ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Ανοχύρωτες περιοχές κινδυνεύουν να “πνιγούν” από έντονες βροχοπτώσεις

Οι καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, με τις τεράστιες ζημιές και τους νεκρούς, ανέδειξαν για άλλη μια φορά την ανάγκη για να ενισχυθούν οι υποδομές για την καλύτερη αντιπλημμυρική προστασία και στην Κρήτη, αλλά και στην υπόλοιπη χώρα.

Μπορεί να επρόκειτο για ακραίο φαινόμενο αυτό που έπληξε την Θεσσαλία, αλλά και στο νησί μας σε πολλές περιοχές τα προηγούμενα χρόνια το νερό στην κυριολεξία έπνιξε κατοίκους, επιχειρήσεις καλλιέργειες, υποδομές, όπως την Χερσόνησο, την Αγία Πελαγία, την Σητεία, τον Δήμο Φαιστού, το Ανατολικό Ηράκλειο, το Ρέθυμνο, τα Χανιά και πολλές άλλες.

Οι ειδικοί προτείνουν τώρα ανασχεδιασμό και επικαιροποίηση των υποδομών που θα προσφέρουν καλύτερη αντιπλημμυρική προστασία και βέβαια υλοποίηση των αναγκαίων έργων καθώς πολλές περιοχές στην Κρήτη και αλλού είναι ανοχύρωτες σε περίπτωση πλημμύρας.

Σύμφωνα με τον Πολιτικό Μηχανικό, μέλος του ΤΕΕ/ΤΑΚ και προιστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών υπηρεσιών, του Αναπτυξιακού Οργανισμού Δαίδαλος Α.Ε της Περιφέρειας Κρήτης Ευγάγγελος Κουτάντος, αναφέρθηκε στις “κόκκινες” περιοχές που έχουν καταγραφεί και χρήζουν μεγαλύτερης ενίσχυσης αντιπλημμυρικής προστασίας με έργα και άλλες παρεμβάσεις λέγοντας ότι επικεντρώνονται κυρίως παράκτια σε τουριστικές περιοχές, εξαιτίας της καταπάτησης ρεμάτων και άλλων ενεργειών που εμποδίζουν τη ροή των υδάτων με αποτέλεσμα τις πλημμύρες.

Ο σχεδιασμός πρέπει να επικαιροποιηθεί τόνισε ο κ. Κουτάντος, καθώς η κλιματική αλλαγή φέρνει εντονότερα φαινόμενα.

Η περιφέρεια Κρήτης και οι δήμοι έχουν προχωρήσει σε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας αλλά δεν φτάνουν για να κατευνάσουν τη μανία της φύσης. Το πρόβλημα εντοπίζεται σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, σε καταπατημένα ρέματα λόγω της αυθαίρετης δόμησης στη ΒΙΠΕ και αλλού.

Χρειάζονται είπε ο κ. Κουτάντος υποδομές με επικαιροποιημένες προδιαγραφές και συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης.

“Ο τρόπος με τον οποίο πολεοδομήθηκαν οι πόλεις τις καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτες σε έντονες καταιγίδες, καθώς η παροχέτευση του νερού εμποδίζεται από κάθε είδους κατασκευές, ενώ έχουμε δει τις καταστροφικές συνέπειες που προκύπτουν όταν μπαζώνονται ποτάμια και χείμαρροι που διασχίζουν αστικές περιοχές” τόνισε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας ότι σε πολλές περιπτώσεις πρώτα έγινε η πολεοδόμηση και μετά τα αντιπλημμυρικά έργα.

Την ίδια στιγμή, χωρίς χάρτες περιοχών πλημμυρικού κινδύνου και πλημμυρικής τρωτότητας, που αποτελούν τη βάση για την κατάρτιση σχεδίων διαχείρισης, βρίσκεται η Ελλάδα, που ήδη από τις αρχές του 2022 έχει λάβει προειδοποιητική επιστολή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι δεν εφαρμόζει, ως όφειλε, τις σχετικές κοινοτικές οδηγίες. Και όλα αυτά εν μέσω κλιματικής αλλαγής και ενώ άλλες χώρες έχουν προχωρήσει ήδη στην αναθεώρηση και αναβάθμιση των σχεδίων τους.

Μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Γιώργος Βουρεξάκης τόνισε ότι έχουν καθαριστεί τα φρεάτια στο Ηράκλειο ενώ τόνισε την ανάγκη υλοποίησης και άλλων έργων για την αντιπλημμυρική προστασία περιοχών όπως ανατολικά του Ηρακλείου.




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ