ΚΡΗΤΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Κρήτη: Αύξηση 30% κατέγραψε η κρουαζιέρα στο νησί

Αύξηση κατά 30% καταγράφει φέτος η κρουαζιέρα στο λιμάνι του Ηρακλείου σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο. Από την αρχή του έτους, το λιμάνι του Ηρακλείου έχουν προσεγγίσει 237 κρουαζιερόπλοια, τα οποία έφεραν 364.000 επιβάτες.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που παρουσίασε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΗ Μηνάς Παπαδάκης, αναμένονται άλλες 20 προσεγγίσεις μέχρι το τέλος του έτους, κάτι που σημαίνει ότι η τοπική οικονομία και οι επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να δέχονται τονωτικές ενέσεις σε μια περίοδο που η τουριστική σεζόν στην Κρήτη έχει κλείσει τον φετινό της κύκλο.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Παπαδάκης, ο πόλεμος στη Γάζα συνέβαλε ελάχιστα στην καταγραφόμενη αύξηση των προσεγγίσεων, δεδομένου ότι το λιμάνι του Ηρακλείου και η Χάιφα συμπεριλαμβάνονταν σε κοινά προγράμματα κρουαζιέρας. Ωστόσο, σημείωσε, «ήμασταν έτοιμοι να ανταποκριθούμε και εξυπηρετήσαμε αμέσως τις έκτακτες προσεγγίσεις που μας ζητήθηκαν».

Σε ό,τι αφορά τις εθνικότητες των τουριστών κρουαζιέρας που επισκέφθηκαν το Ηράκλειο, οι Αμερικανοί τουρίστες ήταν με διαφορά οι περισσότεροι. Υπολογίζονται σε 91.000 και αποτελούν το ¼ της συνολικής επιβατικής ροής της κρουαζιέρας τοπικά. Ακολουθούν οι Βρετανοί (50.000 επιβάτες), οι Ιταλοί και οι Γερμανοί (από 40.000) και έπονται οι Ισπανοί, οι Αυστριακοί, οι Γάλλοι, ενώ αρκετοί ήταν και οι Έλληνες που ξεπέρασαν του 8.300.

«Η εικόνα που έχουμε είναι ότι οι Αμερικανοί ήταν και πολλοί, αλλά και με διάθεση να ξοδέψουν, σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους που ήταν πιο «σφιχτοί», πρόσθεσε ο κ. Παπαδάκης.

Με ενδιαφέρον αναμένονται τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγαγε φέτος ο ΟΛΗ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιώς σε σχέση με την ικανοποίηση και την καταναλωτική συμπεριφορά των επιβατών κρουαζιέρας που επισκέφθηκαν το Ηράκλειο. Η πρώτη εικόνα, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΗ, είναι πολύ θετική σε όλα τα επίπεδα. Ενδεικτικά, όπως είπε, φαίνεται να υπερβαίνουμε το μέσο όρο σε ό,τι αφορά την κατανάλωση και μάλιστα κατά 40% -50%..

Σε ό,τι αφορά την επόμενοι χρονιά, η στόχευση αναφορικά με την κρουαζιέρα παραμένει ψηλά. Μέχρι στιγμής έχουν προγραμματιστεί 300 προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων, ενώ σημαντική είναι η επιστροφή της TUI Cruises, που κάνει homeport το λιμάνι του Ηρακλείου, με εβδομαδιαίες προσεγγίσεις μέχρι το τέλος της σεζόν.

«Αισιοδοξούμε για τη νέα χρονιά. Πιστεύουμε ότι θα πάμε ακόμη καλύτερα και ελπίζουμε να φτάσουμε τους 500.000 επισκέπτες μέσω της κρουαζιέρας. Στους στόχους μας είναι να προτείνουμε και άλλες επισκέψεις, πέραν εκείνων στην Κνωσό και στο Μουσείο, και να εντάξουμε και την ενδοχώρα στις προτεινόμενες εκδρομές, προκειμένου να μπορέσουν οι επισκέπτες μας να γνωρίσουν τους Κρητικούς και την παράδοσή τους», κατέληξε ο κ. Παπαδάκης.

 

Πηγή: neakriti.grΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ