ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Κρήτη: 23 ημέρες πριν την έναρξη της πιο αβέβαιης τουριστικής σεζόν

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες είναι αυτό που πρέπει να λύσει ο τουριστικός κλάδος στην Κρήτη, σε μία σεζόν που χαρακτηρίζεται πρωτοφανής για τα δεδομένα του νησιού και εξαιρετικά δύσκολη.

Η σεζόν ξεκινά επισήμως, σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες στις 15 Ιουνίου, ωστόσο τουρίστες δε μπορούν να ρθούν στο νησί πριν την 1η Ιουλίου, καθώς πτήσεις από και προς το εξωτερικό, επιτρέπονται μέχρι τις 30/6, μόνο από το “Ελευθέριος Βενιζέλος”

Η αβεβαιότητα και ο φόβος που κυριαρχούν στους πολίτες όλου του κόσμου λόγω του κορωνοϊού αποτυπώνεται στις ακυρώσεις που βλέπουν από τον χειμώνα στους υπολογιστές τους οι ξενοδόχοι και τα τουριστικά πρακτορεία.

Την ίδια ώρα, τα υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας των ξενοδοχείων για τα οποία έγινε πολύς λόγος τελευταία και ανακοινώθηκαν χθες, προκαλούν ακόμη έναν πονοκέφαλο στους ανθρώπους του τουρισμού, καθώς πρέπει να εφαρμόσουν δεκάδες μέτρα, που αφορούν από τη διαχείριση ενός ύποπτου κρούσματος σε ένα ξενοδοχείο, μέχρι τον νέο τρόπο παροχής υπηρεσιών σε ένα κατάλυμα (καθαριότητα, απολύμανση, housekeeping, υπηρεσίες υποδοχής, πισίνες, κλιματισμό και άλλα, δράσεις που σημαίνουν αν μη τι άλλο επιπλέον κόστος, την ώρα που δεν γνωρίζουν καν πόσοι επισκέπτες από το εξωτερικό, θα επιλέξουν να επισκεφθούν την Κρήτη.

Από την πλευρά τους οι ξενοδοχοϋπάλληλοι περνούν ώρες αγωνίας, βλέποντας όλο το “κάδρο”, που δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Πόσοι από αυτούς θα δουλέψουν, με ποια μορφή εργασίας και για πόσα χρήματα, είναι μερικά από τα ερωτήματα που δεν έχουν, για την ώρα τουλάχιστον, απάντηση.

Μαζί με τους ξενοδόχους και τους ξενοδοχοϋπαλλήλους και δεκάδες άλλοι κλάδοι γύρω από τον τουρισμό, περιμένουν τις εξελίξεις.

Η οικονομία της Κρήτης δοκιμάζεται σκληρά, μετά το κανόνι της Thomas Cook και την πορεία του ελαιολάδου. Το μέλλον φαντάζει αβέβαιο, εν αναμονή έναρξης της πιο δύσκολης τουριστικής σεζόν.

ΠΗΓΗ: ekriti.gr