ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Κορωνοβοήθημα: Αυτοί μένουν οριστικά εκτός ενισχύσεων

Κατέρρευσε και η τελευταία ελπίδα να πειστεί η κυβέρνηση να εντάξει στην ενίσχυση του Μέτρου 21 λόγω του κορωνοϊού και τους ελαιοπαραγωγούς εκείνους που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Την ξεκάθαρα αρνητική απάντηση έδωσε στη Βουλή, απαντώντας σε αναφορά του βουλευτή Γιώργου Καρασμάνη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός. Στο μεταξύ, αντίθετα, καλά είναι τα νέα ως προς τις προθέσεις και τις προσπάθειες της κυβέρνησης σε άλλους κλάδους της φυτικής όπως και της ζωικής παραγωγής.
Η αναφορά Καρασμάνη είχε θέμα “Απόρριψη αγρότισσας από τους δικαιούχους ενίσχυσης του Μέτρου 21”.

Απαντώντας στην αναφορά αυτή, ο υπουργός Σπήλιος Λιβανός ξεκαθάρισε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο του Μέτρου 21, όπως αυτό προέκυψε από την 7η τροποποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), επιλέξιμοι είναι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι ήταν εγγεγραμμένοι-χαρακτηρισμένοι ως τέτοιοι στο Μητρώο Αγροτών & Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) έως και τη λήξη υποβολής της φορολογικής δήλωσης έτους 2020 (οικονομικό έτος 2019) και είχαν δηλώσει στο ΟΣΔΕ (έτους 2019) καλλιέργεια ελιάς (ελαιοποιήσιμης ή/και διπλής κατεύθυνσης, με εξαίρεση την Καλαμών διπλής κατεύθυνσης).

Η παροχή δυνατότητας να συμπεριληφθούν ως επιλέξιμοι και να μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στο Μέτρο όσοι εκ των υστέρων εγγράφονται στο ΜΑΑΕ (παρά την υποχρέωσή τους, η οποία απορρέει από τον σχετικό νόμο) δεν προβλέπεται από το ΠΑΑ, όπως τροποποιήθηκε και εγκρίθηκε από την Ε.Ε., την Υπουργική Απόφαση και τη σχετική πρόσκληση του Μέτρου, ενώ η όποια τροποποίηση του πλαισίου σε αυτή την κατεύθυνση δημιουργεί, πέραν της έλλειψης νομιμοποίησης και του απαιτούμενου χρόνου προσαρμογής, επιπλέον δημοσιονομική επιβάρυνση που δεν έχει προϋπολογιστεί. Συνεπώς, δεν προβλέπεται επικαιροποίηση των στοιχείων στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ), πέραν της προαναφερόμενης ημερομηνίας».

Τέλος, σημειώνεται ότι το Τμήμα Υποστήριξης και Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) του ΥΠΑΑΤ απέστειλε επικαιροποιημένα αρχεία με τους επαγγελματίες αγρότες έτους 2020 στον ΟΠΕΚΕΠΕ στις 25/11/2020 και στη 01/12/2020.

Στο μεταξύ, επιβεβαιώνοντας και σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας μας, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επεξεργάζεται σχέδιο, βάσει του οποίου θα δώσει το 4ευρω στους αιγοπροβατοτρόφους που δεν το έλαβαν όταν το πήραν οι υπόλοιποι.
Από το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοινώθηκαν τα εξής: «Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επεξεργάζεται τα στοιχεία που έχουν προσκομίσει οι εκπρόσωποι των χοιροτρόφων και των πτηνοτρόφων για την απώλεια εισοδήματος λόγω κορωνοϊού», διαβεβαίωσε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Φωτεινή Αραμπατζή, τη διοίκηση του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) κατά τη συνάντησή τους που αφορούσε τόσο σε αναπτυξιακά ζητήματα όσο και την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης.

Η υφυπουργός επανέλαβε την αρχή του ΥΠΑΑΤ σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό, πως «ουδείς αγρότης, κτηνοτρόφος, μελισσοκόμος και αλιέας, που αποδεδειγμένα επλήγη από τις συνέπειες του κορωνοϊού, θα μείνει αστήρικτος», με βάση τα δημοσιονομικά διαθέσιμα, και παρέπεμψε στη σχετική παρέμβασή της στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στις 16 Νοεμβρίου 2020, όταν ζήτησε «να συνεχιστούν και το 2021 τα μέτρα στήριξης των αγροτών λόγω κορωνοϊού, με ιδιαίτερη αναφορά στη λήψη έκτακτων μέτρων ανακούφισης και οικονομικής βοήθειας, μεταξύ άλλων, στον τομέα του χοίρειου κρέατος και των πουλερικών».

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι του ΣΕΚ αναγνώρισαν τη στήριξη που παρέχει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από την αρχή της πανδημίας, αναφερόμενοι συγκεκριμένα στα 31 εκατομμύρια που έλαβαν οι αιγοπροβατοτρόφοι για την απώλεια εισοδήματος λόγω κορωνοϊού και, ταυτόχρονα, έκριναν επιβεβλημένη την ενίσχυση και των τομέων της χοιροτροφίας και της πτηνοτροφίας.

Σε ό,τι αφορά τα αναπτυξιακά-δομικά ζητήματα της κτηνοτροφίας, οι εκπρόσωποι του ΣΕΚ ζήτησαν από την υφυπουργό να επισπευστεί η εισαγωγή στη Βουλή του σχεδίου νόμου για την απλούστευση της αδειοδότησης των σταβλικών εγκαταστάσεων, που εκπονήθηκε με πρωτοβουλία της κ. Αραμπατζή, από ομάδα εργασίας αποτελούμενη από εκπροσώπους των συλλογικών φορέων του συνόλου της κτηνοτροφίας, καθώς, όπως σημείωσαν, μ’ αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία «επιλύονται χρόνια και καίρια ζητήματα του χωροταξικού της κτηνοτροφίας, με ιδιαίτερη έμφαση στα πρόχειρα καταλύματα».

Παράλληλα, αναφέρθηκαν στην πάταξη των ελληνοποιήσεων, αναγνωρίζοντας ότι η πολιτική της κυβέρνησης αποδίδει καρπούς κι αυτό αποτυπώνεται στην αύξηση της τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος και στην αναγκαιότητα μείωσης του κόστους παραγωγής, καθώς οι τιμές των ζωοτροφών κινούνται σε υψηλά επίπεδα.
Σε ό,τι αφορά τις ελληνοποιήσεις, η κ. Φωτεινή Αραμπατζή επαναβεβαίωσε ότι «καθώς αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα της κυβέρνησης, οι αυστηροί έλεγχοι σε συνδυασμό με τις δρακόντειες κυρώσεις θα αποτελούν τη νέα “κανονικότητα” στη χώρα».

Για τη στήριξη του εισοδήματος αγροτών και κτηνοτρόφων τόνισε ότι αποτελεί κεντρικό στόχο της κυβέρνησης, παραπέμποντας στα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, όπως τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, τον εξορθολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, την αναστολή για 2η χρονιά του τέλους επιτηδεύματος, καθώς και την ένταξη των αγροτών στους δικαιούχους επιστρεπτέας προκαταβολής.

Επιπρόσθετα, ανέδειξε τις προτάσεις που έχει επεξεργαστεί η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και προωθεί για ένταξη στο νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και το Ταμείο Ανάκαμψης για στήριξη της δημιουργίας εκμεταλλεύσεων μικτής κατεύθυνσης για ιδιοπαραγόμενες ζωοτροφές, επιχορήγηση Σχεδίων Βελτίωσης κτηνοτρόφων και δημιουργία τράπεζας γενετικού υλικού ντόπιων φυλών αγροτικών ζώων για τη διατήρηση και βελτίωση των ελληνικών φυλών, θέμα που επίσης έθεσαν με έμφαση οι εκπρόσωποι του ΣΕΚ.
«Η κτηνοτροφία αποτελεί πολλαπλασιαστή εισοδήματος και προσδίδει προστιθέμενη αξία στην πρωτογενή παραγωγή, καθώς, σύμφωνα με τη SWOT Analysis που εκπονήθηκε πρόσφατα, το 13% των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, που αντιστοιχούν στην κτηνοτροφία, παράγει το 31,5% της συνολικής γεωργικής παραγωγής της χώρας. Είναι στρατηγική προτεραιότητα για την κυβέρνηση στη νέα εποχή που διανοίγεται για τη χώρα μας», υπογράμμισε η κ. Αραμπατζή.

“Πράσινο φως” για τους πληττόμενους παραγωγούς

Την ίδια ώρα, πάντως, “πράσινο φως” περιμένει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από το υπουργείο Οικονομικών, για κορωνοενίσχυση στη φθινοπωρινή πατάτα και το όψιμο καρπούζι. Απαντώντας στη Βουλή χθες, η Φωτεινή Αραμπατζή σημείωσε ότι έχει υποβληθεί φάκελος τεκμηρίωσης και έχει ζητηθεί το ποσό από το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να αποζημιωθούν τα όψιμα καρπούζια, οι φθινοπωρινές πατάτες και τα θερμοκήπια.
«Υπάρχει αίτημα δέσμευσης, μόλις δώσει το υπουργείο Οικονομικών έγκριση να ανακοινωθεί το ποσό ακριβώς», πρόσθεσε η υφυπουργός, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της κυβέρνησης να στηρίξει όσους παραγωγούς πλήττονται.

ΠΗΓΗ: neakriti.gr




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ