ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: «Ασφυξία» στα νοσοκομεία του νησιού μετά τις γιορτές – Απειλεί η «τριδημία» γρίπης, ιώσεων και κορωνοϊού

Ασφυκτική πίεση δέχονται τα νοσοκομεία της Κρήτης ένεκα των εποχικών λοιμώξεων που ταλαιπωρούν τους Κρητικούς. Η πίεση είναι έντονη, με γιατρούς, εκπροσώπους των εργαζομένων και καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης να υποστηρίζουν πως η αύξηση των κρουσμάτων σε λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος είναι πολυπαραγοντικό πρόβλημα, που σχετίζεται τόσο με την αδρανοποίηση του ανοσολογικού μας συστήματος, το οποίο εδώ και τρία σχεδόν χρόνια “κοιμόταν” εξαιτίας των υγειονομικών περιορισμών που η πανδημία του COVID έφερε, όσο και τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη που παρατηρείται σε επίπεδο Ελλάδας.

Σε κάθε περίπτωση, οι αυξητικές τάσεις που παρατηρούνται και στην υγειονομική περιφέρεια της Κρήτης έχουν χτυπήσει “κόκκινο καμπανάκι”, με τους γιατρούς να εφιστούν την προσοχή στους πολίτες.

Ειδικότερα, μεγάλη είναι η πίεση που δέχεται το υγειονομικό σύστημα της Κρήτης, με τις κλινικές που “υποδέχονται” ασθενείς με λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος να είναι γεμάτες. Η κατάσταση είναι εκρηκτική και δυστυχώς αναμένεται να παγιωθεί τους επόμενους μήνες και πιο συγκεκριμένα μέχρι τον Απρίλιο, οπότε ο ιός της γρίπης θα υποστεί ύφεση.

Γεμάτες οι κλινικές

Σύμφωνα με τα στοιχεία της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης:

  • Στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου και πιο συγκεκριμένα στην Πνευμονολογική Κλινική νοσηλεύονταν χθες 20 άτομα με δυναμικότητα 12 κλίνες, πράγμα που σημαίνει πως η συγκεκριμένη κλινική είναι υπερπλήρης κατά 4 κλίνες (πληρότητα: 166,67%). Την ίδια στιγμή, στην Παθολογική Κλινική νοσηλεύονται 24 άτομα με δυναμικότητα 28 άτομα (πληρότητα 85,71%).
  • Στο Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου νοσηλεύονται στην Παθολογική Κλινική 23 άτομα με δυναμικότητα 21 κλινών. Είναι υπερπλήρης. Η πληρότητα βρίσκεται στο 109,52%. Σε επίπεδο βραχείας νοσηλείας στην Παθολογική Κλινική υπάρχουν 11 ασθενείς, με τη δυναμικότητα να μην ξεπερνάει τα δύο άτομα. Η διαφορά δυναμικότητας και νοσηλείας είναι 9 ασθενείς (πληρότητα 550%).
  • Στο Νοσοκομείο Σητείας και πιο συγκεκριμένα στο Παθολογικό Τμήμα υπάρχουν 17 νοσηλευόμενοι με δυναμικότητα 14 ατόμων. Οι νοσηλείες είναι περισσότερες κατά 3 σε σχέση με τα άτομα που μπορεί να δεχτεί (πληρότητα: 121,43%).
  • Δραματική είναι η κατάσταση και στο Νοσοκομείο Χανίων. Στο Α’ Παθολογικό Τμήμα, οι νοσηλευόμενοι είναι 32 με τη δυναμικότητα να είναι 32 ασθενείς. Είναι πλήρης επομένως η Α’ Παθολογική Κλινική στα Χανιά. Στο Β’ Παθολογικό Τμήμα στα Χανιά, οι νοσηλευόμενοι είναι 30 με τη δυναμικότητα να αγγίζει τους 32 ασθενείς. Δηλαδή υπάρχουν μόνο δύο ακόμα κλίνες για να είναι γεμάτη η συγκεκριμένη κλινική (πληρότητα 93,75%). Στο Πνευμονολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Χανίων, οι νοσηλευόμενοι είναι 20 άτομα, με τη δυναμικότητα να αγγίζει τους 18 ασθενείς. Δηλαδή, νοσηλεύονται δύο περισσότεροι ασθενείς απ’ όσους θα μπορούσε να δεχτεί.

Ασφυκτική πίεση στο Βενιζέλειο

Γεμάτες είναι οι κλινικές των Παθολογικών Τμημάτων και της Βραχείας Παθολογικής στο Βενιζέλειο.

Ειδικότερα, στην Α’ Παθολογική Κλινική του Βενιζελείου νοσηλεύονται 23 άτομα, με τη δυναμικότητα να αγγίζει τους 26 ασθενείς. Δηλαδή, μόνο 3 ασθενείς χρειάζεται η κλινική για να γεμίσει (πληρότητα 88,46%). Στη Β’ Παθολογική Κλινική νοσηλεύονται 27 ασθενείς με δυναμικότητα 26 ασθενών (πληρότητα 103,85%). Σε επίπεδο βραχεία νοσηλείας, νοσηλεύονται 3 ασθενείς, με δυναμικότητα 3 ατόμων.

Η “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε με τον διευθυντή των ΜΕΘ Βενιζελείου, Αναστάσιο Κιούλπαλη ο οποίος μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί στο Βενιζέλειο, τονίζοντας: «Διανύουμε την περίοδο μετά τις εορτές των Χριστουγέννων, όπου παραδοσιακά ξεκινάει ο χειμώνας. Μετά την περίοδο των εορτών, αυξάνονται οι ιώσεις του αναπνευστικού συστήματος. Ισχύει διαχρονικά. Μετά από τρία χρόνια πανδημίας κορωνοϊού με τις προφυλάξεις που χρησιμοποιούσαμε, είχε μειωθεί η επαφή με νέους ιούς. Για κάποιο διάστημα, το ανοσοποιητικό μας σύστημα δεν ήρθε σε επαφή με ιούς του αναπνευστικού συστήματος για να τους αντιμετωπίσει, οπότε έχει αδρανοποιήσει. Η γρίπη βρίσκεται σε έξαρση. Σαφώς έχουν αυξηθεί τα περιστατικά γρίπης. Δεν είναι όμως ασυνήθιστο. Το ασυνήθιστο είναι πως περνάμε τις ιώσεις πιο βαριά, γιατί το ανοσοποιητικό μας σύστημα είχε “κοιμηθεί”.

Υπάρχει μεγάλη πίεση στις Παθολογικές Κλινικές από λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος. Αυτή η περίοδος είναι πάντα αυξημένη για υγειονομική φροντίδα σε αυτούς τους ιούς».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κιούλπαλης εκτίμησε πως την περίοδο της άνοιξης θα αρχίζουν να υποχωρούν οι ιοί του αναπνευστικού συστήματος, ενώ εξαπέλυσε κριτική προς την κυβέρνηση για τη στάση της να μη δημιουργηθούν κλινικές λοιμώξεων.

«Τον Μάιο είναι η περίοδος όπου οι εποχικές λοιμώξεις υποχωρούν. Δε νομίζω όμως ότι θα γλυτώσουμε την πίεση στα νοσοκομεία. Όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στα νοσοκομεία με την υποστελέχωση, η πανδημία έπρεπε να αποτελέσει την αφορμή για την αναδιοργάνωση των συστημάτων υγείας. Τελικά, δεν έγινε. Αυτή τη στιγμή, δεν έχει λειτουργήσει μια νέα κλινική λοιμώξεων στα νοσοκομεία. Όχι Παθολογική. Όχι Πνευμονολογική. Κλινική που να απευθύνεται καθαρά στις λοιμώξεις δεν έχει υπάρξει. Και ενδεχομένως οι λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος να είναι η υγειονομική απειλή του 21ου αιώνα», τόνισε.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο ομότιμος καθηγητής Εσωτερικής Παθολογίας και Μολυσματικών Ασθενειών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και μέλος της Ειδικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Αχιλλέας Γκίκας, ο οποίος ανέφερε πως αρχές της άνοιξης θα έχουν οπισθοχωρήσει οι εποχικές λοιμώξεις.

«Πιθανώς, η ανησυχία του κόσμου σχετίζεται με τη χρόνια επανεμφάνιση της γρίπης, αλλά δεν μπορώ να σας το πω με ακρίβεια. Στους επιστήμονες, υπάρχει η πρόβλεψη να μπορούν να θεραπεύσουν τους ασθενείς και να υπερασπίζονται τις ευάλωτες ομάδες. Και η όποια υγειονομική συμβουλή να έχει τη χαμηλότερη δυνατή επίπτωση στο υγειονομικό σύστημα. Αυτό αφορά τους επιστήμονες. Ο κόσμος ανησυχεί γιατί έχει μια βεβαρημένη ιστορία όσον αφορά στη νόσηση από κορωνοϊό. Μάρτιο με Απρίλιο τελειώνει η περίοδος των εποχικών λοιμώξεων», υπογράμμισε.

Γεμάτο και το ΠΑΓΝΗ

Γεμάτες είναι και οι κλινικές του ΠΑΓΝΗ, με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου κ. Δημήτρη Βρύσαλη να επισημαίνει πως καθημερινά υπάρχουν 35 άτομα στις Παθολογικές κλινικές. Με βάση τα στοιχεία του neakriti.gr, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου 31 άτομα νοσηλεύονται στην Κλινική Γενικής Παθολογίας, με τη δυναμικότητα που μπορεί να αντέξει η συγκεκριμένη κλινική να είναι 45 άτομα (πληρότητα 88,57%). Όσον αφορά στην Κλινική Πνευμονολογίας του ΠΑΓΝΗ, 33 άτομα νοσηλεύονται, με δυναμικότητα μόλις 26 κλινών (πληρότητα 91,67%).

Μιλώντας για την κατάσταση που επικρατεί, ο κ. Βρύσαλης είπε: «Αυτή τη στιγμή, στη βάση των δηλώσεων της διευθύντριας της Παιδιατρικής Κλινικής, έχουμε πολλές περιπτώσεις παιδιών που μεταβαίνουν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Αλλά βλέπουμε και μεγάλους ανθρώπους στην Παθολογική Κλινική. Τις τελευταίες εβδομάδες, η Παθολογική Κλινική είναι υπερπλήρης. Νοσηλεύει σε καθημερινή βάση πάνω από 35 ασθενείς. Επίσης, υπάρχει αύξηση ασθενών σε καθημερινή βάση και στη Νευρολογική, Νευροχειρουργική και Αιματολογική Κλινική. Πάρα πολλά περιστατικά που έχουν νοσηλευτεί μετά την πανδημία έρχονται στα νοσοκομεία και χρήζουν εισαγωγής. Είναι επιβαρυμένα περιστατικά. Από εκεί και πέρα, η Παθολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ είναι σχεδόν γεμάτη. Ουσιαστικά, μπορούμε να πούμε πως είναι γεμάτες, με πολλά περιστατικά να αφορούν ανθρώπους με γρίπη. Και στην Πνευμονολογική Κλινική, όπου συναντούμε περιπτώσεις με λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, τείνουν να φτάνουν στην πληρότητα».

Λίγοι οι εμβολιασμοί

Η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού της Ελλάδας στον ιό της γρίπης έχει ως άμεση συνέπεια και την έξαρση του ιού. Αυτό επισημαίνει, μεταξύ άλλων, και ο ομότιμος καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Αναστάσιος Φιλαλήθης, ο οποίος, μιλώντας στο neakriti.gr, υποστήριξε: «Δεν υπάρχει κάτι καινούργιο. Η τελευταία καινούργια είδηση είναι πως τα τελευταία δύο χρόνια, με τα μέτρα εναντίον του κορωνοϊού, δεν έχουμε εκτεθεί σε παρόμοιες ιώσεις. Επομένως, το ανοσολογικό σύστημα είναι λιγότερο προετοιμασμένο. Επίσης, δεν έχουμε κάνει αρκετούς εμβολιασμούς σε σχέση με πέρυσι. Μέχρι τώρα, για τον ιό της γρίπης έχουμε κάνει 2,5 εκατ. εμβολιασμούς, ενώ πέρυσι είχαμε πιάσει τα 4-4,5 εκατ. εμβολιασμούς».

Εκρηκτικό μείγμα – Τέλη Ιανουαρίου η κορύφωση των εποχικών λοιμώξεων

Κορύφωση των εποχικών λοιμώξεων θα έχουμε τέλη Ιανουαρίου, σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή Παθολογίας Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Διαμαντή Κοφτερίδη. Μεταξύ άλλων, υποστήριξε πως οι ιογενείς λοιμώξεις είναι αναμενόμενες το χρονικό διάστημα που διανύουμε.

Ο κ. Κοφτερίδης, μιλώντας στο neakriti.gr για το εκρηκτικό μείγμα ιών που κυκλοφορεί, είπε: «Είναι αναμενόμενο αυτήν την περίοδο να έχουμε αυξημένη επίπτωση ιογενών λοιμώξεων. Δεν είναι κάτι περίεργο. Αυτή τη στιγμή, κυκλοφορούν πολλοί ιοί του αναπνευστικού συστήματος, όπως ο ιός της γρίπης, ο κορωνοϊός, ο αδενοϊός, ο αναπνευστικός Συγκυτιακός Ιός (RSV) κτλ. Κυκλοφορούν πολλοί ιοί και υπάρχει αυξημένος κίνδυνος επιπτώσεων. Απλά φέτος μας κάνει εντύπωση γιατί τα προηγούμενα χρόνια φορούσαμε μάσκες», ανέφερε ο κ. Κοφτερίδης, ενώ συνέχισε: «Στους ενήλικες δεν έχουμε ιδιαίτερες διαφορές. Οι ίδιοι πληθυσμοί που νοσούσαν τα προηγούμενα χρόνια, οι ίδιοι πληθυσμοί νοσούν και τώρα. Δηλαδή, άνθρωποι μεγάλης ηλικίας έρχονται στο νοσοκομείο. Οι νεότεροι περνούν την ίωση στο σπίτι».

Όσον αφορά την κορύφωση των εποχικών λοιμώξεων, ο κ. Κοφτερίδης υπογράμμισε: «Η κορύφωση θα γίνει προς τα τέλη Ιανουαρίου. Φέτος, οι ιοί του αναπνευστικού συστήματος ήρθαν νωρίτερα. Τα προηγούμενα χρόνια, η γρίπη ερχόταν αρχές Ιανουαρίου, ενώ φέτος ήρθε αρχές Δεκεμβρίου. Την κορύφωση την περιμένουμε τέλη Ιανουαρίου και έπειτα θα έρθει σταδιακή αποκλιμάκωση».

Ρεκόρ… δεκαετίας για τον ιό της γρίπης

Ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης μίλησε στο neakriti.gr, όπου έκανε σαφές πως ο ιός της γρίπης είναι ο πιο ισχυρός της δεκαετίας που διανύουμε. Μεταξύ άλλων, μίλησε για το νέο στέλεχος του κορωνοϊού, που είναι το ΧΒΒ.1.5.

Αρχικά, ο κ. Μαγιορκίνης υποστήριξε: «Είμαστε στη χειμερινή περίοδο που όλες οι ιώσεις του αναπνευστικού συστήματος παρουσιάζουν αυξημένη συχνότητα. Δεν έχουμε την κοινωνική αποστασιοποίηση, οπότε όλες οι ιώσεις ήταν σε χαμηλά επίπεδα. Ο κορωνοϊός βρίσκεται σε επίπεδα υψηλής κυκλοφορίας σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, αλλά πολύ χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι. Όσον αφορά στον ιό της γρίπης, έχουμε τα υψηλότερα επίπεδα τουλάχιστον για μία δεκαετία».

Πόσο ανησυχητική είναι η κατάσταση αυτή; Και πότε θα αρχίσει να βελτιώνεται η κατάσταση;

«Το είδαμε στο νότιο ημισφαίριο. Αυτοί έχουν χειμώνα όταν εμείς έχουμε καλοκαίρι. Εκεί είδαμε πως τα κρούσματα της γρίπης ήταν ιδιαίτερα έντονα. Ξεκίνησε δύο μήνες νωρίτερα. Το ίδιο ισχύει και για εμάς. Είναι σίγουρα πιο διαχειρίσιμο απ’ ό,τι ήταν ο κορωνοϊός πέρυσι. Έχουμε προετοιμαστεί κατάλληλα με περισσότερες κλίνες και σίγουρα μπορούμε να το διαχειριστούμε καλύτερα. Δε μας ανησυχεί σε επίπεδο Συστήματος Υγείας. Μετά το τέλος του Φεβρουαρίου, θα δούμε βελτίωση της κατάστασης», απάντησε ο κ. Μαγιορκίνης.

Ο ίδιος έκανε τις εκτιμήσεις του για τον κορωνοϊό τους επόμενους μήνες, λέγοντας: «Υπάρχουν πολλά δημοσιεύματα που αναφέρονται στο καινούργιο στέλεχος και πιο συγκεκριμένα στο ΧΒΒ.1.5. Το συγκεκριμένο στέλεχος ερευνάται τις τελευταίες εβδομάδες και δεν έχουμε ξεκάθαρη εικόνα. To CDC των ΗΠΑ έκανε την εξής πρόβλεψη: το ποσοστό στελέχους μέχρι τέλος του μήνα θα ήταν 40%. Το υποβάθμισε χθες (σ.σ. προχθές) στο 28%. Δεν υπάρχουν ξεκάθαρα στοιχεία. Είναι το πιο δυναμικό στέλεχος του ιού που έχουμε. Όποια εκτίμηση δει το φως της δημοσιότητας, δε θα είναι τόσο ακριβής. Μάλλον είναι πιο μεταδοτικό με βάση τα στοιχεία, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία που να καταδεικνύουν ότι είναι θανατηφόρο. Στις Πολιτείες όπου επικράτησε, φαίνεται πως δεν πιέστηκε το σύστημα υγείας. Φαίνεται πως είναι ένα στέλεχος που δεν μπορεί να διαταράξει την πορεία προς την κανονικότητα και την ενδημικότητα».

 

Πηγή: neakriti.gr




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ