ΚΡΗΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρήτη – ακρίβεια: Ποια προϊόντα θα αυξηθούν – Σε ποια έπεσε η ζήτηση

Απτόητες συνεχίζουν τις αυξήσεις στα βασικά καταναλωτικά αγαθά οι βιομηχανίες  με το μαρτύριο της ακρίβειας να μην έχει τέλος παρά το γεγονός ότι προβλέπεται μείωση της κατανάλωσης. Είναι ενδεικτικό, ότι οι ανατιμήσεις θα συνεχιστούν καθόλη τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του έτους.

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Σωματείου Logiustics Νεκτάριος Κανακαράκης, ήδη καταγράφεται μείωση της τάξεως του 30% στην κατανάλωση προϊόντων όπως είναι αυτά για την προσωπική φροντίδα ανδρών και γυναικών, τα αφροντούζ, κρέμες προσώπου και βαφές μαλλιών. 

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι απλός καθώς οι καταναλωτές, που ήδη έχουν μειώσει τις εμφανίσεις τους στα σούπερ μάρκετ, έχουν ρίξει το βάρος των αγορών τους στα απολύτως απαραίτητα για τη διαβίωσή τους, δηλαδή τα τρόφιμα, λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Επιστημονικού Σωματείου logistics.

Όπως περιγράφει ο κ. Κανακαράκης, το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν ανατιμήσεις σε προϊόντα όπως είναι τα αναψυκτικά τα οποία θα αυξηθούν κατά 7% περίπου, οι μπύρες που θα έχουν μία αύξηση της τάξεως του 3-6% και τα κρασιά στα οποία θα γίνει ανατίμηση 3 – 4%. Από τη λίστα των προϊόντων δεν  λείπουν και τα καθαριστικά που αναμένεται να αντιμηθούν κατά 3%, το επόμενο διάστημα.

Από κει και πέρα, εκτίμησε ο κ. Κανακαράκης, δεν θα έρθουν νέες ανατιμήσεις.

Νεκτάριος Κανακαράκης

(Ο Νεκτάριος Κανακαράκης)

Το θετικό, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι το γεγονός ότι κατά την φετινή περίοδο του Πάσχα, οι τιμές στα  οπωροκηπευτικά προϊόντα της Κρήτης θα είναι οι ίδιες με πέρσι.

Ακριβότερα το κρέας και τα τσουρέκια

Αυτό που πολύ πιθανό να είναι ακριβότερο είναι το κρέας που αποτελεί το βασικό συστατικό του πασχαλινού τραπεζιού και το οποίο, όπως εκτίμησε ο κ. Κανακαράκης, θα είναι ακριβότερο κατά 10%. Ακριβότερο όμως κατά 10 με 12% θα πωλείται και το τσουρέκι λόγω της μεγάλης αύξησης στην τιμή των πρώτων υλών.

Απαγορευτικό το γάλα

Ένα από τα πλέον βασικά είδη, όπως το φρέσκο γάλα, συγκαταλέγεται στο top 20 των κατηγοριών που εμφάνισαν τις υψηλότερες ανατιμήσεις στο ράφι το 2022, με τη μέση τιμή ανά λίτρο να έχει αυξηθεί σε 1,57 ευρώ από 1,39 ευρώ το 2021.

Απτή απόδειξη πως το γάλα έχει αρχίσει να γίνεται «απαγορευμένη τροφή» για τα νοικοκυριά μέσων και χαμηλών εισοδημάτων.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ