λίγα. Δεν παθαίνουν τίποτα. Και τελικώς του χρόνου φαίνονται οι… “χτύποι”».

«Ξέρουμε το πρόβλημα, αλλά δεν έχουμε εναλλακτική λύση»

«Ξέρουμε το πρόβλημα, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς», είπε στο neakriti.gr ο πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης του Συλλόγου Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Ν. Ηρακλείου Γιώργος Τζουλιαδάκης.

«Και τι μπορεί δηλαδή να κάνει κάποιος; Να βάλει τα ζώα μέσα και να τα ταΐζει; Δε γίνεται αυτό λόγω του κόστους», πρόσθεσε.

Στην ερώτησή μας αν έχει αντιληφθεί να υπάρχουν τέτοια προβλήματα και με σανά που έρχονται από την υπόλοιπη Ελλάδα, ο πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης του ΣΕΚΝΗ μας είπε: «Πιστεύω ότι εκεί φέρνοντάς τα μπορείς να καταλάβεις αν υπάρχει αυτό το πρόβλημα. Πάντως εγώ παλιότερα, που είχα φέρει “μπάλες” από την πάνω Ελλάδα, είχα μέχρι και απώλειες ζώων. Μου ψόφησαν πρόβατα που τα τάισα με τα σανά αυτά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Τζουλιαδάκης, τονίζοντας πως φέτος είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά για τους κτηνοτρόφους της Κρήτης, αφού δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε τα ντόπια σανά για να εκτρέψουν τα ζώα τους, χωρίς να έχουν τέτοιου είδους προβλήματα.

ΠΗΓΗ: neakriti.gr




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ