ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός – μέτρα: Πέρσι lockdown, φέτος μένουν ξανά σπίτι μόνο οι ανεμβολίαστοι – Πώς θα κάνουμε Χριστούγεννα

Πέρυσι τέτοια εποχή η Ελλάδα ήταν ήδη στο δεύτερο πανελλαδικό lockdown, με κλειστά καταστήματα, εστίαση, χώρους ψυχαγωγίας και τηλεργασία. Η δεύτερη καραντίνα διήρκεσε πολύ στο χρόνο, με ορισμένες βέβαια προσαρμογές.

Μια από αυτές το άνοιγμα του λιανεμπορίου ενόψει των Χριστουγέννων 2020, μόνο, όμως, με τη δυνατότητα του click away. Φέτος click away θα κάνουν όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί και δεν θέλουν να κάνουν rapid test προκειμένου να επισκεφτούν ένα εμπορικό κατάστημα.

Τα εφετινά Χριστούγεννα θα είναι … δύο ταχυτήτων, με ξεκάθαρα προνόμια για πλήρως εμβολιασμένους πολίτες και εμπόδια για ανεμβολίαστους. Παράλληλα, εμπόδια θα μπουν και στα άτομα 60 και άνω εάν δεν κάνουν τρίτη δόση έως και επτά μήνες μετά τη δεύτερη. Ολος ο αναλυτικός οδηγός που δίνει το eleftherostypos.gr για τα μέτρα σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους αφορά στο επόμενο δίμηνο, δηλαδή και τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Σημειώνεται, πάντως, ότι η πανδημία είναι δυναμική και η πορεία της απρόβλεπτη. Για αυτό και τα δεδομένα αξιολογούνται διαρκώς και το ενδεχόμενο για αλλαγές στα μέτρα μένει πάντα ανοιχτό.

Ετσι, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, οι εμβολιασμένοι:

Ως πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες θεωρούνται όλοι έως 59 ετών που έχουν κάνει δύο δόσεις των εμβολίων Pfizer, AstraZeneca, Moderna ή μια δόση του μονοδοσικού Johnson & Johnson. Αυτή είναι η προϋπόθεση ώστε να έχουν ενεργό πιστοποιητικό εμβολιασμού. Αντίστοιχα, οι ίδιες προϋποθέσεις μαζί με αναμνηστική δόση έως και επτά μήνες μετά τη δεύτερη (διαφορετικά το πιστοποιητικό παύει να έχει ισχύ αρχής γενομένης από τις 13/12) ισχύουν και για τους πολίτες άνω των 60 ετών.

Οι εμβολιασμένοι, λοιπόν, έχουν το “διαβατήριο” και μπαίνουν παντού. Σε κλειστούς χώρους εστιατορίων και καφέ, στα εμπορικά καταστήματα, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, σε εμπορικά κέντρα, σε νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, στο γυμναστήριο. Δεν υφίστανται κανέναν περιορισμό εκτός από την υποχρεωτική χρήση της μάσκας στους κλειστούς χώρους, για παράδειγμα στο σουπερμάρκετ ή σε ένα εμπορικό κατάστημα. Παράλληλα, ακολουθούν τους κανόνες που θέτει κάθε κατάστημα όσον αφορά σε χωρητικότητα πελατών και αποστάσεις. Οι παραπάνω ελευθερίες, αφορούν και στους κατόχους πιστοποιητικού νόσησης τελευταίου εξαμήνου.

Ανεμβολίαστοι

Οι κανόνες είναι περισσότεροι για τους ανεμβολίαστους, που δεν έχουν κάνει, δηλαδή, καμία δόση εμβολίου, έχουν πραγματοποιήσει μόνο μία, δεν έχουν νοσήσει με Covid-19 το τελευταίο εξάμηνο ή πρόκειται για άτομα άνω των 60 ετών που έχουν συμπληρώσει επτά μήνες μετά τη δεύτερη δόση. Η πρόσβαση στους διάφορους χώρους για αυτούς τους πολίτες έχουν ως εξής:

  • Δεν έχουν καθόλου πρόσβαση σε κλειστούς χώρους καφέ, μπαρ, εστιατορίων
  • Δεν έχουν καθόλου πρόσβαση σε χώρους νυχτερινής διασκέδασης
  • Δεν μπορούν να πάνε θέατρο, σινεμά ή σε μουσεία
  • Δεν μπορούν να πάνε στο γυμναστήριο

Κοινώς, αποκλείονται από συνηθισμένες δραστηριότητες την περίοδο των εορτών, δηλαδή φαγητό σε ένα εστιατόριο, ποτό σε ένα μπαρ, έξοδο για μια θεατρική παράσταση ή επίσκεψη σε ένα μουσείο ή μια έκθεση. Ο “κλοιός” σφίγγει γύρω από τους ανεμβολίαστους οι οποίοι θα κάνουν και φέτος ρεβεγιόν σπίτι τους.

Παράλληλα, μπορούν να έχουν πρόσβαση, αλλά αφού διαθέτουν αρνητικό rapid test έως 48 ωρών και που έχουν διενεργήσει με δικά τους έξοδα σε:

  • Ανοιχτούς χώρους εστίασης
  • Στα εμπορικά καταστήματα
  • Στις εκκλησίες
  • Στα κομμωτήρια

Οσοι δεν κάνουν ούτε rapid test και θέλουν να προβούν σε αγορές από εμπορικά καταστήματα, υπάρχει η δυνατότητα του click away χωρίς να εισέλθουν μέσα στο κατάστημα, τηρώντας, φυσικά, τα μέτρα προστασίας δηλαδή χρήση προστατευτικής μάσκας και ακολουθώντας τις οδηγίες του καταστήματος.

Χωρίς τεστ οι ανεμβολίαστοι έχουν πρόσβαση μόνο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σουπερμάρκετ και άλλα καταστήματα τροφίμων και στα φαρμακεία. Σε ό, τι δηλαδή έχει να κάνει με είδη πρώτης ανάγκης.

Οσον αφορά στην εργασία τους, οι ανεμβολίαστοι είναι υποχρεωμένοι να διενεργούν δύο rapid tests την εβδομάδα με δικά τους έξοδα, μέτρο που συνεχίζει να εφαρμόζεται με στόχο την προστασία τους καθώς είναι πιο ευάλωτοι απέναντι στον ιό σε σχέση με τους εμβολιασμένους.

Οι οικογένειες με παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί έχουν την απορία πώς μπορούν να έχουν πρόσβαση στις διάφορες δραστηριότητες. Τα παιδιά ηλικίας 4-17 ετών θα εισέρχονται στους χώρους με self test που έχει διενεργηθεί εντός 24 ωρών, ενώ για μικρά παιδιά έως τεσσάρων ετών δεν απαιτείται έλεγχος.

#pgnewsΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ