ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: “3.000 ημερήσια κρούσματα τον Δεκέμβριο και τα Χριστούγεννα ακόμη περισσότερα”

“Αν δεν αλλάξει τίποτα ούτε στα μέτρα ούτε στη συμπεριφορά μας, γιατί πραγματικά κάνουμε πολύ μέτρια τουλάχιστον στην καλύτερη περίπτωση εφαρμογή των μέτρων προστασίας και προσωπικής υγιεινής και αποστάσεων, η κατάσταση είναι κρίσιμη με την έννοια ότι αναμένεται αύξηση στα περίπου 1.300-1.400 κρούσματα μέσα στον Νοέμβριο. Και μετά καταλαβαίνετε ότι πηγαίνουμε σε τετραψήφιους αριθμούς, 2.000 με 3.000 μέσα στον Δεκέμβριο και τα Χριστούγεννα ακόμα παραπάνω” δήλωσε για την εξέλιξη του κορωνοϊού ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης  στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

“Το σημαντικότερο είναι ότι πέρα από τα κρούσματα, γιατί εδώ έχουμε να κάνουμε και με τον αριθμό των τεστ όπως είπε και η κ. Λινού, προηγουμένως, έχουμε επίσης και μείωση στον ΜΟ ηλικίας των κρουσμάτων, άρα αυτό είναι καλό με την έννοια της μείωσης των αρνητικότερων επιπτώσεων, αλλά η αλήθεια είναι ότι όταν έχουμε τόσο μεγάλους αριθμούς μιλάμε για μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ, για ανάγκες περί των 200 κλινών ΜΕΘ μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου και ακόμα και 800 κλινών ΜΕΘ μέχρι το τέλος του Δεκέμβρη, κάτι το οποίο προφανώς δεν το αντέχουμε ως χώρα. Άρα πρέπει να αντιδράσουμε τώρα” τόνισε.

“Σε προσομοιώσεις που έχουμε κάνει μιλούσαμε για ένα παράθυρο ευκαιρίας από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι τις 21 Οκτωβρίου, έχω εντυπωσιαστεί και εγώ να πω την αλήθεια, γιατί κοιτούσα χθες το βράδυ τους υπολογισμούς μας και ήταν ακριβώς μέχρι τις 21 Οκτώβρη που λέγαμε ότι πρέπει να έχουμε αντιδράσει για να ανατρέψουμε την πορεία γιατί θα είναι κρίσιμα μετά” πρόσθεσε.

Αναφορικά με το θέμα του enikos.gr για το πώς τα τζάκια μπορούν να διευκολύνουν τη μετάδοση του ιού δήλωσε ότι “υπάρχουν δύο διαστάσεις, η μία είναι η υγειονομική, μια σημαντική μελέτη του Χάρβαρντ έχει καταγράψει από τον Απρίλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ ότι μια αύξηση των αερολυμάτων προσθέτει ένα 10% στον λόγο θνητότητας από τον κορονοϊό. Ο δεύτερος μηχανισμός έχει να κάνει με το γεγονός ότι ειδικά τα λεπτά σωματίδια μπορούν να λειτουργήσουν σαν μεταφορείς των νανοσωματιδίων του κορονοϊού, αυξάνοντας τη μεταδοτικότητα και σε χρόνο, μένοντας στον αέρα πάνω από 1-2 ώρες, αλλά επίσης και σε απόσταση. Υπάρχουν μελέτες ότι 20-21% των κορονοϊών μεταφέρονται με αυτά τα μικρά σωματίδια. Θέλω να απευθύνω μια έκκληση σε όλους μας να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε την καύση ξυλείας, να αποφύγουμε το αυτοκίνητο αν πρέπει να κάνουμε μικρά ταξίδια στη γειτονιά, το ζήτημα να μειώσουμε την έκκληση σωματιδίων στις μεγάλες πόλεις ειδικά. Αυτό μπορεί να μειωθεί και μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα, επιδότηση για τη θέρμανση για παράδειγμα. Πάντα είναι θετικό αυτό, η αποφυγή της καύσης ξυλείας, φέτος είναι κρίσιμο”.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ