ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Δικηγόροι και λογιστές περιμένουν για να εκδώσουν τις συντάξεις

Τους επόμενους μήνες ίσως προς το τέλος του καλοκαιριού αναμένεται να ξεκινήσει νέα διαδικασία έκδοσης συντάξεων μέσω πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών καθώς το πρόβλημα με την απονομή συντάξεων είναι μεγάλο ιδιαίτερα στην Κρήτη, αφού χιλιάδες πολίτες περιμένουν εδώ και χρόνια να λάβουν τη σύνταξή τους.

Ο ΕΦΚΑ θα επιδοτεί κάθε υπόθεση με 150 ευρώ. Αυτό θα πληρώνει ο Ενιαίος Φορέας στον πιστοποιημένο ιδιώτη δικηγόρο – λογιστή για την επεξεργασία ενός συνταξιοδοτικού φακέλου.

Εφόσον ο ιδιώτης δικηγόρος – λογιστής δεν ζητά επιπλέον αμοιβή, τότε ο ασφαλισμένος δεν θα χρειάζεται να πληρώσει κάτι και η διαδικασία θα είναι δωρεάν. Εφόσον ο πιστοποιημένος ιδιώτης δικηγόρος – λογιστής ζητάει μεγαλύτερη αμοιβή από τα 150 ευρώ (κάτι που δεν θα απαγορεύεται στη διαδικασία), το υπόλοιπο θα πρέπει να το καλύπτει ο ασφαλισμένος. Στόχος είναι να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός της αγοράς υπέρ των ασφαλισμένων.

Περιμένουν την υπουργική απόφαση

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Ηρακλείου κ.Άρης Ροζάκης στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη, ακόμη όμως δεν έχει εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση που να εξηγεί τις διαδικασίες κυρίως σε ότι αφορά την εκπαίδευση δικηγόρων και λογιστών μέσω σεμιναρίων κάτι που αναμένεται.

Όπως είπε ο κ.Ροζάκης θα τεθεί πλαφόν στις υποθέσεις που θα μπορεί να αναλάβει κάθε δικηγορικό γραφείο ανά μήνα. Ειδικότερα κάθε δικηγόρος θα μπορεί να αναλαμβάνει έως και 4 εκκρεμείς συνταξιοδοτικούς φακέλους τον μήνα.

Από ποια ταμεία θα ξεκινήσει η έκδοση συντάξεων

Η διαδικασία εμπλοκής των ιδιωτών θα ξεκινήσει από τις συντάξεις ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ. Θα περιλαμβάνει μάλιστα και τις απλές υποθέσεις των ασφαλισμένων που εντάσσονται στα συγκεκριμένα τρία πρώην Ταμεία αλλά και τις υποθέσεις διαδοχικής ασφάλισης που εμπλέκουν δύο από τα τρία εν λόγω Ταμεία.

Δεν θα υπάρξει γεωγραφικός προσδιορισμός και ο κάθε ασφαλισμένος θα μπορεί να επιλέγει ελεύθερα από τη λίστα των πιστοποιημένων όποιον θέλει.

Πρόσβαση στη λίστα των πιστοποιημένων επαγγελματιών θα έχουν και οι εν αναμονή συνταξιούχοι -που έχουν ήδη καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης- αλλά και όσοι υποβάλλουν αίτηση από τούδε και στο εξής.

Το τελευταίο βήμα της επεξεργασίας των φακέλων από τους ιδιώτες θα είναι η κατάρτιση σχεδίου προσωρινής η οριστικής σύνταξης. Όπως προβλέπει ο νόμος, αν ο αρμόδιος υπάλληλος του ΕΦΚΑ δεν προβάλει ένσταση εντός ενός μηνός, εκδίδεται η οριστική σύνταξη του ασφαλισμένου.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ – ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ