ΕΛΛΑΔΑ ΚΡΗΤΗ

Κοιτάσματα: Υψηλές προσδοκίες στην Κρήτη – «Έρχονται» νέες θέσεις εργασίας

Φερέλπιδα είναι για την Ελλάδα, αλλά και για όλη την ευρωπαϊκή «οικογένεια» τα κοιτάσματα της Κρήτης, με την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υγρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) να τα υπολογίζει στα 3,5 δισεκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου, σύμφωνα με παρουσίαση της προηγούμενης εβδομάδας σχετικά με τη νέα εταιρική της ταυτότητα και την επέκταση του ρόλου της στα υπεράκτια αιολικά και στην αποθήκευση φυσικού αερίου και διοξειδίου του άνθρακα.

Η έννοια των «δυνητικών πόρων» (2C resources), κατά τις αναφορές των αρμόδιων στελεχών, προκύπτει από συμπεράσματα, που συνθέτονται με βάση τα γεωλογικά χαρακτηριστικά και τις έρευνες, που έγιναν ως σήμερα  κι όχι ύστερα από γεωτρήσεις.

Η οριστική συγκεκριμενοποίηση του μεγέθους των κοιτασμάτων θα διεξαχθεί – σε πρώτη φάση – με την ολοκλήρωση των σεισμικών ερευνών και ακολούθως με τις ερευνητικές γεωτρήσεις , αν φυσικά κριθεί σκόπιμο να υλοποιηθούν, στις περιοχές της Κρήτης και της Δυτικής Ελλάδας.

Πρώτη γεώτρηση

Η πρώτη ερευνητική γεώτρηση αναμένεται να σημειωθεί στη χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων, από την Energean, για την οποία την περασμένη εβδομάδα τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων.

Κατά τη συγκεκριμένη ενέργεια, αναμένεται να «ανοίξουν» 150 μονοετής θέσεις εργασίας για την υλοποίηση της γεώτρησης, ενώ σε περίπτωση ανακάλυψης κοιτάσματος οι θέσεις θα είναι πολύ περισσότερες.

Η γεώτρηση Ήπειρος -1 θα φτάσει σε βάθος 3,5 χλμ περίπου, στην κοινότητα Γιουργάνιστα του Δήμου Ζίτσας.

Πραγματοποιήθηκαν το περσινό έτος

Το φθινόπωρο του 2022 ολοκληρώθηκαν εξάλλου οι τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες στην περιοχή 2 του Ιονίου (75 % Energean – 25 % Helleniq Energy). Έχει ήδη ξεκινήσει η επεξεργασία των δεδομένων από την οποία θα εξαρτηθεί αν οι έρευνες θα προχωρήσουν στην επόμενη φάση της γεώτρησης.

Ομοίως το 2022 περισυλλέγησαν δεδομένα από δισδιάστατες και τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες από τις περιοχές “Ιόνιο” και “Κυπαρισσιακός” όπου δραστηριοποιείται η Helleniq Energy. Οι μεγαλύτερες προσδοκίες εντοπίζονται στις θαλάσσιες περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης όπου είναι σε εξέλιξη δισδιάστατες σεισμικές έρευνες από την Κοινοπραξία ExxonMobil (70 %) – Helleniq Energy (30 %).

Οι έρευνες αυτές προβλέπεται να ολοκληρωθούν ως το τέλος Φεβρουαρίου και θα ακολουθήσει η ερμηνεία των δεδομένων από την οποία θα εξαρτηθεί η εκτέλεση ερευνητικής γεώτρησης η οποία τοποθετείται χρονικά το 2025.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ