ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Αντιδρούν αγρότες και εργαζόμενοι στις εξαγγελίες Μητσοτάκη – Ζητούν μεγαλύτερη οικονομική στήριξη

«Ψίχουλα» χαρακτηρίζουν όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο οι αγρότες όσο και οι εργαζόμενοι, μέσω καταγγελιών τους στη «ΝΚ». Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι ζητούν μεγαλύτερη οικονομική στήριξη από τη μια και ταυτόχρονα μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής από την άλλη.

Οι συνδικαλιστές των εργαζομένων – τόσο του ΕΚΗ όσο και του ΠΑΜΕ – συμφωνούν ότι είναι απαράδεκτο να συνεχίζεται στη χώρα μας η κυβερνητική νομοθετική παρέμβαση για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, κάτι που θα έπρεπε να αφήνεται αποκλειστικά και μόνο στις διαπραγματεύσεις των εργοδοτικών και των εργασιακών φορέων, και μάλιστα η ΓΣΕΕ προχωράει άμεσα σε πανελλαδική-πανεργατική απεργία για να καταγγείλει την κυβέρνηση για εμπαιγμό!

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τις εξαγγελίες Μητσοτάκη ότι «θα καταβληθεί επιδότηση στους αγρότες 60 εκατ. ευρώ ως άμυνα στο κόστος των λιπασμάτων. Και 50.000 κτηνοτρόφοι θα λάβουν 89 εκατ. για να αντιμετωπίσουν αυξημένες τιμές στις ζωοτροφές», το σχόλιο είναι ότι πρόκειται για «ψίχουλα»…Όπως χαρακτηριστικά είπε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης, «όλα μαζί τα χρήματα που ανακοίνωσε για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους είναι 150 εκατομμύρια ευρώ. Να πούμε ότι για τη χώρα μας εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω της ουκρανικής κρίσης, ένα πακέτο στήριξης 110 εκατομμυρίων ευρώ και από αυτά, τα 89 εκατομμύρια δίνονται στους κτηνοτρόφους. Και είναι ένα πακέτο που εγκρίθηκε για τη χώρα μας τώρα και τρεις μήνες. Δεν είναι ένα πακέτο που δημιουργήθηκε τώρα και δόθηκε με αφορμή τη ΔΕΘ. Επομένως, αυτά τα χρήματα τα ξέραμε. Τα υπόλοιπα χρήματα είναι χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού. Είναι μέτρα στήριξης που αποτελούν “ένα ποτήρι νερό στον αφυδατωμένο”», σχολίασε χαρακτηριστικά ο συνεταιριστής.

Και συνέχισε τονίζοντας: «Τα μεγάλα προβλήματα αυτή τη στιγμή στον πρωτογενή τομέα δε λύνονται με τέτοιου είδους αναγγελίες. Τα μεγάλα προβλήματα σήμερα είναι το ενεργειακό, το εργασιακό, το κόστος παραγωγής κ.λπ. Και σε ό,τι αφορά την έλλειψη εργατών γης, θα σας πω ότι την τύχη των πορτοκαλιών στην Αργολίδα παθαίνουμε τώρα στα σταφύλια και στα κηπευτικά. Και θα το πάθουμε αύριο στις ελιές. Δεν υπάρχουν εργάτες γης και τα μεροκάματα που αυτή τη στιγμή ισχύουν είναι απαγορευτικά»…

«Κρατάμε μικρό καλάθι»

“Μικρό καλάθι” όμως κρατούν και οι κτηνοτρόφοι. Όπως είπε στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου Γρύλλος Παπαδάκης, «τα χρήματα αυτά, δυστυχώς, δε θα βοηθήσουν τόσο πολύ τον πρωτογενή τομέα. Πρέπει να δοθούν κι άλλα χρήματα και να ληφθούν και άλλα μέτρα, όπως η παρέμβαση της κυβέρνησης για να μειωθεί το κόστος στις ζωοτροφές»…

Όσο για τους αγρότες, τα 60 εκατομμύρια ευρώ δε θα δοθούν σε όλους, αλλά μόνο στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. «Εξαιρείται έτσι ο περισσότερος κόσμος, αφού οι περισσότεροι είναι ετεροεπαγγελματίες αγρότες. Βέβαια, αυτό έχει κάποια λογική. Διότι ένας ετεροεπαγγελματίας μπορεί να διαθέσει ένα ποσό από την άλλη του δουλειά για να αγοράσει γεωργικά εφόδια. Όμως, ένας κατά κύριο επάγγελμα αγρότης περιμένει μόνο από την παραγωγή του και δεν έχει διέξοδο από αλλού».

«“Ψίχουλα” από αυτά που μας κλέβουν»

Ως “ψίχουλα” και μέρος από αυτά «που κλέβουν κάθε μέρα από τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους» χαρακτήρισε τα μέτρα Μητσοτάκη για τον εργασιακό τομέα και ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου Γιάννης Γωνιανάκης.

«Είναι απαράδεκτο, από την άλλη, να κανονίζει η κυβέρνηση ποιος θα είναι ο κατώτατος μισθός και να εφαρμόζει ακόμη μέχρι σήμερα μνημονιακούς νόμους του 2012. Και από την άλλη, να πούμε ότι αυτή τη στιγμή ο μισθός στον ιδιωτικό τομέα, ακόμη και με αυτή την περιβόητη αύξηση που λέει ο πρωθυπουργός, είναι στα επίπεδα του 2010, όταν ο πληθωρισμός έχει ξεπεράσει το 10%»!

Ο Γιάννης Γωνιανάκης συνέχισε λέγοντας πως «ως ΠΑΜΕ καλούμε τα σωματεία να υπογράψουν κλαδικές-συλλογικές συμβάσεις με πραγματικές αυξήσεις. Δεν μπορούμε σήμερα να μιλάμε για μισθούς των 723 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα. Και παράλληλα, ένα 60% των εργαζομένων να εργάζεται με μερική απασχόληση, δηλαδή να παίρνει κάτω από 400 ευρώ μικτά»…

 ΓΣΕΕ

Ετοιμάζουν κινητοποιήσεις

«Σε καμία περίπτωση δε μας ικανοποιούν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού», ανέφερε από την πλευρά του και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς.

«Μπορεί να μιλάει για την αύξηση του ελάχιστου μισθού, αλλά η αύξηση στον κατώτατο μισθό αφορά μόνο σε ένα 15% των εργαζομένων της χώρας. Γιατί το υπόλοιπο ποσοστό αφορά στις κλαδικές συμβάσεις, στις οποίες οι εργαζόμενοι δεν έχουν δει ούτε ένα ευρώ αύξησης στους μισθούς. Επομένως, καταλαβαίνετε πως, αν η κατάσταση αυτή συνδυαστεί με την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια τη γενικότερη, τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα για τους εργαζόμενους της χώρας»…

Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει ο συνδικαλιστής, μεθαύριο Πέμπτη στην Αθήνα συνεδριάζει η Ολομέλεια της ΓΣΕΕ, με πρόταση την προκήρυξη 24ωρης πανελλαδικής-πανεργατικής απεργίας, ως απάντηση στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού.

«Καλούμε για άλλη μια φορά την κυβέρνηση να ανταποκριθεί σε μέτρα ουσίας. Θέλουμε ελεύθερες διαβουλεύσεις, θέλουμε προστασία των κλαδικών-συλλογικών συμβάσεων εργασίας και πραγματικά μέτρα που να καταπολεμούν την ακρίβεια και τον πληθωρισμό».

 

Πηγή: neakriti.grΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ