ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ - ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Κορωνοϊός: Πείραμα δείχνει πόσο γρήγορα μπορεί να εξαπλωθεί σε ένα εστιατόριο

Ένα βίντεο από την Ιαπωνία που έχει γίνει viral δείχνει πόσο εύκολα μπορούν να εξαπλωθούν μικρόβια και ιοί σε εστιατόρια όταν μολυνθεί μόνο ένα άτομο.

Το πείραμα προσομοιώνει την ατμόσφαιρα σε εστιατόριο με μπουφέ ή σε κρουαζιερόπλοιο. Διενεργήθηκε από τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό NHK σε συνεργασία με ειδικούς στον τομέα της υγείας.

Το βίντεο δείχνει 10 άτομα να μπαίνουν στο εστιατόριο, με ένα να ξεχωρίζει ως «μολυσμένο» άτομο. Φθορίζουσα ουσία που είναι ορατή μόνο κάτω από το μαύρο φως εφαρμόζεται στα χέρια αυτού του ατόμου, που αντιπροσωπεύουν μικρόβια από βήχα ή φτάρνισμα. Κάθε συμμετέχων στη συνέχεια πηγαίνει για τον μπουφέ όπως συνήθως, χωρίς να λαμβάνει υπόψη πιθανή μόλυνση.

Στο τέλος του βίντεο, οι συμμετέχοντες εκτίθενται κάτω από μαύρα φώτα που φωτίζουν εκεί που έχει εξαπλωθεί η «μόλυνση». Η ουσία, που χρησιμοποιείται για να σηματοδοτήσει τα μικρόβια, μπορεί να φανεί σε φαγητό, σκεύη σερβιρίσματος και πιατέλες, ακόμη και στα πρόσωπα ορισμένων από τους συμμετέχοντες.

Αν και αυτά τα είδη πειραμάτων δεν είναι καινούρια, ο κλινικός καθηγητής παθολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, Τζον Νίκολς δήλωσε ότι δείχνουν πόσο γρήγορα μπορεί να εξαπλωθεί ένας ιός, ειδικά όταν δεν πραγματοποιείται πλύσιμο των χεριών.

«Αυτό που έδειξε το βίντεο είναι ότι θα εξαπλωθεί σε επιφάνειες και σε ανθρώπους πολύ αποτελεσματικά», δήλωσε ο Νίκολς στο CNNi «και νομίζω ότι υπογραμμίζει πραγματικά την ανάγκη όσων λένε οι άνθρωποι σχετικά με την υγιεινή των χεριών για να σταματήσουν την εξάπλωση της νόσου».

Ωστόσο, ο ίδιος πρόσθεσε ότι η κατάσταση είναι «τεχνητή» επειδή υπήρχε τόσο πολύ φθορίζουσα ουσία στα χέρια του «μολυσμένου» ατόμου που δεν θα αντανακλούσε με ακρίβεια την ποσότητα μικροβίων στα χέρια κάποιου.

Το NHK έκανε επίσης ένα δεύτερο πείραμα όπου το προσομοιωμένο περιβάλλον πρόβλεπε μόλυνση και έλαβε τις απαραίτητες προφυλάξεις. Όλοι οι συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένου του «μολυσμένου» ατόμου, έπλυναν τα χέρια τους πριν και κατά τη διάρκεια του φαγητού.

Οι επιφάνειες που τις ακουμπούν συχνά, όπως σκεύη σερβιρίσματος, αντικαταστάθηκαν ή σκουπίστηκαν. Όταν οι συμμετέχοντες πήγαν κάτω από το μαύρο φως, καμία από τις ουσίες του «μολυσμένου» ατόμου δεν είχε εξαπλωθεί στους άλλους συμμετέχοντες.