ΑΘΛΗΤΙΚΑ Νομός Χανίων

Χανιά – 38 χρόνια πριν: Το απίστευτο παγκόσμιο ρεκόρ της Σοφίας Σακοράφα

Στις 26 Σεπτεμβρίου του 1982 η Σοφία Σακοράφα έγραψε ιστορία, όταν στα Βενιζέλεια, στα Χανιά, πήρε φόρα και έστειλε το ακόντιο να καρφωθεί στα 74 μέτρα και 20 εκατοστά.

Επίδοση εξωπραγματική για την εποχή, επίδοση που ήταν παγκόσμιο ρεκόρ στον ακοντισμό γυναικών, δύο σχεδόν μέτρα παραπάνω από τη μέχρι εκείνη την ώρα κορυφαία επίδοση της Τίνα Λίλακ με 72.40.

Το στάδιο ξεσηκώθηκε και η Σοφία ακόμα και σήμερα παραμένει η αγαπημένη των κατοίκων της πόλης. Ακόμα και σήμερα υπάρχει στη διάθεση της το δικαίωμα για δωρεάν παραμονή σε ξενοδοχεία των Χανίων για διακοπές σε ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς της. Προσφορά που απέκτησε τότε, το 1982 και ισχύει στο διηνεκές.

Η απόσταση μετρήθηκε στα 74.20 από τους κριτές και το ήμισυ της αναγνώρισης του νέου παγκοσμίου ρεκόρ ήταν γεγονός. Απέμενε να μετρηθεί το βάρος του ακοντίου της. Δεν υπήρχε όμως ζυγαριά στο στάδιο. Η ιδέα έπεσε από ένα γιατρό και γρήγορα τέθηκε σε εφαρμογή. Οι κριτές μετέφεραν το ακόντιο στο μαιευτήριο της πόλης όπου ζυγίστηκε εκεί που ζυγίζονταν τα βρέφη.

Η Σοφία Σακοράφα γεννήθηκε στα Τρίκαλα, 29 Απριλίου 1957 και κατάφερε να γράψει την δική της ιστορία στο άθλημα του στίβου. Με τον αθλητισμό άρχισε να ασχολείται σε ηλικία 15 ετών, αγωνιζόμενη με τα χρώματα του ΓΣ Τρικάλων. Στην καριέρα της πέτυχε 17 φορές πανελλήνιο ρεκόρ, βελτιώνοντάς το συνολικά πάνω από 30 μέτρα. Είναι απόφοιτη της Εθνικής Ακαδημίας Σωματικής Αγωγής Θεσσαλονίκης (σήμερα ΤΕΦΑΑ).

Όταν αποχώρησε από τον αθλητισμό ασχολήθηκε με την πολιτική. Εκλέχτηκε για πρώτη φορά βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στη Β’ Αθήνας στις εκλογές του 2007 καθώς και στις εκλογές του 2009. Μετά την διαγραφή της από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ το 2010, εξελέγη το 2012 βουλευτής στη Β’ Αθήνας με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και το 2014 ευρωβουλευτής με το ίδιο κόμμα. Στις 11 Σεπτεμβρίου 2015 ανακοίνωσε την ανεξαρτητοποίησή της από την ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.