ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Κορωνοϊός – Τουρισμός: Φόβοι ότι θα «χαθεί» η σεζόν

Την περυσινή τουριστική σεζόν, παρά την… ακατάσχετη γκρίνια των τουριστικών επιχειρηματιών (ιδιαίτερα της Κρήτης), οι τουριστικές εισπράξεις σημείωσαν εκρηκτική άνοδο και ξεπέρασαν τα 18 δισ. ευρώ, κάνοντας νέο μεγάλο ρεκόρ.

Ωστόσο η έκρηξη της πανδημίας του κορωνοϊού σημαίνει ότι η περυσινή χρονιά είναι ήδη μια γλυκιά ανάμνηση για τους φορείς του τουριστικού χώρου, ξενοδόχους και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε τουριστικούς προορισμούς.

Μετά τις αποφάσεις για αναστολή των συνεδριακών εκδηλώσεων, την προσωρινή απαγόρευση του κατάπλου όλων των επαγγελματικών πλοίων θαλάσσιας αναψυχής, συμπεριλαμβανομένων των κρουαζιερόπλοιων, στα ελληνικά λιμάνια, και το κλείσιμο της εστίασης, σειρά είχε η απαγόρευση τη λειτουργίας των καταλυμάτων εποχικής λειτουργίας έως και τις 30 Απριλίου.

Και ενώ μέχρι πριν από λίγες ημέρες οι ξενοδόχοι φοβόντουσαν μήπως χαθεί τουριστικά η περίοδος του Πάσχα, τώρα όλο και πιο συχνά εκφράζεται ο φόβος να “τιναχτεί στον αέρα” ολόκληρη η τουριστική σεζόν λόγω του κορωνοϊού, που στην ελληνική περίπτωση σημαίνει να χαθεί η καλοκαιρινή περίοδος.

Πρόκειται φυσικά για ένα παγκόσμιο φαινόμενο, καθώς εντείνονται οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και μειώνονται δραστικά τα προγράμματα των αεροπορικών εταιρειών, των tour operators και των ταξιδιωτικών πρακτορείων. Εντούτοις, όπως σημειώνουν φορείς του χώρου, ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής οικονομίας στηρίζεται στην τουριστική δραστηριότητα, οι επιδόσεις της οποίας τα τελευταία χρόνια είναι διαρκώς αυξανόμενη.

Ολόκληρος ο προγραμματισμός για τη φετινή χρονιά βρίσκεται “στον αέρα”. Κανονικά τον Απρίλιο θα ξεκινούσε για τους περισσότερους προορισμούς η σεζόν. Το άνοιγμα ξενοδοχειακών μονάδων, ακόμη και σε δημοφιλείς προορισμούς, είναι πλέον αμφίβολο, ενώ ήδη πολλοί επιχειρηματίες κάνουν λόγο για “λουκέτα” και σοβαρές συνέπειες στην απασχόληση. Την ίδια ώρα έχουν “παγώσει” οι προκαταβολές από τους tour operators για τα early bookings.

Χθες δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία της μελέτης του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, η οποία διεξήχθη μέχρι και τις 14/3/2020.

Η έρευνα αποτυπώνει την πτώση στον ρυθμό μελλοντικών κρατήσεων, κατά 72%, στο 92% των ξενοδοχείων δωδεκάμηνης λειτουργίας και κατά 58% στο 83% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας, σε σχέση με το 2019. Σε 522 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι απώλειες για τα ελληνικά ξενοδοχεία από τις ακυρώσεις δωματίων και συνεδρίων (ειδικά τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους και μέχρι την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου, ξενοδοχεία, μεταφορές και ταξιδιωτικά γραφεία βασίζουν μεγάλο κομμάτι του τζίρου τους στις εταιρικές εκδηλώσεις και το συνεδριακό τουρισμό).

Με βάση δε τα σημερινά δεδομένα, το 91% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας εκτιμά πως θα έχει ποσοστιαία απώλεια τζίρου το 2020 κατά 51%, ενώ το 83% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας υπολογίζει ποσοστιαία απώλεια τζίρου κατά 36% για το σύνολο του έτους.

ΠΗΓΗ: neakriti.gr




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ