ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Δια πυρός»: Μία μοναδική θεατρική παράσταση στην Κρήτη

Την παράσταση «Δια πυρός» θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν αύριο Τετάρτη 14  και Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου, στις 9 το βράδυ, όσοι βρεθούν στο κάστρο της Φορτέτζας στο Ρέθυμνο.

Τα κοινά στοιχεία που συνθέτουν τον πυρήνα του έργου είναι η σχέση ανάμεσα στην αναπηρία και την προσφυγιά, μέσα από τις επίκαιρες διαστάσεις των φαινομένων, αναφορικά με την καταπίεση που βιώνουν, τον χώρο που τους δίνουν οι κοινωνίες να δράσουν, και την ενσωμάτωσή τους στον κοινωνικό ιστό.

«Λαμβάνοντας υπόψη κοινωνικές, οικονομικές, ταξικές, εθνικές, ψυχολογικές παραμέτρους και επιρροές, ερευνούμε το φάσμα και τις διαδικασίες ενσωμάτωσης και αποδοχής αυτών των πληθυσμών, μέσα από αυθεντικές αφηγήσεις, και τον ρόλο τους στην εξέλιξη των κοινωνιών και του πολιτισμού. Ένας επαναπροσδιορισμός της τέχνης, του “διαφορετικού άλλου”, του πρόσφυγα, του ανάπηρου, της ίδιας της ζωής, του ίδιου του εαυτού, των συναισθημάτων, της σχέσης με το σώμα, τον νου και την ψυχή.

Η πεποίθηση πως η επαφή μεταξύ δύο πληθυσμών, κάτω από προϋποθέσεις ισότιμης – ποιοτικής συνεργασίας – συνθηκών συχνής επαφής και ουσιαστικής γνωριμίας, μπορεί να έχει θετικό πρόσημο και εντυπωσιακά αποτελέσματα. Μπορεί να σταματήσει την άγνοια, να αυξήσει τη γνώση ανάμεσα στους πληθυσμούς και να οδηγήσει σε ανάλογη διαφοροποίηση της μεταξύ τους στάσης.

Η βέλτιστη επαφή οδηγεί στη δημιουργία συναισθηματικών δεσμών και σε επαναξιολόγηση των ομάδων των πληθυσμών, με την έννοια ότι η πολιτισμική ανταλλαγή αλλάζει τις “παρωχημένες” απόψεις και συνδέεται με μειωμένο εθνοκεντρισμό. Δημιουργούνται νέες κοινωνικές ταυτότητες, που αμβλύνουν τις κοινωνικές κατηγοριοποιήσεις αποτρέποντας έτσι τις κοινωνικές διακρίσεις», σημειώνουν οι συντελεστές της παράστασης «Δια πυρός».

Η παραγωγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος 2022 του θεσμού “Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός” του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και είναι συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης. Αναλυτικές πληροφορίες και προκρατήσεις θέσεων στο digitalculture.gov.gr.

 

Συντελεστές 

Η σύλληψη και η χορογραφία είναι του Γιώργου Χρηστάκη, η σκηνοθεσία, τα κείμενα και η δραματουργία της Τζένης Αρσένη, η σύνθεση της μουσικής του Κώστα Λειβαδά ενώ στο τραγούδι είναι η Ελένη Τσαλιγοπούλου. Στην αφήγηση είναι οι Αναστάσης Κολοβός και Σωτήρης Ταχτσόγλου, ενώ οι φωτισμοί είναι του Σάκη Μπιρμπίλη. Σαντούρι παίζει η Στέλλα Βαλάση και ηλεκτρική κιθάρα ο Σπύρος Χατζηκωνσταντίνου. Τέλος, βοηθός σκηνοθέτη είναι ο Γιώργος Μαντζούκης.

Χορεύουν οι Φαίη Μάλαμα, Ελένη Κόντζιλα, Μαρία-Ζωή Τερζοπούλου, Ιόλη Σπηλιοπούλου, Γιάννης Χαλδαίος, Αλέκος Μπλάτζε, Σωτήρης Ταχτσόγλου, Τζένη Αρσένη και Γιώργος Χρηστάκης.

 

Η παράσταση θα είναι προσβάσιμη για κωφά και ανάπηρα άτομα. Την επιμέλεια της προσβασιμότητας έχει η Εμμανουέλα Πατηνιωτάκη. 

Σημειώνεται επίσης πως στην παράσταση ακούγονται αποσπάσματα από την ηχογραφημένη μαρτυρία της Λουκίας Κοτζαϊβάζογλου, γιαγιάς της Τζένης Αρσένη, η οποία βίωσε ως παιδί την καταστροφή της Σμύρνης. Τέλος, οι δημιουργοί της παράστασης ευχαριστούν την Πελίνα Ευαγγέλου, επίσης εγγονή της Λ. Κοτζαϊβάζογλου, για την παραχώρηση του υλικού.

 

 

Πηγή: neakiri.grΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ