ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

Κολοπετινίτσα: Το θρυλικό χωριό που οι περισσότεροι Έλληνες πιστεύουν ότι δεν υπάρχει, άλλαξε όνομα

Η λέξη “Κωλοπετεινίτσα” είναι ο κατ’ εξοχήν απαξιωτικός χαρακτηρισμός για έναν τόπο. Την χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να μιλήσουμε για κάτι που δεν υπάρχει, κάτι αόριστο και μακρινό.

Η Κωλοπετινίτσα, όμως, με κάπως διαφορετική ορθογραφία (“Κολοπετινίτσα” αναφέρεται στα γεωγραφικά λεξικά) κάθε άλλο παρά “μυθικό χωριό είναι.

Βρίσκεται στην Φωκίδα, σήμερα λέγεται Τριταία  ( 3 φορές Ιτέα ) και στην απογραφή του 2001 είχε 103 κατοίκους. Πρόκειται για ένα μικρό, πανέμορφο χωριό χτισμένο στο μέσο περίπου της διαδρομής ανάμεσα σε Ιτέα και Γαλαξίδι.

Η Κολοπετινίτσα άλλαξε όνομα το 1927 και έγινε Μονοδένδρι, ενώ το 1928 πήρε το σημερινό του όνομα.

Τα σπίτια στο χωριό είναι χαμηλά με σκεπές με κεραμίδια και παντού υπάρχουν αμυγδαλιές, ελαιόδεντρα και αμπέλια. Ένα από πιο γραφικά σημεία του χωριού είναι σίγουρα η πλακόστρωτη πλατεία με το παλιό παντοπωλείο, που τώρα πια είναι παραδοσιακή ταβέρνα.

Μαζί με την Κίρρα, η Τριταία είναι από τις παλαιότερα κατοικημένες περιοχές στον Ελλαδικό χώρο καθώς αρκετοί αρχαιολόγοι τοποθετούν στη θέση της την αρχαία κωμόπολη Ύπνια βασιζόμενοι σε λίθινη επιγραφή η οποία αναφέρεται σε συνθήκη μεταξύ Ύπνιας (Τριταία) και Μυωνίας (Αγία Ευθυμία). Στην Ύπνια αναφέρονται εξάλλου τόσο ο ιστορικός Θουκυδίδης όσο και ο περιηγητής Παυσανίας.

Τη φήμη του το χωριό την οφείλει στην ταινία “Διακοπές στην Κολοπετινίτσα”, που σκηνοθέτησε ο Β. Γεωργιάδης το 1959, με πρωταγωνιστές τον Κώστα Χατζηχρήστο και τον Μίμη Φωτόπουλο. Από εκεί και πέρα το ίδιο το όνομα του χωριού, βοηθούσης και της υπόθεσης της ταινίας, “χάρισε” τη θέση που κατέχει το χωριουδάκι στη νεοελληνική αργκό.

Στην ταινία, οι κάτοικοι της Κολοπετινίτσας, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της κοινότητας Ευθύμιο Ταμζούρλα και τον αγροφύλακα Μιλτιάδη Σουρβό, υποδέχονται τον κύριο Τώνη και την κυρία Τζούντη, ένα νεόνυμφο ζευγάρι Ελληνοαμερικανών, οι οποίοι ήρθαν στο χωριό για να περάσουν το μήνα του μέλιτος.

Στην πραγματικότητα, όμως, πρόκειται για δύο απατεώνες που κατέφυγαν εκεί γιατί άρπαξαν τα χρήματα του επιχειρηματία Ιορδάνη Μουράτογλου που είναι φίλος του Τώνη και θαυμαστής της Τζούντη. Η τελευταία είναι τραγουδίστρια. Τότε ο πρόεδρος Ευθύμιος, εν όψει των κοινοτικών εκλογών, ανακαλύπτει ένα πηγάδι με εξαιρετικό και θεραπευτικό νερό, και προσκαλεί τον Μουράτογλου στην Κολοπετινίτσα για να κτίσει ένα ξενοδοχείο.

Από την άλλη μεριά, ο Μουράτογλου έχει ήδη στείλει στο χωριό ένα ζωγράφο, τον Αλέκο, για να παρακολουθεί τους κλέφτες. Ο Ευθύμιος δεν κατορθώνει να επανεκλεγεί Πρόεδρος, ο Αλέκος όμως κατορθώνει όχι μόνο να βρει τα χρήματα, αλλά και να κλέψει την καρδιά της Τζούντη, την οποία ο Μουράτογλου στο τέλος συγχωρεί.

Καμάρι του χωριού είναι ο πολύ όμορφος ναός της Ζωοδόχου Πηγής

Το όνομα Κολοπετινίτσα είναι πιθανότατα παραφθορά της Καλοπετεινίτσας, καθώς η παράδοση λέει ότι το χωριό στο παρελθόν διέθετε καλά πετεινάρια για κοκορομαχίες.

Δείτε το χωριό στο βίντεο που ακολουθεί:

Παρακολουθήστε το ρεπορτάζ του OPEN:

ΠΗΓΗ: dinfo.grΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ