ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗ

Κρήτη – αγρότες: Ανοίγει η πλατφόρμα για τα δικαιώματα – Πληρώνονται τα υπόλοιπα των επιδοτήσεων

Στα 5,5 ευρώ φαίνεται πως εδραιώνεται η τιμή του ελαιόλαδου στην Κρήτη, με τους παραγωγούς και όλους όσοι σχετίζονται με τον κλάδο, να κάνουν λόγο για “χρυσή χρονιά” και τις αρχικές εκτιμήσεις να επιβεβαιώνονται στον μέγιστο βαθμό.

Παρόμοια αναμένεται να είναι η κατάσταση και την επόμενη χρονιά, σύμφωνα με την εκτίμηση του Αντιπροέδρου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, Μύρωνα Χιλετζάκη.

Ωστόσο, πέρα από τα 5,5 ευρώ που κατά μέσο όρο πωλείται το ελαιόλαδο στην Κρήτη, υπάρχουν και εξειδικευμένες πωλήσεις σε πολύ μεγαλύτερες τιμές.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Αγροτικός Ελαιοκομικός Συνεταιρισμός Παπαγιαννάδων Σητείας, ο οποίος πουλά ελαιόλαδο στην τιμή των 6 ευρώ το κιλό, με τον αριθμό να αποτελεί νέο ιστορικό ρεκόρ σε επίπεδο νησιού.

Όπως σημειώνει ο γραμματέας του συνεταιρισμού, Γιάννης Παθιακάκης, στις αποθήκες υπάρχουν αυτή τη στιγμή 120 περίπου τόνοι ελαιόλαδο για τους οποίους υπάρχει ενδιαφέρον από αγοραστές της Ιταλίας στην τιμή των 6 ευρώ το κιλό.

Αρκετοί από τους παραγωγούς, αναφέρει ο κ. Παθιακάκης, που έχουν στις αποθήκες του συνεταιρισμού ποσότητες ελαιόλαδου, έχουν συμφωνήσει να πωληθούν στην τιμή των 6 ευρώ ωστόσο οι ξένοι αγοραστές ενδιαφέρονται για το σύνολο των ποσοτήτων.

Άνοιξε… αλλά δεν λειτουργεί η πλατφόρμα για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων

Την ίδια ώρα, ανοικτή είναι η πλατφόρμα για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων, ωστόσο για την ώρα δεν λειτουργεί, κάτι που αναμένεται να γίνει τις επόμενες ημέρες.

Επίσης, από τη Δευτέρα 15 Μαΐου έως και την Τετάρτη θα έχει ολοκληρωθεί η πληρωμή των περσινών εκκρεμοτήτων, που αφορούν στις επιδοτήσεις και τις μεταβιβάσεις των δικαιωμάτων.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ