ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Aρχίζει το λιομάζωμα – Τιμή “ρεκόρ” για το αγουρέλαιο

Ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα η συγκομιδή ελαιόκαρπου από τους παραγωγούς που θέλουν να παράξουν αγουρέλαιο.

Το λάδι αυτό – ποιοτικά – είναι το καλύτερο ελαιόλαδο που παράγει η Κρήτη.

Έχει χαμηλή οξύτητα (δεν ξεπερνά το 0,8%) και η παραγωγή του γίνεται με ψυχρή έκθλιψη (το ελαιοτριβείο δεν ξεπερνά τη θερμοκρασία των 28 βαθμών Κελσίου κατά την ελαιοποίηση).

Επειδή ο καρπός δεν πρέπει να έχει πληγεί από δάκο, αρκετοί παραγωγοί φοβούμενοι την προσβολή από το έντομο, σπεύδουν να συλλέξουν ελαιόκαρπο αυτή την περίοδο, αλλά και για να πουλήσουν ακριβά, αφού η τιμή του αγουρέλαιου είναι υψηλότερη απ’ αυτήν του συμβατικού λαδιού.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΕΑΣΗ, Μύρων Χιλετζάκη, ο ελαιόκαρπος που προορίζεται για αγουρέλαιο προέρχεται από δέντρα που ποτίζονται και καλλιεργούνται για την παραγωγή του συγκεκριμένου λαδιού.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην τιμή του, εκτιμώντας ότι φέτος θα ξεπεράσει τα 10 ευρώ το λίτρο και πιθανόν να φτάσει τα 14 με 15 ευρώ το λίτρο μαζί με τον ΦΠΑ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι υψηλές τιμές του λαδιού, θα δημιουργήσουν πρόβλημα στο καταναλωτικό κοινό που ήδη μαστίζεται από το κύμα ακρίβειας στα τρόφιμα κι όχι μόνο.

Ο κ. Χιλετζάκης ζήτησε από παραγωγούς και ελαιουργούς “να βάλουν νερό στο κρασί τους” γιατί – όπως είπε – αν τα επόμενα χρόνια έχουμε παραγωγή, δυστυχώς δεν θα μπορεί να διατεθεί με τόσο υψηλές τιμές.




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ