ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Η αστυνομία “απούσα” από τους ελέγχους – Εμφαση στο πραγματικό έγκλημα

Μετά από σχεδόν έξι μήνες επιβολής αυστηρών περιοριστικών μέτρων οι πολίτες όσο και τα άνθρωποι της ΕΛΑΣ έχουν κουραστεί και αυτό φαίνεται καθημερινά στους δρόμους των μεγαλουπόλεων.

Από τις 7 Νοεμβρίου του 2020 όποτε και άρχισαν και τα τελευταία αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό εξάπλωσης του ιού, οι πολίτες αλλά και οι αστυνομικοί της ΕΛΑΣ υπερβάλανε εαυτό και τηρούσαν ευλαβικά τις εντολές, ώστε να βάλουν και εκείνοι το δικό τους λιθαράκι έναντι του αγώνα ενάντια στον κορωνοϊό.

Ωστόσο, η μεγάλη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων, σε συνδυασμό με την άνοδο της θερμοκρασίας, αποτελούν μια ωρολογιακή βόμβα που κανένας δεν θέλει να εκραγεί καθώς κάτι τέτοιο είναι ικανό να εξανεμίσει μέσα σε λίγα λεπτά τις πολύμηνες προσπάθειες που έχουν καταβάλει όλοι οι πολίτες συμπεριλαμβανομένων και των αστυνομικών. Ενώ οι εντάσεις μεταξύ πολιτών και αστυνομικών είναι πλέον ορατές….

Αυτό ούτως ή άλλως φαίνεται και στους δρόμους, όπου οι οδηγοί κινούνται με τα νεύρα τεντωμένα και δεν είναι λίγες οι φορές που είναι έτοιμοι να κατέβουν από το αυτοκίνητό τους για να τσακωθούν με κάποιον άλλο οδηγό για κυριολεκτικά ασήμαντο λόγο.

Η καραντίνα αυτά τα αποτελέσματα έχει και όσο περνάει ο καιρός τόσο θα επιβαρύνονται ψυχολογικά οι πολίτες αλλά και οι αστυνομικοί οι οποίοι θα πρέπει να αναφέρουμε πως σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν να γράφουν συμπολίτες τους, αλλά να περιφρουρήσουν τον αγώνα ενάντια στον κορωνοϊό.

Έτσι άτυπα οι ίδιοι οι αστυνομικοί ανά τακτά χρονικά διαστήματα «χαλαρώνουν» τα αυστηρά περιοριστικά για να πάρουν μια ανάσα και οι πολίτες που εδώ και μήνες είναι εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους τηρώντας όμως τα βασικά περιοριστικά μέτρα κυρίως στα διόδια όπου ελέγχονται όλοι!

Σε αυτό το πλαίσιο η Αστυνομία στις 23 Μαρτίου βεβαίωσε μόλις 79 παραβάσεις σχετικά με τον περιορισμό των μετακινήσεων και μόλις 7 κλήσεις για μη χρήσης μάσκας σε ολόκληρη την Αττική αλλά τα περιπολικά της ΕΛΑΣ ειδοποιούσαν τους πολίτες να μην συγχρωτίζονται και να φορούν μάσκες μέσω ηχητικών μηνυμάτων.

Από την άλλη μεριά όμως στις 24 Μαρτίου η αστυνομία βεβαίωσε 168 παραβάσεις για παράνομη μετακίνηση στην Αττική και την 25η Μαρτίου βεβαιώθηκαν μόλις 97 παραβάσεις για “παράνομη” μετακίνηση.

Επίσης τα πρόστιμα για χρήση μάσκας έχουν περιοριστεί δραστικά καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών φορά μάσκα οπότε έχει μειωθεί στο ελάχιστο και η επιβολή προστίμων.

Ειδικές εντολές

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» υπάρχει κεντρική εντολή για άτυπη απόσυρση των αστυνομικών από τους ελέγχους για κορωνοϊό και συγκράτηση των ανθρώπων της ΕΛ.Α.Σ. για την αποφυγή πράξεων βίας, με παράλληλη έμφαση στο πραγματικό έγκλημα…

Όπως ανέφεραν αστυνομικοί στην εφημερίδα χαρακτηριστικά: «Η σύσταση από πολιτική και φυσική ηγεσία είναι ότι όλα θα είναι πολύ αυστηρά, δεν θα χαρίζεται καμία ενέργεια πέραν των καθηκόντων μας και θα υπάρχει σε πρώτη φάση άμεση εκδίωξη από την υπηρεσία. Επιπλέον, μας επέστησαν την προσοχή στο θέμα της χρήσης πτυσσόμενης ράβδου και διαταχθήκαμε να βγουν από τα κράνη μας σήμερα ή αυτοκόλλητα που δεν έχουν χορηγηθεί από την υπηρεσία. Μας είπαν, τέλος, να μην ασχολούμαστε με τον κορωνοϊό αλλά με την αστυνόμευση, χωρίς κλιμάκωση των καταστάσεων και να μη λέμε καμία κουβέντα παραπάνω».

#pgnewsΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ