ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗ

Κρήτη – Χωρίς ελπίδα οι επιδοτήσεις: Σε καλό κλίμα η συνάντηση στο ΥΠΑΑΤ, αλλά στενά τα περιθώρια για βελτιώσεις φέτος

Χωρίς ουσιαστικές απαντήσεις αποχώρησαν από τα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ σε Ηράκλειο και Χανιά χθες, Τετάρτη (15/11), οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, ενώ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, δεσμεύτηκε για “αποκατάσταση της αδικίας”, κάνοντας λόγο για… «την τέλεια διόρθωση», αλλά… «για του χρόνου»!

Ως γνωστό, ο υπουργός έχει επιρρίψει τεράστιες ευθύνες στον ΟΠΕΚΕΠΕ για τις περικοπές που έχουν γίνει στις πληρωμές της 27ης Οκτωβρίου και το ίδιο έκανε και χθες, ενώπιον της κρητικής αντιπροσωπίας, που τον επισκέφτηκε στην Αθήνα, με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη.

«Θα μας αξιολογήσετε στην επόμενη χρονιά»

«Στόχος μας είναι η τέλεια διόρθωση», είπε χαρακτηριστικά ο Λευτέρης Αυγενάκης, επαναλαμβάνοντας τα νούμερα των χρημάτων εκείνων που δε δόθηκαν από τον ΟΠΕΚΠΕ και δε δόθηκαν εντελώς αδικαιολόγητα… Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης κάλεσε τους εκπροσώπους της κρητικής αντιπροσωπίας να κάνουν υπομονή, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα μας αξιολογήσετε στην επόμενη χρονιά»…

Για φέτος πάντως εμφανίστηκε να μη δίνει ξεκάθαρες απαντήσεις, αλλά φάνηκε διατεθειμένος να εξαντλήσει τα όποια περιθώρια για την τρέχουσα χρονιά, μέχρι τον Δεκέμβριο που θα καταβληθεί η εκκαθάριση… «Ό,τι δουλεύουμε, το δουλεύουμε βήμα-βήμα, σε συνεργασία με τους άλλους υπουργούς. Αλλά όσο κι αν εμείς παλεύουμε για φέτος, αυτό δεν παύει να είναι και θέμα της Ευρώπης», σύμφωνα με όσα είπε στην κρητική αντιπροσωπία.

Σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Οι κινητοποιήσεις στην Κρήτη

Αν και δεν ήταν η αναμενόμενη συμμετοχή των διαδηλωτών σήμερα στον ΟΠΕΚΕΠΕ του Ηρακλείου, οι συνδικαλιστές ξεκαθάρισαν πως επρόκειτο για μία πρώτη κινητοποίηση με συμβολικό χαρακτήρα. Συγκεκριμένα, στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στο Ηράκλειο, στην κινητοποίηση μετείχαν δεκάδες αγροτοκτηνοτρόφοι από το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο, τον Μυλοπόταμο και το Λασίθι. Την ίδια ώρα, ανάλογη κινητοποίηση πραγματοποίησαν και οι κτηνοτρόφοι στα Χανιά.

Τα στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έδωσαν τις απαντήσεις που περίμεναν για τις μεγάλες περικοπές των επιδοτήσεών τους.

Αργά το μεσημέρι, οι διαδηλωτές προχώρησαν σε μηχανοκίνητη πορεία μέχρι τα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης, όπου και επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας.

Σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων

Τη δική τους παρουσία αλλά με διαφορετικές διεκδικήσεις είχαν και οι Αγροτικοί Σύλλογοι Ηρακλείου και Αστερουσίων και στα Χανιά η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων, που είναι μέλη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Συγκεκριμένα, στο δικό τους διεκδικητικό πλαίσιο βάζουν το ζήτημα της αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματος. Το πάγιο αίτημά τους για κατώτερες εγγυημένες τιμές, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να τους αφήνουν ένα μεροκάματο να επιβιώσουν οι οικογένειές τους και να συνεχίσουν την καλλιεργητική δραστηριότητα. Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο απ’ όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους με επαρκή κρατική χρηματοδότηση. Μείωση του κόστους παραγωγής, το οποίο έχει εκτοξευτεί στον ουρανό! Μείωση του ενεργειακού κόστους, που έχει ανεβάσει στα ύψη την τιμή του αρδευτικού νερού.

Σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Σε ανακοίνωσή τους οι Αγροτικοί Σύλλογοι Ηρακλείου και Αστερουσίων, μεταξύ άλλων, τονίζουν ότι «το προηγούμενο διάστημα όλοι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι είδαμε να πιστώνεται στους λογαριασμούς μας η πετσοκομμένη προκαταβολή (70%) της Βασικής Ενίσχυσης, η οποία από 657 εκατομμύρια ευρώ που ήταν πέρυσι, φέτος έπεσε στα 488 εκατομμύρια. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι δεν τρώνε κουτόχορτο. Η κυβέρνηση το γνώριζε και προεκλογικά και ας τηρούσε “σιγή ιχθύος”, ότι οι απώλειες δε θα αντισταθμιστούν από τις υπόλοιπες άμεσες ενισχύσεις της νέας ΚΑΠ, όπως τα “οικολογικά προγράμματα”, η “αναδιανεμητική ενίσχυση”, οι “συνδεδεμένες”.

Γνωρίζει, επίσης, πολύ καλά ότι αυτές οι μειώσεις γίνονται μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες για τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους, με το κόστος παραγωγής να συνεχίζει να είναι υψηλό, με νέες αυξήσεις στην τιμή του πετρελαίου και του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και σε μέσα και εφόδια, με το κόστος της διαβίωσής μας συνολικά να παραμένει αβάσταχτο, όπως και του υπόλοιπου λαού».

Από την πλευρά της, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων «καταγγέλλει τις μεγάλες περικοπές της νέας ΚΑΠ στη Βασική Ενίσχυση, που δείχνει ότι αποτελεί εργαλείο για γρηγορότερο ξεκλήρισμα χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτών».

Καταγγέλλει, επίσης, την κυβέρνηση και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αυγενάκη, «που λέει ότι για την τεράστια μείωση φταίει ο ΟΠΕΚΕΠΕ και η Διοίκησή του, προσποιούμενος με αυτόν τον τρόπο μάλλον άγνοια, ενώ είναι γνωστό ότι η νέα ΚΑΠ 2023-2027 προβλέπει αυτές τις μειώσεις».

Καταλήγοντας, η Ομοσπονδία υπογραμμίζει ότι «ο μόνος δρόμος για την επιβίωσή μας είναι η οργανωμένη πάλη μέσα από το οργανωμένο αγροτικό συνδικαλιστικό κίνημα, μέσα από τους συλλόγους μας και την ΕΟΑΣΝΧ, τον συντονισμένο αγώνα μας μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων».

Προειδοποιούν με κλιμάκωση του αγώνα τους οι Χανιώτες

Στα Λιβάδια, έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα ενάντια στις πολιτικές που οδηγούν σε μαρασμό τον πρωτογενή τομέα και προειδοποίησαν πως, αν δε λάβουν διαβεβαιώσεις για στήριξη του κλάδου, θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους

Τη διαμαρτυρία τους για τις περικοπές στην προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης εξέφρασαν σήμερα και στα Χανιά αγρότες και κτηνοτρόφοι. Με προσυγκέντρωση στον κόμβο Μουρνιών και πορεία στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στα Λιβάδια, έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα ενάντια στις πολιτικές που οδηγούν σε μαρασμό τον πρωτογενή τομέα και προειδοποίησαν πως, αν δε λάβουν διαβεβαιώσεις για στήριξη του κλάδου, θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους. Την κινητοποίηση οργάνωσαν ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος και η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Nομού Χανίων.

Παρά τη διαφωνία των δύο συνδικαλιστικών φορέων για την ευθύνη καταβολής μειωμένων επιδοτήσεων, συγκλίνουν στο διεκδικητικό πλαίσιο που περιλαμβάνει μέτρα ενίσχυσης του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα, φοροελαφρύνσεις και αλλαγή της αγροτικής πολιτικής. Εκπρόσωποι αγροτών και κτηνοτρόφων μίλησαν για περαιτέρω επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης που βιώνει ο κλάδος, με αυξήσεις στις τιμές των αγροεφοδίων και ζωοτροφών αντίστοιχα, που ανεβάζουν στα ύψη το κόστος παραγωγής.

Ο κ. Μανούσος Σταυριανουδάκης, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων, υπογράμμισε ότι οι μειωμένες πιστώσεις που είδαν στους λογαριασμούς τους οι παραγωγοί είναι συνέπεια της νέας ΚΑΠ.

«Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αυγενάκης μάς λέει ότι για την τεράστια αυτή μείωση φταίει ο ΟΠΕΚΕΠΕ και η διοίκηση του, προσποιούμενος άγνοια αφού οι περισσότεροι αγροτοκτηνοτρόφοι γνωρίζουμε ότι η νέα ΚΑΠ προβλέπει αυτές τις μειώσεις. Γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτές οι μειώσεις γίνονται μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες για τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους, με το κόστος παραγωγής να συνεχίζει να είναι υψηλό, με νέες αυξήσεις στην τιμή του πετρελαίου και του ηλεκτρικού ρεύματος και με το κόστος διαβίωσής μας να είναι δυσβάσταχτο».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Χανίων κ. Γιάννης Βερυκάκης θεωρεί ότι την ευθύνη για τις μειωμένες επιδοτήσεις έχει η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ και τονίζει πως, αν το επόμενο διάστημα δε δοθούν οι διαβεβαιώσεις που ζητά ο κλάδος, οι κτηνοτρόφοι θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Για μια χρονιά εξαιρετικά δύσκολη έκαναν λόγο στελέχη αγροτικών συλλόγων που συμμετείχαν στον συμβολικό αποκλεισμό των γραφείων του ΟΠΕΚΕΠΕ στα Χανιά. Ο κ. Κώστας Πρωτοπαπαδάκης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Πλατανιά, εξέφρασε την αγανάκτησή του για το γεγονός ότι η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης επεφύλαξε για τους περισσότερους δραματικές μειώσεις. Όπως είπε χαρακτηριστικά, παραγωγός που λάμβανε προκαταβολή ύψους 3.000 ευρώ, φέτος μετά και από τις κρατήσεις έλαβε μόλις 300 ευρώ!

Οι διαμαρτυρόμενοι, που παρέμειναν μέχρι τις 3 μετά το μεσημέρι στον ΟΠΕΚΕΠΕ, έδωσαν ψήφισμα στον υπεύθυνο του γραφείου Χανίων του Οργανισμού, στο οποίο τονίζεται ότι μεταξύ των διεκδικήσεών τους είναι οι κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής, αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο απ’ όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους με επαρκή κρατική χρηματοδότηση και μείωση του κόστους παραγωγής και του ενεργειακού κόστους.

 

Πηγή: neakriti.grΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ