ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Διευκρινίσεις για τη φορολογία των αγροτών – Τι πρέπει να γνωρίζουν

Θεωρούνται εισόδημα τα ποσά των «ενισχύσεων αναδιάρθρωσης αμπελώνων», αλλά όχι – τελικά – τα ποσά των κορωνοαποζημιώσεων των ελαιοπαραγωγών. Έτσι, στο όριο των 5.000 ευρώ από επιδοτήσεις συμπεριλαμβάνονται τα ποσά της “αναδιάρθρωσης”, σε αντίθεση με τις αποζημιώσεις για τον κορωνοϊό που έλαβαν οι κατά κύριο επάγγελμα ελαιοπαραγωγοί. Τις απαντήσεις αυτές, για να δώσει “το στίγμα” ως προς τη μετάταξη από το ειδικό στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και αντίστροφα, έδωσε απαντώντας στη Βουλή ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών.

Ο Απόστολος Βεσυρόπουλος έδωσε ξεκάθαρες διευκρινίσεις για το τι ισχύει για τις επιδοτήσεις και αποζημιώσεις των ελαιοπαραγωγών, την αναδιάρθρωση των αμπελώνων, σε ό,τι αφορά τη φορολογική τους αντιμετώπιση, καθώς και την επίδρασή τους στη μετάταξη από το ειδικό στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.

Σχετικά με τα ποσά που συνιστούν ενίσχυση για την αναδιάρθρωση αμπελώνων, διευκρίνισε επιπλέον πως έχουν διαφορετική αντιμετώπιση από τα ποσά των αποζημιώσεων λόγω COVID-19 για τους ελαιοπαραγωγούς και τους λοιπούς παραγωγούς, οι οποίες θεωρείται ότι έχουν αποζημιωτικό χαρακτήρα.

Επίσης, ανέφερε και τα εξής:

-Οι ενισχύσεις που καταβλήθηκαν στα πλαίσια της αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας στον αγροτικό τομέα είναι ακατάσχετες και δεν υπόκεινται σε οποιονδήποτε φόρο, τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

-Η έκτακτη αποζημίωση λόγω COVID-19 για τους ελαιοπαραγωγούς και τους λοιπούς παραγωγούς είναι αποζημιωτικού χαρακτήρα, δε φορολογείται, είναι ακατάσχετη και δεν προσμετράται στο όριο των 5.000 ευρώ που αποτελεί κριτήριο για τη μετάταξη από το ειδικό στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και αντίστροφα.

Αλλάζει ο τρόπος υποβολής των δηλώσεων

Στο μεταξύ, αλλάζει ο τρόπος υποβολής των δηλώσεων και τα ποσά που αφορούν στις αγροτικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις θα δηλώνονται πλέον κατά το έτος της είσπραξής τους, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Απόστολος Βεσυρόπουλος, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Τα μέτρα περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο που κατατέθηκε από το υπουργείο Οικονομικών και θα έχουν άμεση ισχύ.

Επιπλέον, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κ. Βεσυρόπουλος:

-Οι αγροτικές επιδοτήσεις και ενισχύσεις που εισπράττονται το 2021 αλλά αφορούν στο φορολογικό έτος 2020 απαλλάσσονται από την εισφορά αλληλεγγύης.

-Η διαδικασία μετάταξης των αγροτών από το ειδικό στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ λόγω είσπραξης κατά τα έτη 2018, 2019 και 2020 αγροτικών επιδοτήσεων που υπερβαίνουν τις 5.000 ευρώ ξεκινά να ισχύει από την 1η Ιανουαρίου και η σχετική δήλωση μεταβολών από το ειδικό στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ θα μπορεί να υποβληθεί μέχρι την 31η Μαρτίου.

Μάλιστα, με επερχόμενη νομοτεχνική βελτίωση επί του νομοσχεδίου, ακυρώνονται τα πρόστιμα σε όσους είχαν επιβληθεί για εκπρόθεσμες δηλώσεις, ενώ για τα πρόστιμα που είχαν καταβληθεί προβλέπεται η επιστροφή τους.

Η διαδικασία για τους αιγοπροβατοτρόφους

Μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου θα πρέπει να προσκομίσουν οι αιγοπροβατοτρόφοι που θέλουν να λάβουν συνδεδεμένη ενίσχυση αντίγραφο του νέου τύπου μητρώου της εκμετάλλευσής τους. Το αντίγραφο κατατίθεται στις Περιφερειακές Διευθύνσεις ή και στα νομαρχιακά γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, «στο πλαίσιο της διενέργειας διοικητικού ελέγχου του Μέτρου 2 της συνδεδεμένης ενίσχυσης που χορηγείται στους κτηνοτρόφους αιγοπροβατοτροφικών εκμεταλλεύσεων, βάσει των διατάξεων της παρ. 4 του άρθρου 52 του Καν. (Ε.Ε.) 1307/2013 του Συμβουλίου, για το έτος ενίσχυσης 2020, καλούνται οι αιγοπροβατοτρόφοι που έχουν αιτηθεί στην ΕΑΕ 2020 ότι επιθυμούν να είναι δικαιούχοι της εν λόγω ενίσχυσης να προσκομίσουν αντίγραφο του νέου τύπου μητρώου της εκμετάλλευσής τους, έως την 22α/02/2021, στις Περιφερειακές Διευθύνσεις ή/και στα νομαρχιακά γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, στο οποίο ανήκει η έδρα εκμετάλλευσής τους».

Η ενίσχυση των κτηνοτρόφων

Σε σημερινή συνάντησή του, το προεδρείο του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας θα βάλει “επί τάπητος” ζητήματα που χρήζουν άμεσης παρέμβασης, αλλά και άλλα χρονίζοντα ζητήματα, στον υπουργό Σπήλιο Λιβανό και στους υφυπουργούς Φωτεινή Αραμπατζή και Γιάννη Οικονόμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στο θέμα της εκτόξευσης των τιμών των ζωοτροφών.

Ο ΣΕΚ θα ζητήσει, λόγω του συγκεκριμένου κόστους, να δοθεί ενίσχυση μέσα από τα μέτρα που λαμβάνονται για τον COVID-19. Εξάλλου, θα τεθούν και άλλα ζητήματα που απασχολούν σήμερα τον κτηνοτροφικό κόσμο της χώρας.

Ξεχωριστό υπόμνημα των Κρητικών κτηνοτρόφων

Το δικό τους υπόμνημα, που δε διαφέρει όμως επί της ουσίας, προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό, έστειλαν χθες το βράδυ, μετά από τηλεδιάσκεψη, οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της Κρήτης. Όπως διευκρίνισε στη “Νέα Κρήτη” χθες ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου Γρύλλος Παπαδάκης, οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι του νησιού ζητούν συνάντηση με τον κ. Λιβανό για να λάβουν απαντήσεις στα ακόλουθα 12 αιτήματα:

-Να πληρωθούν το de minimis και οι παραγωγοί οι οποίοι είχαν παραδώσει γάλα ή είχαν σφάξει αμνοερίφια.

-Έκτακτη ενίσχυση λόγω αύξησης του κόστους των ζωοτροφών.

-Να καταχωρίζονται στο σύστημα “Άρτεμις” και οι πωλήσεις ζώντων ζώων και αυτοκατανάλωσης.

-Σύμφωνα με την τελευταία εγκύκλιο που εκδόθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προϋπόθεση για την έναρξη κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης είναι και η άδεια λειτουργίας της, κάτι το οποίο είναι χρονοβόρο και απαιτεί και πολλά χρήματα.

-Μέτρα για τις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές των προϊόντων.

-Άμεση καταβολή του υπολοίπου της ενιαίας ενίσχυσης, που δεν καταβλήθηκε στην πρώτη φάση.

-Εξέταση όλων των ενστάσεων που έχουν καταβληθεί από τους κτηνοτρόφους και αφορούν αιτήσεις ενιαίας ενίσχυσης και εθνικού αποθέματος, καθώς και εξέταση των ενστάσεων που αφορούν αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά.

-Τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ και επέκταση των αποζημιώσεών του και σε άλλες ζημιές του ζωικού κεφαλαίου, όπως λυσεντερία, καθώς και αποζημίωση σε μεγάλα υψόμετρα.

-Αύξηση της εξισωτικής αποζημίωσης στους κατά κύριο επάγγελμα κτηνοτρόφους.

– Νέα προκήρυξη βιολογικής κτηνοτροφίας και γεωργίας χωρίς να υπάρχει το όριο της ηλικίας.

– Συμμετοχή στη διαβούλευση της νέας ΚΑΠ και εκπροσώπου από τους κτηνοτροφικούς συλλόγους της Κρήτης.

-Να μη χορηγούνται δικαιώματα από εθνικό απόθεμα σε εκτάσεις βοσκοτόπων χωρίς ζωικό κεφάλαιο.

Το υπόμνημα υπογράφουν οι πρόεδροι των Κτηνοτροφικών Συλλόγων Μυλοποτάμου, Οροπεδίου, νομού Λασιθίου, Αμαρίου και νομού Ρεθύμνου.

ΠΗΓΗ: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ